Ajacieden debuteerden op geleende schoenen in de Adelaarshorst

Weggelaar Rijkaard Header 8081 AFC004000981 005
Weggelaar Rijkaard Header 8081 AFC004000981 005

De editie van Go Ahead Eagles – Ajax van 23 augustus 1980 was, naar later bleek, een historische. Frank Rijkaard was één van drie Ajacieden die officieel debuteerden in de Adelaarshorst. In de daaropvolgende vijftien jaar groeide de Amsterdammer uit tot een voetbalicoon. Rijkaard werd een wereldvoetballer, die in dienst van Ajax en AC Milan vrijwel alle voetbalprijzen won. Maar de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles was om meer redenen speciaal.

Tags

  • #GAEAJA

Socials

Die indrukwekkende reis door de voetbalwereld begon voor Rijkaard dus met een debuut in Deventer. De zeventienjarige Amsterdammer was na rust de vervanger van Sören Lerby. Met zijn doelpunt in de 57e minuut, een fraaie slalom langs vier spelers van de thuisploeg, promoveerde Rijkaard zichzelf dezelfde middag nog tot een scorende Ajax-debutant. De kersverse speler van Ajax 1 kreeg lovende kritieken. ''Rijkaard voetbalde als een routinier. Een schitterend doelpunt was de bekroning van zijn lef, die hij demonstreerde'', schreef De Telegraaf.

'Beenhakker nam ons bloedserieus'
Omdat de selectie van trainer Leo Beenhakker geteisterd werd door blessures, maakte naast Rijkaard ook Jan Weggelaar zijn debuut. Dat laatste gold ook voor Keje Molenaar, waarmee het trio debutanten is genoemd. Weggelaar - die alleen in de laatste tien minuten meedeed - en Rijkaard waren generatiegenoten en vrienden. De aanstormende talenten kenden Beenhakker al als trainer van het C-elftal. ''Toen Beenhakker hoofdtrainer werd, wist hij al wat wij konden'', keek Weggelaar in 2018 in Ajax Clubnieuws terug op zijn debuutoptreden. ''Hij nam ons ook bloedserieus. Met hem aan het roer stroomde de Ajax-jeugd ook eindelijk weer goed door. Op de Ajax-manier.''

''We waren onbevangen, Frank en ik. Niet snel onder de indruk'', vervolgde Weggelaar in het huisorgaan voor de leden van de Vereniging AFC Ajax. ''Zelfs niet toen we in de bus merkten dat we geen voetbalschoenen mee hadden. Niemand had ons verteld dat we die moesten ophalen bij materiaalman Sjaak Wolfs… Geen idee meer op welke schoenen ik mijn debuutwedstrijd heb gespeeld. Ik zal wel een paar bij Go Ahead hebben geleend.''

Twee goals Kieft
De noodgedwongen keuze voor de jeugd betaalde zich positief uit. Na afloop van het competitieduel bleken drie van de vier Ajax-doelpunten gemaakt door twee zeventienjarige jongens. Naast Rijkaard scoorde ook Wim Kieft, die in het seizoen daarvoor al zijn debuut had gemaakt. De spits scoorde zelfs twee keer. Hij opende de score in de 21e minuut en tekende in de 66e minuut voor de 0-4. Het waren de eerste goals van Kieft op het hoogste voetbalniveau. Ook dat feit maakte de Go Ahead Eagles – Ajax uit 1980/1981 tot een historische.

Gerelateerde artikelen

Header Training Davy 1280

Training Day | Internationals keren terug op trainingsveld

Toeleven naar Go Ahead Eagles-uit. De internationals van Ajax keerden deze week terug in Amsterdam. Met nog acht speelrondes op het programma moest de focus direct op de uitwedstrijd in de Adelaarshorst. De Ajacieden maakten een gretige indruk op sportcomplex de Toekomst.

Tags

  • #GAEAJA

Socials

Rullistill

Rulli: 'We voelden ons rocksterren'

Gero Rulli keerde afgelopen interlandperiode terug naar een feestelijk Argentinië. De sluitpost van Ajax won in december met zijn vaderland het wereldkampioenschap in Qatar en werden als helden ontvangen. "Het is een onvergetelijke herinnering."

Tags

  • #Rulli

Socials