Ajax Foundation viert veertiende verjaardag

Clinic11
Clinic11

De Ajax Foundation bestaat veertien jaar! En omdat het nummer veertien een belangrijke rol speelt binnen Ajax is dit een goed moment om aan de hand van veertien pijlers terug te kijken op de prachtige jaren die de Ajax Foundation al achter de rug heeft.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Oprichting 14 jaar geleden
Op 18 maart 2010, tijdens het 110-jarig bestaan van Ajax werd de Ajax Foundation opgericht. De algemeen directeur van destijds, Rik van den Boog, ontving een cheque van vijfduizend euro van de Amsterdam ArenA. De stichting is onafhankelijk, maar aan Ajax gelieerd. De Ajax Foundation wil een bijdrage leveren aan minder ongelijkheid en (kennis)armoede in de stad; meer en betere verbinding in de stad en verbetering van het mentale welzijn van jongeren (tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven).

Ajax Foundation Run
De Ajax Foundation bestond inmiddels vier jaar toen de eerste Ajax Foundation Run werd georganiseerd. Het hardloopevenement vond plaats rondom de Johan Cruijff ArenA en was daarmee de voorloper van de 14k Cruyff Legacy Run. Aan de eerste editie deden 3700 Ajacieden mee. Onder de deelnemers waren onder andere Edwin van der Sar en Wim Jonk. Ook supportersgroepen als de F-side en Vak410 liepen mee tijdens de Ajax Foundation Run.

More than Friendsday
De Ajax Foundation organiseerde jaarlijks in samenwerking met Only Friends een speciale sportdag: de More than Friendsday. Only Friends is een sportclub speciaal opgericht voor kinderen en jongeren met een beperking. Selectiespelers van Jong Ajax, Ajax Vrouwen en Ajax 1 mengden zich tussen de deelnemers en deden mee aan sporten als rolstoelhockey, boksen en gewoon een lekker potje voetballen. De Ajacieden kwamen niet altijd aan sporten toe: selfies en handtekeningen namen jaarlijks de overhand.

Ajax Cape Town community scheme
Toen Ajax nog een samenwerking had met de Ajax Cape Town in Zuid-Afrika deelde de Ajax Foundation ook hun kennis overzees via het Cape Town Community Scheme. Zij zorgden met hun projecten voor bewustwording van duizenden kinderen op het gebied van HIV/AIDS, drugs en veiligheid.

In 2020 reisde de toen twaalfjarige Lucas Jetten en speler in de jeugdopleiding af naar Zuid-Afrika om mee te lopen met de projecten. Het was echt heel gaaf. Ik heb veel geleerd over de armoede in Zuid-Afrika”, vertelde de Ajacied destijds. Jetten is zelf geboren in Zuid-Afrika. Inmiddels speelt de linksback in Ajax O17.

Ajax Kookboek
Wie heeft het niet gegeten: Donny’s Andijviestampot, de Marokkaanse tajine van mama Ziyech of de Tom Kha Kai van Klaas Jan Huntelaar? Ajax bracht in het voorjaar van 2018 het officiële Ajax-receptenboek 'Koken met 3 Sterren' uit. Diverse spelers, trainers en Ajax-prominenten gaven niet alleen hun favoriete gerecht prijs, ze legden ook uit hoe die te bereiden. Het kookboek werd gemaakt in opdracht van de Ajax Foundation. Dit boek gaat over gezond en lekker eten en uitgekiende voeding.

Ajax Ambassadeurs
Devyne Rensch en Nadine Noordam hebben zich dit seizoen als ambassadeurs verbonden aan de Ajax Foundation. Het tweetal heeft illustere voorgangers. Zo speelde John Heitinga jarenlang een belangrijke rol als ambassadeur voor de stichting. De oud-speler werd later trainer op de Toekomst en hoofdcoach van Ajax 1, maar vond altijd tijd om de waarden van de Ajax Foundation uit te dragen. Oud-speelster Loïs Schenkel is sinds 2021 ambassadeur en nog steeds verbonden aan de Foundation.

Bezoek VUmc Kinderstad
In de VUmc Kinderstad in het Amsterdamse ziekenhuis konden kinderen even vergeten dat ze ziek zijn en lekker spelen. In de Kinderstad was een ruimte met dank aan de Ajax Foundation volledig in Ajax-stijl ingericht. Elk jaar nam de Ajax-selectie een kijkje in het Amsterdamse ziekenhuis. Een waardevolle middag voor beide partijen. Zieke kinderen konden op die manier dichter bij hun helden komen en de Ajax-trainers en -spelers keerden vol verhalen en nieuwe indrukken terug.

