Verslag | Jong Ajax wint na late strafschop in Venlo

Header Hlynsson

Jong Ajax heeft vrijdagavond drie punten meegenomen uit Venlo. De ploeg van trainer Dave Vos kreeg in de slotfase van het duel een strafschop die werd verzilverd door Kristian Hlynsson: 0-1.

In Venlo maakte Stanis Idumbo Muzambo zijn basisdebuut, de Belg maakte al meerdere keren minuten in Jong Ajax, maar stond nog nooit aan de aftrap. Verder had Patrickson Delgado een plek op het middenveld, hij verving de geschorste Silvano Vos.

Rustige openingsfase
De openingsfase van het duel verliep rustig. De Amsterdammers hadden iets meer de bal, maar kansen vielen er in de eerste tien minuten niet te noteren. Na precies tien minuten spelen worstelde aanvoerder Christian Rasmussen zich naar de eerste mogelijkheid: zijn inzet werd door de Venlose doelman tot corner verwerkt.

De wedstrijd kabbelde vervolgens voort en beide ploegen grossierden in slordigheden en balverlies waardoor mooie aanvallen spaarzaam waren. In een tijdsbestek van twee minuten waren de Amsterdammers in minuut twintig tweemaal dicht bij de openingstreffer. Eerst was het Hlynsson die stuitte op doelman Ennio van der Gouw, in de corner die volgde volleerde Delgado rakelings naast.

De thuisploeg stelde daar voor rust bijzonder weinig tegenover en zag dat vooral Jong Ajax aan de bal was, het leverde zelfs een klein fluitconcert op vanaf de thuistribunes. Verder dan afstandsschoten van Idumbo Muzambo en opnieuw Delgado vlak voor de thee kwam Jong Ajax niet.

Zonder wijzigingen bij Jong Ajax werd de tweede helft in gang gezet in De Koel, waar het inmiddels was gestart met regenen. De fans in het authentieke stadion hoopten ongetwijfeld op meer spektakel in het tweede bedrijf.

Kansen VVV-Venlo
De Venlonaren werden direct na rust bijna getrakteerd op een voorsprong, maar de fout in de opbouw van Jong Ajax werd niet afgestraft: het schot vloog rakelings over het doel van Tom de Graaff. Onder aanvoering van het fanatieke thuispubliek kreeg VVV-Venlo meer en meer de overhand en drong het aan richting het doel van De Graaff. Laatstgenoemde reageerde even later attent op een vrije schietkans van Levi Smans en hield zijn doel ternauwernood schoon.

Nadat de Limburgse aanvalsdrang iets was gaan liggen kreeg de ploeg van Vos weer de controle over het duel, maar leiden tot grote Amsterdamse kansen deed dat vooralsnog niet. Het was De Graaff die Jong Ajax opnieuw in de wedstrijd hield na een schot van Robin Lathouwers. Aan de andere kant kreeg Rasmussen een levensgrote mogelijkheid. Een hoekschop belandde via Aertssen bij de Deen, maar zijn kopbal spatte uiteen op de paal.

Met nog twintig minuten op de klok bracht Vos Alvaro Henry en Oualid Agougil binnen de lijnen. Voor de zeventienjarige Agougil betekende dit zijn debuut in het betaalde voetbal. Waar de neerslag met fases flink uit de lucht viel, bleef een kansenregen in Venlo uit.

Strafschop
Met nog tien minuten te spelen wees de scheidsrechter, na een flitsende actie van Ar'Jany Martha, naar de stip. De buitenspeler trok naar binnen, passeerde twee spelers en werd gevloerd. Hlynsson benutte het buitenkansje en schoof de bal uiterst koel in de rechterhoek: 0-1.

Vlak voor tijd bracht Vos nog een debutant binnen de lijnen. Geboren Venlonaar David Kalokoh maakte zijn debuut in het betaalde voetbal in zijn geboortestad. In de vijf minuten blessuretijd kwam de overwinning niet meer in gevaar, waardoor Jong Ajax met drie punten uit Venlo vertrok.

Kalokoh terug in Venlo
Na afloop stond een glunderende Kalokoh in de spelerstunnel. Debuteren tegen zijn oude club, in zijn geboorteplaats. "In Venlo, heel speciaal. Mijn hele familie was erbij en ze zijn lopend naar het stadion gekomen. Heel erg mooi." De aanvaller had nog geen tijd om alle berichten te openen. "Ik heb veel felicitaties gekregen." In Venlo blijven zit er voor Kalokoh niet in. "We spelen morgen met de O18 een belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord, dus ik ga weer naar Amsterdam."

VVV-Venlo – Jong Ajax 0-1 (0-0)
83. Hlynsson (pen.) 0-1

Jong Ajax: De Graaff; Jermoumi (71. Henry), Aertssen, Warmerdam, Gooijer; Delgado (59. Brandes), Godts, Hlynsson; Martha (88. Kalokoh), Rasmussen (71. Agougil), Idumbo Muzambo.