Ajax Doc | '10 jaar Ajax Vrouwen'

De Ajax Vrouwen spelen op 24 augustus 2012 hun allereerste officiële wedstrijd tegen sc Heerenveen. Binnen tien seizoenen heeft de vrouwentak van Ajax een ongekende ontwikkeling doorgemaakt, zowel binnen als buiten de lijnen. Daphne Koster en Anouk Hoogendijk blikken terug op die beginperiode van de Ajax Vrouwen. Maar ook onmisbare schakels van het successeizoen 2022/2023 komen aan het woord.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Terug naar 2012, het jaar waarin er binnen Ajax een vrouwentak werd opgericht. Trainer Ed Engelkes en spelers Koster en Hoogendijk waren de eersten die aangetrokken werden, maar verder moest de gehele selectie nog samengesteld worden. "Het was allemaal nog een beetje vaag, ik hoorde alleen dat Engelkes de coach was", vertelt Hoogendijk. Toch slaagde Ajax erin om een strijdvaardige selectie bij elkaar te krijgen. "Tussen 18 mei en 15 juni hebben we dat helemaal geregeld. Dat is eigenlijk iets ongelofelijks en daar zijn we erg trots op", aldus Marleen Molenaar, de eerste teammanager van de Ajax Vrouwen.

Voor Koster en Hoogendijk was het een no-brainer toen Ajax ze vroeg voor het vrouwenteam, het tweetal wilde dolgraag in Amsterdam komen voetballen. "Ik wist eigenlijk niet precies tegen welke voorwaarden ik ja zei, maar voor mij was het belangrijkste dat ik in het Ajax-shirt kwam te spelen", zegt Koster. "Als jong meisje was mijn droom altijd om bij Ajax te voetballen. Toen ik hoorde dat Ajax een vrouwenteam kreeg, heb ik meteen gebeld", vult Hoogendijk haar ex-ploeggenoot aan.

Eerste officiële wedstrijd
Op vrijdag 24 augustus 2012 stond de eerste officiële wedstrijd op het programma tegen sc Heerenveen. "We keken enorm uit naar de allereerste wedstrijd, maar daar zat ook helemaal niet zoveel tijd tussen. We waren amper gestart met trainen bij wijze van", vertelt Molenaar. Desondanks wonnen de Ajax Vrouwen op sportcomplex de Toekomst knap met 2-0 van de Friezen. "Dat was voor ons een hele grote stap naar de professionalisering van het vrouwenvoetbal", aldus Hoogendijk.

Toch waren er nog grote stappen te zetten. "Een groot deel van de selectie studeerde nog of werkte naast het voetbal. We trainden hierdoor altijd 's middags", zegt Koster. Toch moest er altijd gepresteerd worden op het veld. "Ze kwamen uit hun werk en dan stelde ik ook nog dat we hard gingen trainen. Dat is niet altijd even gemakkelijk natuurlijk als je een drukke baan hebt", blikt Engelkes terug.

Ontwikkeling
De vrouwentak speelde door de jaren heen een steeds belangrijkere rol binnen Ajax. "Toen voelde het voor mij heel professioneel, maar we hadden bijvoorbeeld nog geen auto of schoenencontract. Dat is in de loop van de jaren allemaal gekomen", vertelt 'Miss Ajax' Liza van der Most. "We hebben echt wel moeten vechten voor onze plek. Om zichtbaar te worden en erkenning te krijgen. Als je nu terugkijkt is er een volwaardige tak toegevoegd aan Ajax", vult Engelkes aan.

Zo is er onder meer een talentenacademie opgericht. Koster geniet van deze ontwikkeling. "Die meiden kunnen allemaal dromen, zijn talentvol en vaardig. Als ik kijk waar deze meiden nu staan in vergelijking met waar ik vroeger stond, zie je dat deze meiden veel verder zijn. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat er meiden rondlopen die het eerste van de Ajax Vrouwen gaan halen", aldus de huidig manager van de Ajax Vrouwen.

Eerste prijzen
In juni 2014 legden de Ajax Vrouwen beslag op hun eerste prijs: de KNVB Beker. In het seizoen 2016/2017, vijf jaar na de oprichting, wonnen Engelkes en zijn meiden de dubbel. Voor Koster, Hoogendijk en Engelkes was dit het laatste seizoen in Amsterdamse dienst. "Als je je carrière mag afsluiten met twee prijzen, dan is de cirkel helemaal rond", zegt een trotse Hoogendijk.

In de jaren die volgden boekten de Ajax Vrouwen meerdere knappe resultaten. Zo wonnen de Amsterdammers in 2017/2018 opnieuw de dubbel. In 2018/2019 en 2021/2022 pakten de Ajacieden de KNVB Beker.

2022/2023
Het seizoen 2022/2023 werd ook onvergetelijk voor de Ajax Vrouwen. De UEFA Women's Champions League werd op een haar na gehaald. Arsenal bleek echter te sterk over twee wedstrijden in de play-offs. Afgelopen maart speelden de Ajax Vrouwen voor het eerst in de clubgeschiedenis een Klassieker in de Johan Cruijff ArenA, een nieuwe mijlpaal. De wedstrijd tegen Feyenoord eindigde in een 1-1-gelijkspel, maar er zaten ruim 34 duizend enthousiaste toeschouwers op de tribunes van de Arena, een record voor een vrouwenwedstrijd in Nederland

De Ajax Vrouwen werden dit seizoen kampioen na een zinderende titelstrijd met FC Twente. Na een succesvolle ontmoeting in eigen huis tegen de Tukkers (1-0-overwinning), veroverde de ploeg van Suzanne Bakker de koppositie. Eén week later, op 7 mei 2023, won Ajax met 1-6 op bezoek bij PEC Zwolle, waardoor de landstitel veiliggesteld werd. "We zitten nu steeds meer in een fase dat ze ons niet meer vergeten. We zijn nu echt onderdeel van de club. Dat hebben we in tien jaar tijd bereikt en vind ik enorm mooi om te zien", besluit Koster.

Gerelateerde artikelen

Header1920

Liveblog | Ajax Vrouwen terug naar Nederland

De Ajax Vrouwen hebben de tweede voorronde van de UEFA Women's Champions League bereikt. De Ajacieden versloegen FC Dinamo BSUPC met 3-0. In dit liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Tags

  • #UWCL
  • #AjaxVrouwen

Socials

Ajax Vrouwen Vertrek 1920

In beeld | Ajax Vrouwen reizen naar Moldavië

De Ajax Vrouwen meldden zich woensdagmiddag op Schiphol voor een vliegreis naar Moldavië. Daar bereiden de Ajacieden van trainer Suzanne Bakker zich vanaf vanavond voor op de finalewedstrijd, op zaterdag, in de eerste voorronde van de UEFA Women's Champions League.

Tags

  • #UWCL
  • #AjaxVrouwen

Socials