Vijf zaken die je moet weten over Ajax en Napoli

Ajaxnapoili 1420 Header Dino Zoff En Dick Van Dijk Ajax Napoli AFC006000009 439 (1)
Ajaxnapoili 1420 Header Dino Zoff En Dick Van Dijk Ajax Napoli AFC006000009 439 (1)

Ajax en SSC Napoli behoren tot de bekendste clubs in Europa. Opmerkelijk genoeg delen de Amsterdammers en Napolitanen slechts een korte gezamenlijke historie. Toch zijn er volop raakvlakken tussen beiden clubs. Vijf opvallende zaken die je moet weten over Ajax en Napoli, dinsdagavond in de ArenA opponenten in de UEFA Champions League.

Tags

  • #UCL
  • #AJANAP

Socials

I: Ajax en Napoli speelden slechts twee officiële duels

Ajax en Napoli speelden in de historie slechts twee keer eerder tegen elkaar. In het seizoen 1969/1970 betrof het een tweeluik in de derde ronde van het Jaarbeursstedenbeker-toernooi. De Ajacieden van trainer Rinus Michels verloren de heenwedstrijd in Napels op 10 december 1969 met 1-0. Vanwege het slechte weer werd de return pas op 21 januari 1970 gespeeld. Het werd hét duel van invaller Ruud Suurendonk. De supersub scoorde in de verlenging binnen negen minuten maar liefst drie keer tegen keepersicoon Dino Zoff. Ajax won het spectaculaire duel met 4-0. Voor de Amsterdammers eindigde het toernooi drie maanden later in de halve finale tegen Arsenal. Een seizoen later won Ajax zijn eerste Europa Cup I.

** Ajax en Napoli speelden dus slechts twee officiële duels tegen elkaar. Beide grootmachten stonden zelfs in vriendschappelijk opzicht nooit tegenover elkaar.

II: Ruud Krol: Ajax-icoon én Napolitaan

Ruud Krol was na een rijke carrière als Ajacied vier jaar speler van Napoli. De Amsterdammer debuteerde in 1968 en speelde tot in 1980 457 officiële duels in het Ajax-shirt. De verdediger scoorde dertig keer en was een sterkhouder in het ‘Gouden Ajax’, dat onder meer drie keer de Europa Cup I (huidige Champions League) won én beslag legde op de Wereldbeker. Via de Vancouver Whitecaps, waar de tweevoudige WK-finalist slechts enkele maanden speelde, belandde Krol bij Napoli.

In Napels groeide de ex-Ajacied uit tot een van de populairste spelers in de clubhistorie. Sterker nog: bij zijn vertrek in 1984 was ‘Rudy’ Krol uitgegroeid tot een onvervalste clublegende. De voormalige snackbarhouder speelde 125 duels voor de Italiaanse club, waarin hij één keer scoorde.

** Amin Younes (nu FC Utrecht) en huidige Juventus-spits Arek Milik traden als oud-Ajacieden in de voetsporen van Krol. Zij bereikten weliswaar niet de vedettestatus in Napels, maar mochten zich na een aantal Amsterdamse jaren wel speler van Napoli noemen.

** Tot op heden speelden slechts twee Nederlanders voor Napoli. Naast Ajacied Krol was dat ook oud-Feyenoorder en huidig Spartaan Jonathan de Guzman.

III: Daley Blind naast Krol en Swart?

Krol is na recordhouder Danny Blind (78 Europese duels) en Piet Keizer (77) de gedeelde nummer drie in het klassement van Ajacieden die de meeste Europese wedstrijden speelden. Net als Sjaak Swart speelde ook Krol 72 Europese Ajax-duels. Als Daley Blind dinsdag in actie komt tegen Napoli, dan komt hij op gelijke hoogte met Krol en Swart. ‘Jonge Blind’ staat met 71 duels nu nog naast Frank de Boer. Daley speelde onlangs tegen Liverpool FC overigens de honderdste Europese duel in zijn carrière (71 keer voor Ajax en 29 keer als speler van Manchester United).

