Verslag | Martha beslist Almere City FC - Jong Ajax: invaller wordt matchwinner

Martha Scoort 1280

Jong Ajax heeft voor het eerst sinds 12 september weer de volle buit gepakt in de Keuken Kampioen Divisie. In een vermakelijk en doelpuntrijk duel bleek de ploeg van trainer John Heitinga met 2-3 te sterk voor Almere City FC.

• #JongAjax

Jong Ajax kon wel een succesje gebruiken, nadat het drie wedstrijden op rij niet had gewonnen. De Amsterdammers slaagden in die opzet. Na een sterke openingsfase van de thuisploeg waren het de jonge Ajacieden die als eerste toesloegen. Kian Fitz-Jim kreeg op enkele meters van het strafschopgebied ruimte om de bal bij de tweede paal neer te leggen. Daar lette Rasmussen goed op. In de korte hoek passeerde hij Bakker.

Twee goals nog voor rust
Almere City liet zich niet uit het veld slaan na die 0-1 van Jong Ajax. Binnen no time kreeg de thuisploeg twee behoorlijke kansen. De eerste mogelijkheid was nog niet aan Duijvestijn besteedt, maar bij de tweede poging was het wel raak. Royo beproefde zijn geluk van ruime afstand en schoot de bal met een boog over De Graaff langs. De doelman van Jong Ajax was kansloos op doelpoging van de Spanjaard. Nog voor rust pakte Jong Ajax op het scorebord weer het heft in handen. De Italiaan Lorenzo Lucca maakte zijn vierde treffer en daarmee Ajax’ tweede doelpunt in het duel.

De druk van de thuisploeg bleef wel onverminderd hoog. Opnieuw was Duijvestijn dicht bij de gelijkmaker. Nu kopte hij een bal centimeters naast. Helaas voor Jong Ajax was het vlak na rust wel direct raak. Waar Duijvestijn met het hoofd naast knikte, kopte Hilterman de 2-2 wel tegen de touwen. Toegegeven, dat was op dat moment niet onterecht. De thuisploeg drong na de 1-2 van Lucca vol aan om de gelijkmaker te forceren.

Almere City FC rook bloed en bleef druk zetten op de laatste linie van Jong Ajax. De verdediging van Jong Ajax kraakte niet. En omdat een doelpunt uitbleef, kregen de talentvolle Ajacieden steeds meer hoop op een goed resultaat. Die hoop werd tien minuten voor tijd omgezet in keiharde feiten.

Gouden wissel
Bij een counter van de rood-witten bleef Fitz-Jim uitstekend het overzicht houden. Hij zag dat er enkele Ajacieden buitenspel stonden, maar dat Martha juist nog achter de verdediging van Almere City kroop. De invaller voor Lucca kwam oog in oog met Bakker en schoof de bal onder de goalie van Almere City FC door.

De ploeg van Alex Pastoor bleef zoeken naar de gelijkmaker, waardoor de ruimtes achterin wel groter werden. Daar had Kristian Hlynsson in de slotfase nog van kunnen profiteren, maar zijn schot ging over. De jonge Ajacieden kropen in de blessuretijd nog door het oog van de naald, toen Royo de lat raakte voor Almere City FC. Omdat er niet meer werd gescoord bleek het inbrengen van Martha dus een gouden zet van Heitinga.

Jong Ajax heeft nu tien dagen rust. Op 24 oktober is VVV-Venlo de eerstvolgende tegenstander.

Almere City FC – Jong Ajax 2-3 (1-2)
20. Rasmussen 0-1