'Ajax 1971: de eerste Europa Cup' vanaf woensdag online te zien

Cruijffpanathumb
Cruijffpanathumb

Het is woensdag 2 juni precies vijftig jaar geleden dat Ajax zijn eerste Europa Cup 1 wist te winnen. Op het Engelse Wembley werd in de finale Panathinaikos met 2-0 verslagen. De documentaire ‘Ajax 1971: de eerste Europa Cup’ is vanaf woensdag te zien op deze site.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

In de docu komen enkele hoofdrolspelers van de triomf van vijftig jaar terug uitgebreid aan het woord. Sjaak Swart, Arie Haan en Heinz Stuy blikken gedrieën terug op de eerste Europese mijlpaal van onze club. Mister Ajax is vijftig jaar na dato nog altijd ontzettend trots op dat elftal, vertelt hij. "Wij waren een team. Er is nooit een moment geweest dat we geen team waren met elkaar. Anders kan je niet al die bekers winnen."

Het Griekse Panathinaikos werd in Londen door goals van Dick van Dijk en Haan verslagen. De op dat moment 22-jarige Haan schoot zichzelf daarmee voor altijd in de geschiedenisboeken. "Dan hoor je erbij, hè? Voor mij was het fantastisch dat ik die goal maakte. Als je medespelers dan op je duiken weet je hoe belangrijk en mooi dat moment is."

Ajax-supporters
Ook drie Amsterdamse fans, die bij de finale waren, komen aan het woord. Allen renden het veld op na het laatste fluitsignaal. "Het gebeurde allemaal in de euforie. Het was een soort impuls. We waren niet te houden."

In de documentaire zie je Johan Cruijff dollen na afloop in de kleedkamer, het bezoek van Ajax aan de koninklijke familie en de rondrit door Amsterdam met de Cup met de Grote Oren op schoot. Deels in kleur, deels in zwart-wit; schitterende beelden die worden ondersteund met legendarische anekdotes. 

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Gerelateerde artikelen

Doorbraak

Ajax Doc | Doorbraak in de mist

Ajax en Liverpool hebben allebei een rijke historie in Europees verband, maar toch staan beide ploegen woensdagavond pas voor de derde keer in de geschiedenis tegenover elkaar. Alleen in 1966 waren Ajax en Liverpool eerder sparringpartners in een beroemd geworden tweeluik.

Tags

  • #Historie

Socials

Cruijffgroningen

Ajax Doc | De erfenis van Johan Cruijff

Wat heeft Johan Cruijff nagelaten in de voetbalwereld? Trainers als Arrigo Sacchi en Arsène Wenger beschrijven welke invloed de speler en trainer Cruijff de afgelopen decennia op het voetbal heeft gehad. Ajax' nummer veertien overleed op 24 maart 2016, vijf jaar geleden, maar leeft nog altijd voort in de gedachtegang van vele voetballers en trainers wereldwijd.

Tags

  • #Cruijff

Socials

pre-order-ajax-boek-1995-we-are-the-champions-ajax-25-jaar-later

Terugkijken | '1995 - We are the Champions'

Verschillende Ajacieden blikten in '1995 - We are the Champions' terug op een magisch voetbaljaar. Omdat het op 24 mei 2021 precies 26 jaar geleden is dat Ajax de UEFA Champions League won, brengen we deze DOC weer even onder de aandacht.

Tags

  • #UCL

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl