Ajax Doc | 'Menzo: de druk van het doel'

De documentaire schetst een fascinerend beeld van de Ajax-carrière en persoonlijkheid van Stanley Menzo. In het uitgebreide portret van de voormalig doelman van Ajax komen naast Menzo zelf ook oud-trainers Louis van Gaal en Aad de Mos en toenmalig ploeggenoot Wim Jonk uitgebreid aan het woord.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

De rijke keepersloopbaan van Menzo wordt ook thematisch besproken met Menzo's dochter Cherish en uiteenlopende andere Ajacieden die hem van dichtbij meemaakten. Voormalig hoofd jeugdopleiding en hoofdtrainer De Mos zag Menzo de overstap maken van amateurclub Zeeburgia naar Ajax. Niet veel later was het keeperstrainer Frans Hoek die de atletische goalie onder zijn hoede kreeg. "Stanley was een perfectionist en dat kan ook wel eens in de weg zitten", typeert de keepersgoeroe zijn oude pupil. "Hij had een geweldige stijl, al zijn bewegingen waren mooi. Daarnaast had hij een geweldige uitstraling."

'Trots op wat ik deed en wie ik was'
In de reeks van 321 Ajax-wedstrijden won Menzo onder meer landstitels, de toenmalige Europa Cup II (het toernooi voor bekerwinnaars) en de UEFA Cup, de latere UEFA Europa League. "Voor de eerste keer was ik trots op wat ik deed en wie ik was", vertelt Menzo als de winst van de EC II in 1987 ter sprake komt.

Integer. Nederig. Recht voor zijn raap. De geïnterviewden spreken zonder uitzondering vol respect over Menzo. Hij wordt getypeerd als een goed en prettig mens. Maar wel iemand die zichzelf soms lelijk in de weg kon zitten. Bijvoorbeeld door zijn perfectionisme. "Menzo was te lief voor deze wereld", vertelt oud-trainer Van Gaal met warmte. "Het feit dat hij keeper was, maakte het voor hem niet gemakkelijk. Een keeper mag ook fouten maken. En dan moet je sterk in je schoenen staan om door te gaan."

Mentale aspect
Een thema in de doc is het mentale aspect van het profvoetballer zijn. In de jaren tachtig en negentig stond mentale begeleiding in Nederland nog in de kinderschoenen. "Toch was dat voor Stanley ideaal geweest", meent Hoek.

Menzo sluit zich bij de woorden van zijn oude keeperstrainer aan. Wellicht had hij baat gehad bij enige begeleiding op mentaal vlak. "Ik heb dat in mijn tijd helaas wel gemist", beseft de doelman in ruste. "Al weet je natuurlijk niet of het anders was gelopen als ik wel begeleiding had gehad. Maar sommige mensen hebben tools nodig. Om het deksel er even af te halen en de boel te ontluchten. Er is altijd druk als je profvoetballer bent. Niet alleen als je in het stadion bent, maar ook buiten de wedstrijd om als je thuis bent."

De meevoetballende keeper met de fantastische reflexen kon elk foutje of iedere misstap - hoe klein ook - voor zichzelf uitvergroten. Met toenemende druk tot gevolg. Een gevolg was ook dat Menzo zichzelf tijdens zijn loopbaan nauwelijks de tijd gunde om te genieten van de mooie momenten. Want die waren er zeker ook. De doelman was bijna een decennium een attractie onder de Amsterdamse deklat. In de documentaire trekt een fraaie reeks fantastische reddingen en successen voorbij. De beelden bewijzen hoe getalenteerd de doelman was. Niet voor niks heeft Menzo met zijn 321 wedstrijden een hoge plek in Ajax' Club van 100.

Trotse Ajacied
Tijdens het seizoen 1992/1993 verloor Menzo zijn plek onder de lat aan Edwin van der Sar. Het luidde het einde in van zijn eerste periode hij Ajax. In 1999 keerde Menzo kort terug bij Ajax. Drie maanden na zijn rentree besloot de doelman te stoppen. Ondanks het teleurstellende slot van zijn mooie carrière bleef Menzo een gentleman. "Ik ben er trots op Ajacied te zijn", sprak hij bij zijn afscheid in de ArenA.

Gerelateerde artikelen

Doc Header Goed 0203

Ajax Doc | 'Ajax 2002/2003: Rock-'n-roll in Europa'

Hoe dramatisch het eindigde, zo flitsend was de Europese campagne van Ajax in het seizoen 2002/2003. Onder leiding van Ronald Koeman liet een nieuwe generatie Ajax-talenten zich zien aan Europa. Naast trainer Koeman blikken we met Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meijde en Cristian Chivu terug op dit memorabele UEFA Champions League seizoen.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

EC 1973 Header 1

Ajax Doc | 'Ajax 1973: voltooiing van de trilogie'

In 1973 won Ajax voor de derde keer op rij de Europacup 1. In Belgrado werd met 1-0 gewonnen van Juventus door een vroege goal van Johnny Rep. Eerder dat seizoen werden grootmachten Bayern München en Real Madrid al verslagen. Ajax kreeg definitief een gouden randje. 50 jaar later kijken oud-spelers Johnny Rep en Jan Mulder terug op de winst. Oud-speler van Juventus Fabio Capello vertelt over de finale en de weduwe van Gerrie Mühren Grietje haalt herinneringen op aan haar man.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Doorbraak

Ajax Doc | Doorbraak in de mist

Ajax en Liverpool hebben allebei een rijke historie in Europees verband, maar toch staan beide ploegen woensdagavond pas voor de derde keer in de geschiedenis tegenover elkaar. Alleen in 1966 waren Ajax en Liverpool eerder sparringpartners in een beroemd geworden tweeluik.

Tags

  • #Historie

Socials