Toekomstperspectief | De spelers van Ajax O16 maken soms lange dagen

In de jeugdserie 'Toekomstperspectief' stelt een jeugdteam van Ajax zich voor. In deze aflevering ligt onze focus op de talenten en de trainer van Ajax O16. Voetballen bij Ajax is voor deze spelers een fulltime job.

Tags

  • #AjaxO16

Socials

"Het is een team met 21 hele ambitieuze jonge mensen", spreekt trainer Dennis van den IJssel vol lof over zijn pupillen. "Er zit heel veel enthousiasme, energie en passie in Ajax O16. Deze jongens zijn zes dagen in de week bezig om hun droom te verwezenlijken."

In deze aflevering leren we ook verdediger Dies Janse en middenvelder Avery Appiah beter kennen. Janse is een verdediger van vijftien jaar uit Goes. "Ik woon nu in een gastgezin", legt hij uit. "Een gastgezin is wel een grote stap. Ik was veertien jaar toen ik dat deed. Ik heb wel getwijfeld, maar als je kijkt hoe goed Ajax is dan denk je bij jezelf: 'dit ga ik gewoon doen'. Ik kan altijd nog terug naar Zeeland."

De eveneens vijftienjarige Appiah woont in Zoetermeer. Hij maakte in de zomer van 2020 de overstap van Feyenoord naar Ajax. "Ik wilde naar Ajax, omdat ik dacht dat ik mij hier beter kon ontwikkelen. In het begin moest ik wel wennen aan een nieuwe omgeving. Het is best een groot verschil tussen Ajax en Feyenoord, maar ik denk dat ik mij goed heb aangepast."

College de Toekomst
De spelers van Ajax O16 maken af en toe best lange dagen. Ze trainen twee keer op een dag en volgen school bij College de Toekomst. Janse zit in het vierde jaar van de havo. "Je kan het gewoon een normale middelbare school noemen. Als je school niet goed doet, dan hoor je het van je trainer. Je wil niet op zaterdag op de bank zitten, omdat het op school niet goed gaat."

Van den IJssel moet bij Ajax O16 niet alleen rekening houden met schoolprestaties van zijn pupillen, maar ook met de groeispurt van deze leeftijdscategorie. "Veel jongens gaan enorm groeien in deze periode. Dat heeft gevolgen voor hun fysieke belastbaarheid. Het verschil tussen de allerkleinste en allergrootste is bijzonder om te zien."

Doorselecteren
De 50-jarige trainer is al met al druk bezig met de individuele ontwikkeling van zijn spelers bij Ajax O16. "Er is een aantal vervroegd doorgeschoven naar O17. Bij Ajax zeggen we: goed genoeg is oud genoeg. Dan moeten er bij ons in het team weer spelers opstaan die het gat moeten opvullen. Dat vind ik een mooie dynamiek."

Tags

  • #AjaxO16

Socials

Gerelateerde artikelen

Ajaxo18 Juichen

Toekomstperspectief | 'O18 wil mensen inspireren'

Bij Ajax O18 wordt de laatste stap naar het betaald voetbal gemaakt. Daarbij wordt aanvallend voetbal gekoppeld aan resultaat, maar de spelers willen ook anderen inspireren met hun spel.

Tags

  • #AjaxO18

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl