HISTORIE

Ajax is een voetbalclub met een roemrijke geschiedenis. In een kleine eeuw groeide een vriendenclubje uit Amsterdam uit tot een elftal dat met oogstrelend voetbal de wereld veroverde.

De club begon heel klein in hartje Amsterdam. Een groepje vrienden richtte op 18 maart 1900 in een Amsterdams café Ajax op. Eigenlijk is de Amsterdamsche Football Club Ajax veel ouder. In 1894 richtten de voetbalvrienden al Union op. Deze club gaat later verder onder de naam Ajax.

Successen
In 1918 wordt de club voor het eerst kampioen van Nederland. En ook in de jaren 30 viert Ajax grote successen. In deze ‘gouden periode’ wordt de club maar liefst 7 keer afdelingskampioen en 5 keer landskampioen.

Rinus Michels
In de jaren 60 volgt een nieuwe succesperiode. Rinus Michels is nu de trainer die de Ajacieden klaarstoomt voor een wereldwijde doorbraak. Met de strenge Michels aan het roer verslaat Ajax veel clubs in binnen- en buitenland. De succescoach legt het fundament voor de succesvolste jaren in de clubgeschiedenis. Ajax verwerft in de jaren 70 wereldfaam.

De jaren 70
Met een speelstijl die later ‘totaalvoetbal’ gaat heten, is Ajax in de eerste helft van de jaren 70 heer en meester op de velden. Johan Cruijff is de absolute spil van een onverslaanbaar Ajax. Wat heet: 3 keer op rij winnen de Ajacieden de Europa Cup I (de huidige Champions League): 1971, 1972, 1973. Ajax wint in 1972 bovendien de Wereldbeker.

Tegenslagen
Aan het eind van de jaren 80 beleeft Ajax een moeilijke tijd. Na de winst van de Europa Cup II in 1987, met Johan Cruijff als trainer, heeft de club het niet alleen op sportief gebied zwaar. Ook buiten het veld: de FIOD-affaire, het staafincident en de vliegtuigramp met de SLM vormen zwarte bladzijden in de geschiedenis van Ajax.

De jaren 90
In deze periode is Ajax opnieuw niet te verslaan. Onder leiding van Louis van Gaal winnen de Ajacieden in 1992 de UEFA Cup. Op 24 mei 1995 volgt de Champions League-zege als in Wenen AC Milan wordt geklopt. En later dat jaar krijgt de 2e Wereldbeker een plekje in de Amsterdamse prijzenkast. In Tokyo wordt het Braziliaanse Gremio verslagen.

De ArenA
Een jaar na die fantastische Champions League-finale neemt Ajax afscheid van stadion de Meer. De club verhuist in 1996 naar de veel grotere Amsterdam ArenA (later omgedoopt tot Johan Cruijff ArenA). Ook de jeugdopleiding krijgt in die jaren een nieuwe thuisbasis. De opleiding verhuist van Voorland naar sportcomplex de Toekomst. De wereldberoemde jeugdopleiding blijft ook op de nieuwe locatie toptalenten afleveren voor Ajax 1.

Frank de Boer
Onder leiding van Frank de Boer breekt weer een succesvol tijdperk aan. In 2011, 2012 en 2013 wordt Ajax kampioen van Nederland. Met deze trilogie treedt De Boer in de voetsporen van zijn illustere en succesvolle voorgangers Rinus Michels en Louis van Gaal. En het verhaal wordt nog mooier als de club in 2014 opnieuw het kampioenschap verovert. De Boer is de eerste Ajax-trainer die de club 4 keer op rij kampioen maakt. Ajax is al vele seizoenen de recordkampioen van Nederland.

Ajax: 34 keer kampioen!
Ajax is ook in 2018 - 2019 zeer succesvol met het winnen van de landstitel én de nationale beker. Vooral het 34e kampioenschap in de clubhistorie wordt groots gevierd met een huldiging op een volgepakt Museumplein.
Daarbij is ook het feit dat Ajax zich dat seizoen voor het eerst sinds 22 jaar plaatst voor de halve finale van de Champions League bijzonder. De Amsterdamse club slaagt er als 1e in om na 3 kwalificatierondes de halve finale van de Champions League te halen. Helaas grijpen de Ajacieden in 2019 op dramatische wijze nét naast een finaleticket. Tottenham Hotspur gaat last-minute naar de Champions League-finale.

Ajax werkt op dit moment hard aan de nieuwe website en nieuwe Ajax-app. Ook het hoofdstuk Historie is daardoor tijdelijk ‘under construction’. Ajax hoopt alle fans en belangstellenden zo spoedig mogelijk weer een volledig overzicht te kunnen bieden van de complete clubhistorie, inclusief tijdlijn, complete erelijst en een overzicht van de oud-spelers van Ajax 1.