Ajax Doc | Het bekersprookje van Nando Rafael

Dit is het verhaal van Nando Rafael; een spits met een levensgroot litteken. Hij vlucht als kind voor de oorlog in Angola met zijn oom en tante, nadat zijn familie in zijn geboorteland is vermoord. Zijn liefde voor het voetbal blijkt zijn redding. Het verhaal van Rafael en zijn hoogtepunt als Ajacied zijn samengevat in de documentaire 'Het bekersprookje van Nando Rafael'.

Tags

  • #AjaxDoc

Socials

De geschiedenis van de voormalig Ajax-spits is tragisch. Als hij als kind voetbal op tv wil kijken, blijkt de beeldbuis in zijn ouderlijk huis kapot. De kleine Nando gaat bij de buren voetbal kijken als ze worden opgeschrikt door mitrailleurgeluid. Zijn vader, moeder, broers en zusjes blijken in koelen bloede te zijn vermoord. Zijn liefde voor het spelletje redde dus letterlijk zijn leven.

Met zijn oom en tante vlucht hij naar Nederland, waar hij als tiener in de jeugdopleiding van Ajax terecht komt. Zijn moment of fame bereikt hij tijdens het bekeravontuur van Ajax 2 in seizoen 2001/2002. De Amsterdamse reserves bereiken de halve finale na winst op onder andere HFC Haarlem, Telstar, De Graafschap, FC Volendam en FC Twente. Pas in de halve eindstrijd is FC Utrecht te sterk.

Gerelateerde artikelen

Heitingaglimlach1280

Ajax Doc | Heitinga: opnieuw naar de top

John Heitinga staat dit seizoen voor het eerst op eigen benen in het profvoetbal. Wij volgden de coach van Jong Ajax in zijn ontwikkeling als hoofdtrainer. De documentaire geeft een prachtig inkijkje in het dagelijks leven van de voormalig international. Van het samen op de bank kijken naar Besiktas - Ajax met zoon Lennox tot de besprekingen op het trainingsveld met talenten als Naci Ünüvar en Nordin Musampa.

Tags

  • #Heitinga

Socials

Siemdejong

Ajax Doc | De Derde Ster

Op 15 mei 2011, precies dertien jaar geleden, veroverde Ajax de dertigste landstitel in de clubhistorie en daarmee de belangrijke derde ster boven het logo op het Ajax-shirt. In een kolkende ArenA was de ploeg van Frank de Boer in een onderling duel om de titel te sterk voor FC Twente. Met hoofdrolspelers als Siem de Jong, Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen en De Boer blikken we in deze special terug op dat memorabele seizoen.

Tags

  • #AjaxDoc

Socials

Stadiondemeer

On This Day | Adieu De Meer: herinneringen aan een iconisch stadion

Het is 28 april 1996: Ajax wint met 5-1 van Willem II. Op het eerste gezicht een voetnoot in de Ajax-historie. Maar op die bewuste dag in april speelde onze club de laatste wedstrijd in De Meer. Het is een nostalgische plaats, de Middenweg in Amsterdam. Een locatie die geschiedenis ademt: 62 jaar lang stond hier Ajax’ thuishaven. In deze documentaire, verteld door Horace Cohen, komen prachtige herinneringen aan dit iconische stadion voorbij.

Tags

  • #OnThisDay

Socials