Zo kijkt El Aissati (O16) terug op een seizoen vol uitdagingen: 'Met honing en aardbeien ging het wel'

Header 1420
Header 1420

Ajax O16 kende een seizoen met wisselende resultaten. Voor linkervleugelverdediger Yasser El Aissati gold eigenlijk hetzelfde. Hij raakte in het afgelopen jaargang geblesseerd, blonk uit in topwedstrijden en nam daarnaast nog deel aan de Ramadan. "De Ramadan is elke keer een uitdaging, maar ik vind het leuk."

Tags

  • #ElAissati
  • #AjaxO16

Socials

Nu het seizoen voorbij is en El Aissati alles op een rijtje heeft gezet houdt de back een 'dubbel gevoel' over aan het jaar in Ajax O16. "De eerste seizoenshelft begonnen we niet zo goed. Zelf maakte ik ook niet zo veel minuten. Later ging het beter en zijn we uiteindelijk op plek drie geëindigd." 

Apart trainen
De tweede seizoenshelft startte vervelend voor de verdediger. "Ik raakte geblesseerd aan mijn schouder." Terwijl zijn team competitiewedstrijden speelde, trainde El Aissati op een bijveld. "Samen met de performance trainer heb ik veel oefeningen gedaan op zaterdag. Uiteindelijk heb ik ruim één maand niet gespeeld en maakte ik mijn rentree tegen NAC op 19 februari. Ik kwam er 25 minuten voor tijd in bij een 1-0-achterstand. We wonnen met 1-3."

Na zijn rentree maakte de verdediger veel minuten en lag het kampioenschap in de voorjaarscompetitie voor het grijpen. Nederlagen tegen Feyenoord en PSV zorgden voor een anticlimax en een dubbel gevoel. "Na de moeizame start wonnen we van alle topteams in de eerste seizoenshelft. Vooral de uitwedstrijd bij PSV herinner ik me nog goed. We moesten doordeweeks naar Eindhoven, waardoor het haasten was voor iedereen. We aten samen in de bus en wonnen met 0-1, dat was super. Het was ook één van mijn beste wedstrijden."

Na zijn goede spel en de overwinningen ontving El Aissati een uitnodiging voor Oranje O16. "We gingen naar Maastricht en speelden twee oefeninterlands tegen België. Helaas moest ik eerder afhaken vanwege een liesblessure. Geblesseerd raken is mentaal zwaar, maar ik zie het als een leermoment."

Sowieso werd het een seizoen vol uitdagingen voor El Aissati, die hij allemaal zonder problemen aanpakte. Zo nam het Ajax-talent dit voorjaar ook deel aan de Ramadan. Daarbij kreeg hij hulp van een voedingscoach. "In het begin van de Ramadan vond ik het lastig om overdag niet te eten en te drinken. Mijn trainer heeft me vervolgens in contact gebracht met die voedingscoach. Ik stuurde foto’s van mijn maaltijden en hij gaf me tips. Toen ging het beter."

Voeding aanpassen
El Aissati kreeg onder andere het advies om midden in de nacht te eten en minder tijdens de Iftar, de periode net nadat de zon onder is. "Ik at, voordat ik de voedingscoach sprak, heel veel tijdens de Iftar. Het was beter om dat te verdelen en om bewuste keuzes te maken in mijn voeding."

"Ik moest meer koolhydraten dan eiwitten eten; meer pasta dan saus bijvoorbeeld. Daarnaast nam ik ook shakes vanuit Ajax mee en at ik veel rijst." El Aissati werd ook geadviseerd om kwark te eten. "Dat vind ik niet zo lekker, veel te bitter. Ook met cruesli houd ik er niet zo van. Ik moest het eten; met honing of aardbeien ging het wel."

Ander ritme
De verdediger zette vaak om half vier 's nachts de wekker voor een maaltijd. "Mijn tank was daardoor beter gevuld, waardoor ik tijdens trainingen geen honger had. Soms heb ik het eetmoment 's nachts overgeslagen, anders was ik te vermoeid in de ochtend. Ik kon daarna vaak nog maar enkele uurtjes slapen. Vervolgens stond ik op, had ik twee trainingen met daartussen school. De dagen waren zo druk dat ik niet zoveel tijd had om te denken aan eten. Als ik de hele dag thuis had gezeten was het moeilijker geweest."

Op donderdagmiddag kreeg de jonge verdediger vaker vrij zodat hij thuis wat rust kon pakken. "Ik hielp dan mijn moeder in de keuken. Dat was lastig want normaal proef je het eten om te kijken of het lekker is. Dat mocht natuurlijk niet, we deden alles op gevoel. Mijn moeder kan dat zo goed, daar heb ik echt respect voor."

Gezamenlijk lunchen bij Ajax tussen de trainingen in de kantine van de Toekomst was af en toe best zwaar. "Op die momenten kreeg ik honger. Al sloot ik wel gewoon aan bij mijn teamgenoten. Iedereen zat te eten, behalve ik. Gelukkig werd mijn eetlust niet per se erger, ik vond het juist gezellig om erbij te zitten."

Paniek
El Aissati kwam in 2019 via Koninklijke HFC bij Ajax terecht, nadat hij succesvol stage had gelopen. Het moment waarop hij hoorde dat hij een proefperiode kreeg bij Ajax, vergeet hij niet snel. "Mijn vader hoorde het als eerste en maakte me bang door te zeggen dat ik iets op school had gedaan wat niet mocht. Hij zei dat ik mijn mail moest openen zodat ik kon zien wat er aan de hand was. Ik had een beetje paniek en wist niet wat ik had gedaan. Toen ik eenmaal de mail zag, moest ik lachen en was ik natuurlijk super blij."

Sterker worden
Nu de zomervakantie is begonnen kijkt El Aissati ook alvast vooruit naar volgend seizoen. "Ik ga naar de O17 en heb er enorm veel zin in. Een nieuw team, nieuwe trainer en nieuwe spelers. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe jongens van buitenaf zich aanpassen aan ons spel."

Om te slagen bij Ajax O17 moet El Aissati vooral het krachthonk in, vindt hijzelf. "Ik moet sterker en explosiever worden, zodat ik elke training honderd procent kan geven. Als ik nu tegen oudere jongens speel, merk ik dat ik het op kracht niet win. In de O17 krijgen we meer krachttraining, dat is fijn."

Vakantieplannen heeft de vijftienjarige verdediger nog niet gemaakt. "We starten 13 juni met Ajax O17, daarna heb ik bijna de gehele maand juli vrij. Tijdens mijn vakantie blijf ik veel sporten en let ik op mijn voeding zodat ik fit aan de voorbereiding begin."

Gerelateerde artikelen

O16

Samenvatting Feyenoord O16 - Ajax O16

In de race om het kampioenschap heeft Ajax O16 een vervelende nederlaag geleden op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Feyenoord. In Rotterdam werd het 1-0 voor de thuisploeg, hierdoor staan beide ploegen weer gelijk op de ranglijst.

Tags

  • #AjaxO16

Socials

Highlights Ajax O16 FC Utrecht O16 Spectaculaire Overwinning Thumbnail 7

Highlights Ajax O16 - FC Utrecht O16 | Spectaculaire overwinning

Ajax O16 en FC Utrecht O16 maakten er zaterdagmiddag een vermakelijk duel van op sportcomplex de Toekomst. De Ajacieden trokken uiteindelijk aan het langste eind en hielden de punten in Amsterdam dankzij een 3-2-overwinning. Bekijk de highlights van dit heerlijke duel van de talenten uit de O16.

Tags

  • #AjaxO16

Socials