Ajax en internationale partnerclubs bij elkaar in Amsterdam: 'Verder bouwen aan een netwerk'

Summit2024
Summit2024

Ajax heeft tijdens een Club Network Summit kennis en ervaringen uitgewisseld met alle internationale partnerclubs. De tweedaagse Summit werd op de Toekomst en in de Johan Cruijff ArenA gehouden. Ajax streeft ernaar om samen met de clubs talenten te herkennen, ontwikkelen en verbeteren.

Tags

  • #ACA

Socials

Dit netwerk is al enkele jaren in ontwikkeling en de bijeenkomst markeerde een belangrijke mijlpaal in dit proces. De ambitie van het netwerk is duidelijk: ‘to connect’. Deze verbintenis stelt de clubs in staat om gezamenlijk sterker te staan en elkaar te ondersteunen in hun streven naar voetbalontwikkeling. Ajax werkt momenteel samen met CF Pachuca, Athletico Paranaense, Gamba Osaka en Sharjah FC.

Tijdens de Summit is benadrukt hoe belangrijk deze connecties zijn voor de toekomst en het succes van de betrokken clubs. De bijeenkomsten en presentaties boden waardevolle inzichten in de werking van het netwerk en de gezamenlijke visie op talentontwikkeling.

Hoofdscout Kelvin de Lang onderstreepte de importantie van de samenwerking met de verschillende voetbalverenigingen. "Onze partnerclubs bevinden zich in boeiende landen en regio's. Door deze samenwerkingen vergaren we waardevolle marktkennis en onderhouden we intensief contact om talenten te bespreken. Het is essentieel dat we ervoor zorgen dat het voor toptalenten aantrekkelijk is om uiteindelijk naar Ajax te komen."

Programma Summit
Bij binnenkomst werden alle deelnemers, die net een flinke vliegreis achter de rug hadden, ontvangen met een kop koffie en een warm welkom. Dat zette de toon voor een dag vol verbinding en samenwerking. De bijeenkomst werd officieel geopend door technisch directeur Alex Kroes, die zichzelf voorstelde en benadrukte hoe belangrijk dit netwerk is voor de toekomst van de betrokken clubs.

"Het is mooi dat we al onze internationale partnerclubs hebben mogen verwelkomen. In een tweedaags programma hebben we gezamenlijk nog meer richting gegeven aan de toekomst van het multi club netwerk", stelde Kroes tevreden vast. "Wij kijken ernaar uit om hier inhoud aan te geven en elkaar nog meer te versterken."

Kroes sprak vervolgens samen met hoofd Ajax Coaching Academy Corné Groenendijk over de ambities van het netwerk en de gezamenlijke kracht die het met zich meebrengt. Een bijzonder moment was toen Athletico Paranaense een cadeau overhandigde aan Kroes als gebaar die de warme band tussen de clubs onderstreepte.

Directeur voetbalzaken Marijn Beuker verzorgde daarna een presentatie over de filosofie van Ajax, waarbij hij kennis deelde over hoe talent in spelers herkend wordt. Dit werd opgevolgd door De Lang, die sprak over scouting en recruitment binnen Ajax, met de nadruk op de gezamenlijke besluitvorming binnen het team.

"Het is voor Ajax en de rest van de clubs fantastisch dat we nu voor het eerst allemaal bij elkaar zijn", legde Groenendijk uit. "We zijn al jaren bezig met het opbouwen van een netwerk om onze scouting te verbreden. Hoe groter je netwerk, hoe meer je voor elkaar kunt betekenen, en ook op het gebied van jeugdopleidingen kunnen we elkaar ondersteunen."

Netwerken in de middag
Tijdens de lunch was er volop gelegenheid voor netwerken, waarbij iedereen door elkaar ging zitten en nieuwe contacten legde. Na de lunch presenteerden de clubs zichzelf en hun werkwijzen, wat voor waardevolle inzichten en inspirerende gesprekken zorgde.

"Als je elkaar in de ogen kunt kijken, met elkaar kunt praten en samen kunt eten, leer je elkaar beter kennen en bouw je een band op", vervolgde Groenendijk. "We hopen in de toekomst één à twee keer per jaar op deze manier af te spreken, waarbij we de ene keer bij Ajax en de andere keer bij een van de andere clubs samenkomen. Een volgende Summit zou bijvoorbeeld in Mexico bij Pachuca gehouden kunnen worden."

Ook de partnerclubs keken terug op een geslaagde aftrap van het evenement, zo vertelde Ocyr Azevedo Neto van Athletico Paranaense. "We zijn blij om hier in Amsterdam te zijn geweest en van Ajax te hebben geleerd. Deze ervaring biedt ons waardevolle inzichten die we kunnen terugbrengen naar Athletico, waardoor innovatie en positieve verandering binnen onze eigen club worden bevorderd. Een van onze kernwaarden is innovatie: openstaan voor nieuwe ideeën van over de hele wereld is cruciaal voor onze groei."

"Sinds we aan onze samenwerking zijn begonnen, willen we graag een nauwere band met Ajax ontwikkelen. Een belangrijke reden voor onze samenwerking is om te leren van de Ajax-opleiding, wat een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op onze jonge spelers. De mondiale hub die Ajax creëert is ongelooflijk positief, en gekozen worden om deel uit te maken van dit netwerk is een grote eer. Wij geloven dat deze verbinding alleen maar sterker zal worden na deze inzichtelijke dagen samen."

Gerelateerde artikelen

Ajaxxosaka

Ajax-delegatie brengt bezoek aan partnerclub Gamba Osaka

Marijn Beuker (Directeur Voetbal) en Corné Groenendijk (Ajax Coaching Academy) zijn deze week namens Ajax op bezoek bij partnerclub Gamba Osaka. De trip naar Japan maakt onderdeel uit van de samenwerking met de Aziatische voetbalclub. In april was een delegatie van Gamba Osaka nog te gast in Amsterdam voor de officiële start van het partnership.

Tags

  • #ACA

Socials

Athleticoparanaense

Samenwerking Ajax met Athletico-PR: 'De voordelen zijn grenzeloos'

Ajax is een samenwerking aangegaan met het Braziliaanse Athletico Paranaense. Beide clubs staan bekend om hun goede jeugdopleiding en willen elkaar daarin gaan versterken. "De Nederlandse en de Braziliaanse school zijn twee reuzen in het mondiale voetbal."

Tags

  • #Paranaense
  • #ACA

Socials