Zo kijken Reiziger en Heitinga naar de ontwikkeling van Jurriën Timber

Timber Artikel 1280
Timber Artikel 1280

Jurriën Timber heeft zijn pijlsnelle ontwikkeling van de afgelopen seizoenen donderdag bekrachtigd met een nieuw contract. De verdediger ligt nu tot en met 30 juni 2025 vast. Ajax-trainers Michael Reiziger en John Heitinga werkten in de afgelopen jaren nauw met hem samen en zagen van dichtbij hoe Timber uitgroeide tot de speler die hij nu is.

Tags

  • #Timber

Socials

De Utrechter maakte onder Reiziger in 2018 zijn debuut in het profvoetbal bij Jong Ajax in een uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Vanaf moment één viel de verdediger op. "Jurriën kwam bij Jong Ajax samen met zijn broer Quinten en volgens mij ook Brian Brobbey", herinnerde de huidige assistent-trainer van Ajax 1 zich.

"Je zag direct bij hem dat hij hele duidelijke eigenschappen met zich meebracht. Hij kon gelijk fysiek heel veel aan. Meer dan dat-ie liet zien op de training. Wij moedigden hem ook aan om steeds meer van zichzelf daarvan te laten zien."

Timber Debuut 900

Niet alleen fysiek stond Timber zijn mannetje. "Ook zijn leiderschapskwaliteiten sprongen er bovenuit. Daarnaast pakte hij alle trainingen snel op. Hij keek goed wat hij moest doen en had oefeningen direct door."

De doorbraak bij Ajax 1 kon niet uitblijven, zag ook Heitinga die Timber bij Ajax O19 onder zijn hoede had. "De garantie op een doorbraak in het eerste elftal heb je in het voetbal helaas nooit. Maar ik vind het knap hoe Jurriën stoïcijns en vol toewijding het pad naar de top is blijven volgen. Natuurlijk hebben zijn trainers hem handvaten gegeven, maar zijn doorbraak heeft hij echt op eigen kracht gerealiseerd."

'Rustig en zelfbewust'
Daarin heeft zijn persoonlijkheid, zoals Reiziger al aanstipte, een belangrijke rol gespeeld volgens Heitinga. De huidige trainer van de beloften zag hoe Timber bij Ajax O19 als een hele rustige, maar zelfbewuste jongen binnenkwam.

"Daarnaast verstond hij de kunst om onder alle omstandigheden hetzelfde te doen. En dat is precies wat er van een speler van Ajax gevraagd wordt. Of je nu op een bijna leeg sportpark of in een kolkend stadion voor zestigduizend mensen speelt. Zijn karakter in combinatie met zijn voetbalcapaciteiten verklapten al dat Jurriën het ver zou schoppen."

"Verder was hij bij Ajax O19 al loeisterk en investeert hij nog dagelijks in zijn lichaam. Daarnaast is hij een meester in het kort op de huid zitten van zijn directe tegenstander, het doordekken en ook opbouwend en indribbelend is hij goed. Hij heeft wat dat betreft het complete pakket. Al is het jammer dat hij niet tien centimeter langer is…"

Oranje
Mede dankzij dat 'complete pakket' speelde Timber een belangrijke rol in de unieke UEFA Champions League-campagne van vorig seizoen waarin Ajax foutloos was in de groepsfase en maakte de verdediger inmiddels zijn debuut voor Oranje.

"Voor de buitenwacht kan het overkomen als een komeetachtige ontwikkeling, maar voor Jurriën zelf niet. Hij wist precies wat hij wilde en sprak dat ook uit. En door de stappen die hij maakte, overtuigde hij mij ook dat het heel snel met hem kon gaan. Zijn eerste wedstrijd in de Champions League, uit bij Sporting CP, was voor mij de bevestiging."

Timber Sporting CP 900

Reiziger durfde tot slot in zijn verwachtingen over de toekomst van Timber misschien nog wel een stapje verder te gaan. "Hij is niet alleen voor ons belangrijk bij Ajax, maar ik denk dat Timber ook één van de toekomstige leiders van het Nederlands elftal gaat worden."

Gerelateerde artikelen

Timber Contract 1280

Jurriën Timber verlengt contract tot medio 2025

Ajax en Jurriën Timber hebben overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn contract, dat liep tot en met 30 juni 2024. De nieuwe verbintenis van de 21-jarige verdediger loopt tot en met 30 juni 2025.

Tags

  • #Timber

Socials

Sanchez1280

In beeld | De eerste training met Jorge Sánchez

Jorge Sánchez stond vrijdagochtend voor het eerst met zijn nieuwe ploeggenoten op het trainingsveld. De Mexicaanse aanwinst werd hartelijk ontvangen door zijn teamgenoten, waarna de spelers overgingen tot de orde van de dag. Daarnaast kreeg de selectie bezoek van een delegatie van het nationale cricketteam van Pakistan.

Tags

  • #spaaja

Socials