Ajax Doc | 'Ajax – Benfica: de geboorte van het grote Ajax' zondag op ESPN

Ajaxbenficadoc1920
Ajaxbenficadoc1920

In 1969 speelt Ajax een kwartfinale in de Europa Cup I om nooit te vergeten. De ploeg van Rinus Michels treft Benfica, de recordkampioen van Portugal, dat met Eusébio een absolute wereldster in huis heeft. Ajax, met een piepjonge Johan Cruijff, zet in dit drieluik met Benfica een belangrijke stap naar de Europese top. De Ajax Doc 'Ajax - Benfica: de geboorte van het grote Ajax' is zondag te zien op ESPN.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

Vier hoofdrolspelers van toen halen herinneringen op aan de hand van uniek archiefmateriaal: 'mister Ajax' Sjaak Swart, Theo van Duivenbode en de Portugese vedettes Toni en António Simões. De twee iconische generaties bepaalden over drie wedstrijden welke club doorging in het Europa Cup-1 toernooi.

"We praten over twee grote generaties, zowel bij Nederland als Portugal. Ajax had een goede trainer, Rinus Michels. En ze hadden jonge spelers", aldus Toni. Vooral Johan Cruijff sprong eruit voor de Portugese vedettes. "Je kon Cruijff maar op twee manieren tegenhouden; je kon hem grijpen of een stok vanuit huis meenemen."

Bij Benfica stond er ook een legende op het veld: Eusébio. "Bij deze wedstrijden waren er twee koningen aan het strijden. Met enkele prinsen eromheen. Ze waren allebei beslissend bij alle wedstrijden. Als je een koning in een team hebt, krijg je een goede wedstrijd", blikken de Portugezen terug.

Bovenstaand zie je een aantal prachtige kleurenfoto's van de beslissingswedstrijd geschoten door Guus de Jong.

En dat we in de winter van 1969 goede wedstrijden voorgeschoteld kregen is een understatement gebleken. Spektakel alom met 22 sterren op het veld. Ajax liet zich in Amsterdam verrassen door Benfica, de Portugezen waren op de ijsvloer in het Olympisch Stadion beter dan de Ajacieden: 1-3. In Lissabon revancheerden de Amsterdammers zich en trokken ze de score gelijk, waardoor er een beslissingswedstrijd in Parijs aan te pas moest komen. De ploeg van Michels won na verlenging met 3-0 van het Portugese sterrenensemble. De geboorte van het grote Ajax was daarmee een feit.

'Ajax - Benfica: de geboorte van het grote Ajax' is zondag 24 maart vanaf 22:00 uur te zien op ESPN 1. Over enkele maanden is de Ajax Doc ook te bewonderen via de Ajax-kanalen.

Gerelateerde artikelen

EC 1973 Header 1

Ajax Doc | 'Ajax 1973: voltooiing van de trilogie'

In 1973 won Ajax voor de derde keer op rij de Europacup 1. In Belgrado werd met 1-0 gewonnen van Juventus door een vroege goal van Johnny Rep. Eerder dat seizoen werden grootmachten Bayern München en Real Madrid al verslagen. Ajax kreeg definitief een gouden randje. 50 jaar later kijken oud-spelers Johnny Rep en Jan Mulder terug op de winst. Oud-speler van Juventus Fabio Capello vertelt over de finale en de weduwe van Gerrie Mühren Grietje haalt herinneringen op aan haar man.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Menzo Doc 1920

Ajax Doc | 'Menzo: de druk van het doel'

De documentaire schetst een fascinerend beeld van de Ajax-carrière en persoonlijkheid van Stanley Menzo. In het uitgebreide portret van de voormalig doelman van Ajax komen naast Menzo zelf ook oud-trainers Louis van Gaal en Aad de Mos en toenmalig ploeggenoot Wim Jonk uitgebreid aan het woord.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

Doc Header Goed 0203

Ajax Doc | 'Ajax 2002/2003: Rock-'n-roll in Europa'

Hoe dramatisch het eindigde, zo flitsend was de Europese campagne van Ajax in het seizoen 2002/2003. Onder leiding van Ronald Koeman liet een nieuwe generatie Ajax-talenten zich zien aan Europa. Naast trainer Koeman blikken we met Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meijde en Cristian Chivu terug op dit memorabele UEFA Champions League seizoen.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials