Verslag | Kudus kroont zich tot matchwinnaar in bekerclash met FC Twente

JR20665 GOAL
JR20665 GOAL

Ajax heeft donderdag ten koste van FC Twente de kwartfinale bereikt van het KNVB Beker-toernooi. In de Grolsch Veste was Mohammed Kudus de matchwinnaar namens de Amsterdammers. De Ghanees scoorde fraai in de zeventigste minuut. De treffer volstond voor een bekervictorie: 0-1.

Tags

  • #TWEAJA

Socials

Ajax versloeg eerder in dit bekerseizoen FC Den Bosch. Een kleine maand terug rekende de equipe van toenmalig trainer Alfred Schreuder met 0-2 af met de club uit de Keuken Kampioen Divisie. Dusan Tadic en Kenneth Taylor waren de doelpuntenmakers in het duel waarin liefst drie Ajacieden debuteerden. Naast doelman Gerónimo Rulli waren dat de youngsters Olivier Aertssen en Jorrel Hato.

Bekeravontuur
De Amsterdammers vervolgden hun bekeravontuur donderdag in Enschede. Hoofdtrainer John Heitinga liet zijn basisploeg in de Grolsch Veste ongewijzigd vergeleken met de laatste wedstrijd tegen SC Cambuur. Waarom zou hij ook? Ajax wervelde zondag probleemloos (0-5) voorbij de geelblauwe Friezen. Na twee gewonnen competitieduels wenste elke Ajacied zich ook een succesvol vervolg in het bekertoernooi. Het bekerduel begon overigens met een minuut stilte voor de slachtoffers voor de verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië.

De Tukkers toonden zich direct een lastige opponent, eigenlijk net als een maand eerder al het geval was in de Johan Cruijff ArenA. In Eredivisie-verband hielden beide kemphanen elkaar toen in balans: 1-1. Ajax mocht na een kwartier van geluk spreken dat Virgil Misidjan slordig balverlies van Jurriën Timber niet afstrafte. De Twentenaar kreeg ruim baan over links en kon niet worden gestopt door de achtervolgende Edson Álvarez. Desondanks sleepte de Tukker ‘slechts’ een corner uit het vuur. Het was de eerste écht grote kans van de bij vlagen stekelige bekerwedstrijd.

Uitgerekend Anass Salah-Eddine – door Ajax verhuurd aan FC Twente – tekende voor de tweede kans van de avond. Doelman Gerónimo Rulli voorkwam een tegentreffer. De Argentijnse Ajacied stak er ook al een stokje voor dat oud-Ajacied Vaclav Cerny van afstand kon scoren. Zo was de kansenverhouding voor rust net in het voordeel van de thuisploeg. Ook omdat twee doelpogingen van Steven Berghuis ook al zonder succes bleven. De bezoekers sprongen bij vlagen slordig om met de mogelijkheden die ze in het eerste bedrijf kregen. Dusan Tadic schoot een vrijetrap net buiten de zestien royaal over, terwijl Devyne Rensch een counter slordig uitspeelde.

Diepgang en venijn
Het was dus nog even langer wachten op doelpunten. Twente was direct na rust het dichtst bij de openingstreffer. Opnieuw Misidjan (redding Rulli) en spits Ricky van Wolfwinkel (hoog over) misten hun opgelegde kansen. Heitinga greep nog net binnen het uur in en wisselde Davy Klaassen voor Francesco Conceiçao. De Ajax-trainer hoopte daarmee blijkbaar op meer diepgang en venijn in zijn ploeg.

De wissel pakte goed uit. De Amsterdammers namen het initiatief weer over van Twente. Een aanval via Tadic en Concieçao leverde de openingstreffer van Mohammed Kudus op. De Ghanees werd slim aangespeeld door Tadic en schudde in de zestien twee tegenstanders ogenschijnlijk moeiteloos van zich af. Kudus werkte vervolgens oog in oog met Ünnerstall met hetzelfde gemak van dichtbij doeltreffend af: 0-1. Ajax kreeg daarmee twintig minuten voor tijd loon naar werken.

De goal van Kudus bleek dus voldoende voor een plek in de kwartfinale. Heitinga won ook zijn derde wedstrijd als hoofdtrainer. Zaterdag volgt de loting voor de volgende ronde van het bekertoernooi. 

FC Twente – Ajax 0-1 (0-0)
70. Kudus 0-1

Ajax: Rulli; Rensch, Timber, Álvarez, Wijndal; Berghuis, Taylor (76. Bassey), Klaassen (58. Conceiçao); Kudus, Tadic, Bergwijn (76. Brobbey).

Gerelateerde artikelen

Alvarez Close Voor HL 1280

Highlights FC Twente – Ajax l Kwartfinale KNVB Beker is een feit

Ajax blijft aan de winnende hand onder John Heitinga. In Enschede werd ten koste van FC Twente de laatste acht van de KNVB Beker bereikt. Mohammed Kudus tekende donderdagavond in de zeventigste minuut voor de enige goal van de wedstrijd, waardoor Ajax de competitiezeges op Excelsior (1-4) en SC Cambuur (0-5) een goed vervolg gaf.

Tags

  • #KNVBBeker
  • #TWEAJA

Socials

Bergwijn Sprint Tweaja 1280

In beeld | FC Twente - Ajax

Ajax heeft met 0-1 gewonnen in de achtste finale van de KNVB Beker tegen FC Twente. Mohammed Kudus maakte de enige treffer van de avond. In dit artikel vind je foto's terug van het duel in Enschede.

Tags

  • #KNVBBeker
  • #TWEAJA

Socials