Maradona Bergkamp 900 Bergkamp Maradonna 05 06 001

IV: Johan Cruijff & Diego Maradona

Ajax en Napoli hadden ooit de – op dat moment – beste speler van de wereld in de gelederen. De wereldtoppers speelden een sleutelrol bij het behalen van de grootste successen in de clubhistorie. De allergrootste Ajacied is uiteraard Johan Cruijff. Onder Michels was ‘JC’ eind jaren zestig en begin jaren zeventig dé blikvanger toen Ajax eerst Europa en vervolgens de wereld veroverde. Bij de Napolitanen heeft Diego Armando Maradona die plek in de clubgeschiedenis.

Er is overigens een mooie link tussen Krol en Maradona. Na vier succesvolle jaren vertrok Krol in 1984 uit Napels om zo financieel ruimte te maken voor de komst van Maradona. Aan de hand van de Argentijn vierde de club uit Napels zijn eerste twee landstitels. Maradona loodste Napoli in 1989 bovendien naar de UEFA Cup-winst, de eerste en tot nu toe enige Europese trofee in de prijzenkast van de Italianen.

** In de seizoenen 1985/1986, 1986/1987 en (de eerste helft van) 1987/1988 maakte Cruijff als technisch directeur/trainer furore bij zijn club Ajax. In dezelfde periode maakte Maradona zich onsterfelijk als Napolitaan. Cruijff loodste zijn Ajacieden in 1987 naar de Europa Cup II, het toenmalige toernooi voor nationale bekerwinnaars. De eeuwige nummer veertien stapte in januari 1988 op na een conflict met het toenmalige Ajax-bestuur. Twee seizoenen later (in 1988/1989) schonk Maradona zijn club hoogstpersoonlijk de UEFA Cup. De Argentijnse wereldkampioen van 1986 bleef de Italiaanse club tot 1991 trouw.

Napoli Stadion 900 Copyright Proshots 18587612

V: Stadions

Zowel Ajax als Napoli vernoemde zijn stadion naar de grootste speler in de clubhistorie. In 2018 werd de Amsterdam ArenA omgedoopt tot Johan Cruijff ArenA. Napoli speelt zijn thuiswedstrijden in het Stadio Diego Armando Maradona. Tot december 2020 droeg de voetbaltempel zijn originele naam: Stadion San Paolo. Na het overlijden van Maradona, eind november 2020, werd besloten het 54.627 plaatsen tellende stadion te vernoemen naar een van de beste voetballers ooit. De Johan Cruiijff ArenA is met 55.867 stoeltjes overigens iets groter.  

Gerelateerde artikelen

Kudus Interview 1280

Kudus schittert in de Champions League: 'Dit is het podium waarop je wil spelen'

Voor Ajax staat komende dinsdag het belangrijke UEFA Champions League-duel met Napoli op het programma. We blikken vooruit met Mohammed Kudus, de uitblinker van de eerste twee duels in de grootste clubcompetitie van Europa. Ook bespreken we zijn lastige periode vol blessureleed en krijgt hij hartverwarmende boodschappen uit zijn moederland Ghana.

Tags

  • #UCL
  • #AJANAP

Socials

Timber Training Day 1280

Training Day | Ajax werkt toe naar kraker tegen Napoli

Ajax heeft maandag de afsluitende training afgewerkt in aanloop naar het belangrijke duel in de UEFA Champions League met Napoli. De derde groepswedstrijd in poule A begint dinsdag vanaf 21:00 uur in de Johan Cruijff ArenA.

Tags

  • #UCL
  • #AJANAP

Socials

Bergwijn Header 1280

Liveblog | Dit was de dag voor Napoli-thuis

Ajax speelt dinsdagavond in de UEFA Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Het derde duel in de groepsfase begint om 21:00 uur in de Johan Cruijff ArenA. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom deze belangrijke wedstrijd.

Tags

  • #UCL
  • #AJANAP

Socials