Verslag | Remise lijkt terechte afspiegeling van duel met Benfica

Martinezpass1280

Benfica en Ajax hebben woensdag na een zinderende pot in Portugal met 2-2 gelijkgespeeld. Waar de ploeg van Erik ten Hag in de eerste helft de bovenliggende partij was, maakte de thuisploeg na rust het spel. De remise leek dus een terechte afspiegeling van het duel in Estádio da Luz.

• #UCL
  • #BENAJA

Ajax zette Benfica vanaf de eerste seconde van de wedstrijd onder druk. Dat had al na iets meer dan een kwartier voetballen direct resultaat. Na een piekfijne voorzet van Noussair Mazraoui schoot Dusan Tadic heel gecontroleerd en knap met rechts de 0-1 binnen.

Niet dat de thuisploeg daarvan van de leg leek. Benfica zocht ook behoorlijk de laatste linie van Ajax op. Daardoor ontstond een open duel. Het jagen van de Portugezen sorteerde ook nog effect, vlak na de goal van de Serviër.

Eigen doelpunt
De 1-1 viel ietwat ongelukkig. Ex-Ajacied Jan Vertonghen gaf de bal hard voor en poortte daarmee ook nog eens doelman Remko Pasveer. Haller, die meeverdedigde, schrok zo dat hij pardoes in eigen goal tikte: 1-1.

Maar net zoals de Portugezen was de ploeg van Erik ten Hag ook niet echt onder de indruk van de tegengoal. Uitgerekend de man die vlak daarvoor nog de bal in eigen doel poneerde, schoot nu raak aan de andere kant. Haller maakte tegen Benfica alweer zijn elfde Champions League-goal van dit seizoen. De Ivoriaanse spits promoveerde een voorzet van Daley Blind in twee instanties tot een doelpunt: 1-2.

In de slotfase van de eerste helft had Ajax de score verder moeten uitbreiden. In één aanval schoot Edson Álvarez in eerste instantie tegen de paal. In de rebound kreeg Haller de bal achter zich, maar had hij voor open doel de 1-3 moeten maken. De spits moest direct afdrukken en schoot net naast.

Ook in de tweede helft kregen de aanwezige supporters in Estádio da Luz een open wedstrijd voorgeschoteld. Benfica bleef zoeken naar de 2-2 en was daar vooral via spits Darwin Nunez redelijk dichtbij. De Uruguyaan kwam eerst een teenlengte te kort om de gelijkmaker binnen te werken. Een paar minuten later schoot hij uit de draai net naast.

Toch nog 2-2
De Portugezen roken mede dankzij de twee kansen van de spits dat er meer te halen viel dan de 1-2-achterstand van dat moment. De 2-2 was op dat moment eigenlijk amper nog uit te sluiten. Die viel ook een klein kwartier voor tijd. De Amsterdammers werden in de tegenstoot geklopt. Nadat Pasveer eerst nog redde op een hard schot van Benfica was hij in de rebound geklopt. Yaremchuk kopte de gelijkmaker binnen.

Met die goal was de strijd in Portugal gestreden. Beide ploegen hadden flinke energie gelegd in het duel en leken niet meer bij machten de wil aan de tegenstander op te leggen. De return volgt op 15 maart in Amsterdam.

Benfica – Ajax 2-2 (1-2)