Verslag | Rake strafschop voor Ajax O18 genoeg om Hongaarse muur te slechten

Teamfoto O18 1280

Ajax O18 heeft met flink wat moeite de knock-outfase van de UEFA Youth League bereikt. Een rake strafschop van Gabriel Misehouy na een uur spelen bleek genoeg voor de overwinning tegen MTK Boedapest: 0-1. In de blessuretijd kreeg Ajax O18 nog een penalty tegen na hands in het eigen strafschopgebied, maar die werd gestopt door Tommy Setford.

• #AjaxO18
  • #UYL

Op papier was Ajax O18 op voorhand al de favoriet. MTK Boedapest deed voor de derde keer mee in de UEFA Youth League, terwijl Ajax op dat gebied met negen deelnames een ervaren participant is.

Maar die status leek in de openingsfase niet zoveel waard toen aanvoerder Oualid Agougil met een matige terugspeelbal de thuisploeg in een zetel leek te helpen. De middenvelder had niet door dat Mólnar in zijn rug door was gelopen. De Hongaar pikte de bal op voordat Setford in kon grijpen. Met een voetbeweging kreeg hij de bal voorbij Setford, maar zijn inzet belandde op de paal.

Duidelijk spelbeeld in Hongarije
Verder werd het balbezit aan de ploeg van Frank Peereboom geschonken en trok MTK Boedapest zich ver terug op eigen helft. Het drukzetten op de bal van de Ajacieden begon pas halverwege de eigen helft van de Hongaren. Ajax O18 wachtte geduldig op een opening. Maar in grote delen van de wedstrijd lag het baltempo een tandje te laag om de tegenstander kapot te spelen. De thuisploeg probeerde er via de omschakeling snel uit te komen, maar was voornamelijk gevaarlijk via standaardsituaties.

De grootste kansen aan Ajax-kant waren er voor Yoram Boerhout en Agougil. Boerhout testte de Oost-Europese keeper in de korte hoek en de Ajax-captain wilde een afgemeten voorzet van Olaf Gorter aannemen, waar hij misschien direct voor het schot had moeten gaan. Verder probeerde Ajax O18 het af en toe van afstand, maar die pogingen vormden geen gevaar voor de Hongaarse goalie.

Het spelbeeld veranderde eigenlijk niet in de tweede helft. Opnieuw kreeg Ajax O18 het balbezit en wachtte MTK Boedapest op de spaarzame momenten om er zelf snel uit te komen. Voorin probeerden Boerhout, Jaydon Banel en David Kalokoh af en toe van positie te wisselen om de verdediging van de Hongaren te slim af te zijn.

Penalty voor Ajax O18
De ploeg van Peereboom werd enigszins in het zadel geholpen door de Estse scheidsrechter Janovic. Een overtreding op Banel van Varga leek buiten het strafschopgebied te zijn gemaakt, maar de arbiter wees naar de stip. Omdat er geen VAR aanwezig is in de UEFA Youth League had protesteren van de thuisploeg geen zin. Het cadeautje werd uitgepakt door Misehouy. Hij liet doelman Csenterisc kansloos: 0-1

Wie had gedacht dat MTK Boedapest daarna de verdedigende stellingen wel zou verlaten, kwam bedrogen uit. Ajax O18 hield veelvuldig het balbezit en kwam nauwelijks in gevaar. Toch bleef het zelf maar moeizaam kansen creëren in het koude Hongarije.

Een kwartier voor tijd besloot de trainer van de thuisploeg aanvallend te wisselen. Dat leverde direct ook wat meer ruimte op voor Ajax O18. Opnieuw was het Misehouy die had kunnen scoren. Hij leek de bal in eerste instantie te ver voor zich uit te spelen, maar via teamgenoot Boerhout kwam de aanvallende middenvelder alsnog aan de bal in het strafschopgebied van MTK Boedapest. Na het uitstellen van zijn schot, probeerde hij alsnog Csenterisc in de korte hoek te verslaan. Dat lukte hem niet.

Strafschop tegen
Ajax O18 voetbalde de wedstrijd daarna in eerste instantie vrij makkelijk uit, maar kreeg in de blessuretijd van de wedstrijd nog een strafschop tegen na hands in de eigen zestien. Doelman Tommy Setford bleef goed naar de bal kijken en keerde de ook matig ingeschoten penalty. De ploeg van Peereboom bekert zodoende door.

Aankomende maandag volgt de loting in Nyon voor de knock-outfase. De volgende ronde vindt plaats op 28 februari of 1 maart. Ook de achtste finale weer over één duel.

MTK Boedapest – Ajax O18 0-1 (0-0)
59. Misehouy (pen.) 0-1

Ajax O18: Setford; Alders, Gooijer, Henry, Van Bohemen; Gorter, Agougil (85. Speksnijder), Misehouy (85. Chahid); Kalokoh, Boerhout, Banel (85. Chourak)