Vos (O18): ‘Heerlijk dat we eindelijk weer Europees kunnen spelen’

Davevos3
Davevos3

Samen met de Ajacieden van Erik ten Hag vlogen ook de talenten van Ajax O18-trainer Dave Vos dinsdag naar Portugal voor een Europees duel. Woensdag is het dubbel Matchday in Lissabon: de UEFA Youth League-middagwedstrijd tussen Sporting CP en Ajax O18 biedt een fraaie aanloop naar het ‘grote’ Champions League-treffen tussen beide clubs in de avonduren.

Tags

  • #UYL
  • #AjaxO18

Socials

''Heerlijk dat we eindelijk ook weer Europees kunnen spelen'', blikt Vos even opgewekt als gretig vooruit. ''Een ontmoeting in de Youth League is enorm belangrijk, vooral voor de ontwikkeling van de spelers.''

'Portugese wedstrijd'
Vos weet wat zijn spelers kunnen verwachten tegen de leeftijdgenoten van Sporting CP. ''Een 'Portugese wedstrijd''', vervolgt de jeugdtrainer vanaf Schiphol. ''Sporting CP heeft veel diepte in zijn spel. Het is een fysiek sterke ploeg, daarom moeten we uit de duels blijven. Wij zijn zelf technisch vaardig en kunnen natuurlijk ook goed voetballen. We moeten voorkomen dat we in een Portugese counter lopen en gewoon ons eigen spel spelen.''

De jeugdtrainer loopt al een tijd mee in de Ajax-jeugdopleiding. Vos is dit seizoen bij de O18 opvolger van John Heitinga, die op zijn beurt de overstap heeft gemaakt naar Jong Ajax. Het illustreert een kernwaarde van de club en belangrijk onderdeel binnen de Amsterdamse opleidingsfilosofie; naast voetbaltalent wordt ook trainerstalent tot bloei gebracht.

Kostbare lessen
Afgelopen seizoen werd er vanwege de coronapandemie nauwelijks gespeeld. De Youth League 2020/2021 werd in februari definitief afgelast. Vos weet welke kostbare lessen daarmee verloren gingen.

''Voor de O17 biedt de Future Cup een mooie prikkel. Voor mijn ploeg is dat de Youth League. We kunnen ons op dit podium meten met de beste ploegen uit Europa. Sporting CP is daarbij een toonaangevende topploeg in Portugal. Het is onwijs belangrijk om deze wedstrijden te spelen."

"Het is voor ons interessant te kijken naar het gedrag van de spelers", legt Vos verder uit. "Daarbij ervaren de jongens ook hoe de dagen rond een Europese uitwedstrijd eruitzien; voorbereiden, reizen, trainen, spelen tegen een topploeg en nog veel meer. Dit Youth League-duel biedt mijn ploeg een grote uitdaging. Er zal, kortom, veel van ons gevraagd worden."

Generale repetitie
De Ajacieden uit de O18 volgen dus praktisch dezelfde route als hun volwassen clubgenoten in de Champions League. Afgelopen weekend besloten de Ajax-talenten van Vos de eerste competitiewedstrijd met een overwinning. In Rotterdam had Sparta geen antwoord op de rake kopbal van Jayden Banel: 0-1. Was er sprake van een goede generale repetitie voor de krachtmeting met Sporting CP? ''We speelden tegen Sparta geen beste wedstrijd, maar het resultaat was wel goed'', besluit Vos. "We weten wat ons na Sparta-uit tegen Sporting CP te doen staat.''

Het duel in Portugal van Ajax O18 wordt live uitgezonden op Ziggo Sport. Het duel begint om 12:00 uur.

Gerelateerde artikelen

Dallo18

Dit zijn de aanvangstijden van de UEFA Youth League

De tijdstippen van de zes groepswedstrijden in de UEFA Youth League voor Ajax O18 zijn bekendgemaakt. Het team dat dit seizoen gecoacht wordt door Dave Vos start het Europese avontuur op woensdag 15 september in Portugal om 13:00 uur Nederlandse tijd tegen Sporting CP.

Tags

  • #UYL

Socials