Verslag | Ajax Vrouwen boeken belangrijke zege op PSV

Noordam1920
Noordam1920

De Ajax Vrouwen hebben woensdagavond een belangrijke zege geboekt op PSV. De topper eindigde dankzij treffers van Nadine Noordam en Sherida Spitse in 2-1. Aangezien koploper FC Twente op bezoek bij Fortuna Sittard met 2-0 onderuit ging, kunnen de Ajacieden op de laatste speeldag nog altijd de landstitel veroveren.

• #AjaxVrouwen

Op een zonnig en drukbezocht sportcomplex de Toekomst kenden de Ajax Vrouwen een moeizame openingsfase tegen PSV. De ploeg van Suzanne Bakker werd hoog op het veld vastgezet door de Eindhovenaren en had moeite om onder deze druk uit te spelen. Toen de Brabantse storm ging liggen, namen de Ajacieden het initiatief over.

Noordam breekt de ban
Na ruim een kwartier spelen resulteerde dit in een voorsprong voor de Ajax Vrouwen. Lotte Keukelaar speelde de vrijstaande Noordam aan in de vijandelijke zestien. De middenvelder schoot de bal vervolgens hard in het dak van het doel, waardoor de ban was gebroken op de Toekomst: 1-0.

In de loop van de eerste helft was Lily Yohannes nog dicht bij de 2-0. De zestienjarige Ajacied stuurde de bal vanaf de rand van de zestien richting de verre bovenhoek, maar zag haar inzet gekeerd worden door PSV-keeper Alkemade. De Eindhovenaren kregen op slag van rust nog een reuzenkans, maar ook Regina van Eijk stond goed op haar post. De Ajax Vrouwen zochten hierdoor de kleedkamer op met een 1-0-voorsprong.

De uitploeg voerde de regie in het tweede bedrijf. PSV had het betere van het spel en dit resulteerde in een aantal grote kansen. Smits kreeg in minuut 67 een goede mogelijkheid om haar ploeg naast Ajax te schieten, maar ze faalde voor open doel. Diezelfde Smits was twee minuten later wel trefzeker van dichtbij: 1-1.

Belangrijke strafschop
Vanwege de gelijkmaker van PSV kregen we nog een spannende slotfase op de Toekomst. De Ajax Vrouwen wisten dat ze moesten scoren om nog kans te maken op de landstitel. In minuut 84 slaagden de Ajacieden erin om dit belangrijke doelpunt te maken. De ploeg van Bakker kreeg een penalty na een handsbal in de vijandelijke zestien. Vanaf de strafschopstip schoot Spitse de 2-1 op het scorebord.

De benutte strafschop bleek door het puntenverlies van koploper FC Twente op bezoek bij Fortuna Sittard (2-0) van essentieel belang. Hoewel de Tukkers op de laatste speeldag nog alles in eigen hand hebben, maken de Ajax Vrouwen met twee punten achterstand ook nog altijd kans op de titel.

Ajax Vrouwen - PSV 2-1 (1-0)
16. Noordam 1-0