Verslag | Kick-start van 2022 voor Ajax in Utrecht

Timber1280 (1)

Ajax is het nieuwe kalenderjaar zondagmiddag uitstekend begonnen. De recordkampioen kende geen problemen met FC Utrecht. In Stadion Galgenwaard was het verschil dankzij Antony en Brian Brobbey (2) voor de rust al gemaakt: 0-3.

• #UTRAJA

Ajax startte voortvarend in Utrecht. Het leek in alles alsof het team de nare smaak van de 0-1-nederlaag tegen FC Utrecht in de Johan Cruijff ArenA van eerder dit seizoen zo snel mogelijk weg wilde spoelen. En dat lukte: al na vijf minuten schoot Antony raak na een uitstekende Amsterdamse aanval. De Braziliaan was vanaf zijn rechtsbuitenpositie wat naar binnen getrokken en stond ter hoogte van de strafschopstip klaar om de 0-1 binnen te schuiven.

De Ajacieden namen daarna geen gas terug. Amper een paar minuten na de openingstreffer schoot aanvoerder Dusan Tadic op de paal. Na een kleine twintig minuten was het opnieuw wél raak. De voorzet kwam - van wie anders? - van de Servische captain. Brobbey stond bij de tweede paal klaar om binnen te koppen. De spits bekroonde zijn terugkeer in het Ajax-shirt dus gelijk met een doelpunt.

Derde goal voor rust
Daarna kabbelde de wedstrijd wat voort. Voor rust was de grootste kans voor de thuisploeg. De Griekse spits Douvikas kreeg de bal over de rechterflank aangespeeld en kopte bij de tweede paal maar net over de goal van Remko Pasveer.

Ajax schrok direct wakker en gooide het duel voor het rustsignaal op slot. Opnieuw maakte het duo Tadic-Brobbey het verschil. Identiek aan de eerste goal kwam de bal vanaf de linkerflank van de Serviër, ditmaal over de grond. Brobbey kwam goed achter zijn directe man vandaan en tikte de 0-3 door de benen van doelman De Keijzer.

De druk was daarmee volledig van de ketel. FC Utrecht kon weinig meer en Ajax vond het met de 0-3-voorsprong wel prima. De wervelwind die Ajax was in de eerste twintig minuten van de eerste helft was enigszins gaan liggen.

Donderdag weer in actie
Diep in de tweede helft kreeg Antony wel de kans om zijn tweede en Ajax’ vierde treffer te maken. Met zijn trademark actie - naar binnen komen en met links uithalen naar de verre hoek - poogde hij de debuterende De Keijzer te verschalken. Dat lukte wel, maar helaas voor de Braziliaan schoot hij net naast.

Dat was het laatste wapenfeit van de wedstrijd in Utrecht. Ajax komt komende donderdag weer in actie. In de derde ronde van de KNVB Beker is Excelsior Maassluis in de Johan Cruijff ArenA de tegenstander. De aftrap is om 21:00 uur.

FC Utrecht - Ajax 0-3 (0-3)
05. Antony 0-1
19. Brobbey 0-2
45+3. Brobbey 0-3

Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez (70. Schuurs), Blind (82. Tagliafico); Álvarez, Gravenberch (70. Taylor), Berghuis; Antony (85. Van Axel Dongen), Brobbey (70. Klaassen), Tadic