Heitinga: 'Belangen groot voor club en spelers'

Heitinga Artikel Persco 1280
Heitinga Artikel Persco 1280

John Heitinga blikte vrijdag vooruit op de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De Amsterdammers treden zondag aan tegen de club voor wie onlangs degradatie uit de Eredivisie realiteit werd. "FC Groningen kan vrijuit spelen, maar we zullen het zondag zelf moeten doen. Je moet je wedstrijden winnen."

Tags

  • #GROAJA

Socials

De Groningers vonden in de laatste speelronde hun Waterloo tegen Go Ahead Eagles. Het is de derde degradatie in de clubhistorie van FC Groningen. Ajax heeft compleet andere zorgen en strijdt op drie speelrondes voor het einde van 2022/2023 met AZ om plek drie. Voor de Ajacieden volstaat in de Euroborg op voorhand alleen een zege om de Alkmaarders voor te blijven.

'Uitdaging ligt bij onszelf'
"Persoonlijk vind ik het jammer dat FC Groningen uit de Eredivisie is gedegradeerd. De club, het gras en de grootte van het stadion… Jammer dat deze club uit de Eredivisie verdwijnt", gaf Heitinga een inkijkje in zijn gevoel bij de Trots van het Noorden. Om snel weer terug te keren bij Ajax: "FC Groningen kan vrijuit spelen, maar we zullen het zondag zelf moeten doen. Je moet je wedstrijden winnen. Die uitdaging ligt vooral bij onszelf. We moeten alles wat haalbaar is uit dit seizoen halen."

Ajax won zijn laatste drie wedstrijden niet. Dat feit laat de Ajacieden logischerwijs niet onberoerd. "Je merkt daarover vooral teleurstelling bij de spelers. Tegen AZ kregen we kansen en mogelijkheden maar scoorden we niet. We beloonden onszelf niet. Nu moeten we zorgen dat we in elk geval UEFA Europa League spelen volgend jaar. We zullen zondag gretig starten en het verschil willen maken. De scherpte moet zichtbaar zijn."

Competitief
De Ajacieden werken hard tijdens de trainingen, ziet de hoofdtrainer dagelijks op sportcomplex de Toekomst. Tekortkomingen uit de afgelopen duels zijn geanalyseerd. "Alles wat we doen tijdens trainingen is competitief. Als de bal eenmaal rolt, willen de spelers maar één ding: winnen. De belangen zijn groot voor zowel de club als de spelers. Club en spelers willen op het hoogst haalbare podium uitkomen. De spelers zijn heel erg gemotiveerd, al hebben we de tweede plek niet meer in eigen hand. We hebben nog drie wedstrijden te spelen en moeten daar het maximale uithalen."

Ook in aanloop naar FC Groningen-uit waren er vanuit het journaille vragen over de toekomst. "Zolang ik niks hoor ben ik hoofdtrainer van Ajax en richt ik me op komend seizoen. Met de teammanagers ben ik al bezig met het pre-season. De club zal de juiste beslissing moeten nemen. Ik ben ingestapt om te helpen. Of ik de kans ga krijgen weet ik nog niet. Daarbij kijk ik natuurlijk zelf ook naar mijn eigen toekomst. Ik denk dat het niet lang meer gaat duren totdat er een beslissing over de nieuwe hoofdtrainer genomen wordt. Ik spreek in elk geval vaak met Sven Mislintat en Edwin van der Sar. Als iemand de spelers goed kent ben ik dat. Logisch dat men ook naar mijn mening vraagt."

Met het oog op de komende wedstrijd is voor Heitinga duidelijk welke Ajacieden inzetbaar zijn tegen FC Groningen. Ahmetcan Kaplan en Kian Fitz-Jim komen dit seizoen niet meer in actie. ''Steven Berghuis en Mohammed Kudus hebben vandaag een groot deel van de training meegedaan. Het is afwachten of ze zondag inzetbaar zijn."

FC Groningen – Ajax is een duel in speelronde 32 van de Eredivisie en wordt zondag vanaf 14:30 uur gespeeld.

Gerelateerde artikelen

Ajaxbeurs1920jpg

Ajax 25 jaar op de beurs

Met een traditionele gongslag opende financieel directeur van Ajax, Susan Lenderink, donderdag 11 mei de beursdag in Amsterdam. Precies 25 jaar geleden ging Ajax als eerste club in Nederland naar de beurs. Vanwege deze mijlpaal gaf Lenderink met de gongslag figuurlijk het startschot van een nieuwe handelsdag.

Tags

  • #Beurs

Socials

Manschot1280

Manschot leidt opnieuw uitduel van Ajax

Het uitduel van Ajax bij FC Groningen wordt zondag geleid door Jeroen Manschot. De KNVB maakte zijn aanstelling voor de wedstrijd uit de 32e speelronde van de Eredivisie maandagavond bekend.

Tags

  • #GROAJA

Socials