Verslag | Ajax boekt eerste zege in voorbereiding

Header 2 1920

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk met royale cijfers gewonnen. Op sportcomplex de Toekomst werden de Oekraïners dinsdag met 3-0 geklopt. Die stand was halverwege al bereikt. Mohammed Kudus scoorde twee keer.

• #PreSeason
  • #AJASHA

Het treffen met Shakhtar Donetsk was het tweede oefenduel in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Eerder was FC Den Bosch de tegenstander. Het eerste oefenduel leverde op 8 juli een gelijkspel op: 2-2. Gabriel Misehouy en David Kalokoh waren de Amsterdamse doelpuntenmakers tijdens het officieuze debuut van Ajax-trainer Maurice Steijn. Ook Branco van den Boomen maakte zijn eerste minuten.

Eerste minuten Tahirović
Dinsdag was het de beurt aan Benjamin Tahirović. Een kleine maand nadat de twintigjarige Zweed zijn eerste Ajax-contract tekende, maakte ook hij zijn officieuze debuut als Ajacied. Mohammed Kudus maakte weer minuten na zijn terugkeer bij de club. Hetzelfde gold voor Steven Bergwijn en Devyne Rensch. Zij ontbraken in het duel met de Bosschenaren en stonden dinsdag in de basis.

Na een dik kwartier van aftasten was het Rensch die de openingsgoal inleidde. De rechtsback begon aan een veelbelovende rush en werd onreglementair gestuit in de zestien van Shakhtar. Kudus schoot de strafschop perfect binnen: 1-0. Twee minuten later liet Bergwijn een kolossale kans onbenut; zijn inzet ging voorlangs. Na een halfuur krulde Kudus zijn inzet op de paal.

Fraaie Ajax-aanval
Ajax hield volop druk op de bezoekers en dat bleef niet onbeloond. In de 32e minuut leverde een fraaie Ajax-aanval over meerdere schijven al een tweede treffer op. Na een slim overstapje van spits Christian Rasmussen schoot Bergwijn hard en zuiver raak: 2-0. Nog eens twee minuten later schoot Kudus zijn tweede en Ajax' derde op het scorebord. De Ghanees rondde een korte loopactie fraai af en schonk Ajax een nóg royalere voorsprong bij rust.

De Ajacieden probeerden ook na rust druk te houden op de Oekraïners. Dat leverde minder kansen op dan in de eerste helft, waarna de krachten ook wat leken weg te vloeien bij de thuisploeg. Ajax werd slordiger. Shakhtar speelde compacter en bracht met Lassina Traoré ook een goede oude bekende binnen de lijnen. De aanvaller uit Burkina Faso droeg tussen 2019 en 2021 in 31 officiële duels het Ajax-shirt. Traoré vierde die periode twee kampioensfeesten.

Nadat in de slotfase alleen invaller Brian Brobbey dicht bij een doelpunt was, maar zijn inzet werd geblokt, werd duidelijk dat Ajax niet meer zou scoren. De stand die halverwege al was bereikt, bleek dus ook eindstand.

Meetmoment
Ajax vervolgt de voorbereiding met een volgend meetmoment tegen RSC Anderlecht. Zaterdag treden de Ajacieden om 13:30 uur in Brussel aan. Daarna wordt nog geoefend tegen en bij FC Augsburg en Borussia Dortmund. Heracles Almelo is op zaterdag 12 augustus de tegenstander in de eerste speelronde van de Eredivisie 2023/2024.

Ajax – Shakhtar Donetsk 3-0 (3-0)
19. Kudus 1-0 (penalty)
32. Bergwijn 2-0