Life Skills & Clinics
Het project Life Skills & Clinics vormt het begin van de Ajax-leerlijn. De leerlijn biedt Amsterdamse kinderen door heel hun jeugd een helpende hand. Life Skills & Clinics is bestemd voor leerlingen van de basisschool. Basisscholen krijgen een unieke Ajax-dag aangeboden. Voor groep 5 t/m 8 is een programma ontwikkeld vanuit de filosofie van Ajax. De leerlingen volgen tijdens schooltijd lessen over gezonde voeding, omgaan met geld en mediawijsheid. In het lesprogramma worden Ajax-spelers ingezet als voorbeeld. Ook krijgen ze een voetbalclinic aangeboden.

Charity Matchday
In 2018 speelde Ajax een van de eerste 'Charity Matchdays': thuis tegen De Graafschap. De wedstrijd eindigde in een 8-0-overwinning, maar belangrijker was de ruim twintigduizend euro die werd opgehaald. Dankzij een SMS-actie waarbij John Heitinga een oproep deed werd er nog nooit zoveel geld opgehaald binnen vijf minuten.

S’Cool
S'Cool is een competitief scholenprogramma voor het voortgezet onderwijs, waarbij jongeren tussen veertien en zeventien jaar aan de slag gaan met het bepalen van hun eigen normen en waarden en die van hun school. De kernwaarden van Ajax staan daarbij centraal. Dit jaar is de finale in de Johan Cruijff ArenA.

In 2023 hadden de leerlingen van het Mundus College volgens een vijfkoppige vakjury, met daarin onder meer Loïs Schenkel als ambassadeur van de Ajax Foundation, het winnende recept samengesteld. Het recept bestond er onder meer uit dat door leerlingen zelf ingebrachte kernwaarden zichtbaar maakten op een muur van de school.

Fair Play workshop
De Ajax Fair Play workshop is bestemd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. In het lesprogramma wordt via de kernwaarden van Ajax verbinding gemaakt met maatschappelijke thema’s als groepsdruk, discriminatie, diversiteit en burgerschap. Jashisloh was vorig jaar deelnemer (11) en genoot intens.

"Tijdens de workshop in de Johan Cruijff ArenA ging het over groepsdruk. In een zaal moesten we op de grond gaan zitten en doen als of we moesten roeien. Als je niet meedeed, dan moest je vijf push-ups doen. Ze leerden je dat je zelf moet nadenken en als je iets niet wil doen dan moet je dat bespreekbaar maken."

Doelpuntenactie
Sinds een aantal jaren zetten Ajax-spelers uit de O8 tot en met O12 zich in voor de Doelpuntenactie. Eerst werden met het maken van zoveel mogelijk doelpunten cadeautjes 'gescoord' voor het Emma Kinderziekenhuis, daarna kozen de jeugdspelers ieder jaar voor een ander goed doel.

Vorig jaar was het doel voor de Ajax-talenten om minimaal 600 doelpunten te maken. Voor zichzelf en het team, maar ook om de schitterende extra 'bonus' voor de kids van het Jeugdfonds Sport en Cultuur te realiseren. Alleen als de mijlpaal van 600 werd bereikt, konden kinderen hun cadeaus ophalen bij Ajax. De Ajacieden slaagden glansrijk in hun missie: tussen 11 maart en 20 mei werden maar liefst 607 doelpunten gemaakt!

Voedselbank
Sowieso is de Ajax Foundation in haar geschiedenis veel bezig geweest met gezonde voeding. Waar de jonge Ajacieden vorig jaar scoorden voor Jeugdfonds Sport en Cultuur, werden er in 2022 'Foodball boxen' overhandigd aan Voedselbank Amsterdam. In samenwerking met maatschappelijk partner ABN AMRO en horecagroothandel VHC Jongens was de Ajax Foundation in staat om 150 Foodball boxen te doneren aan gezinnen van de voedselbank in Amsterdam Zuidoost.

Foodball
Het 'foodball'-project pakte ook nog een tweede prijs als 'Maatschappelijk Project Eredivisie'. De Ajax Foundation ontving daarmee 30.000 euro via de VriendenLoterij. Tijdens het project kregen jongeren de unieke kans om op Ajax' trainingscomplex de Toekomst een kijkje in de keuken te nemen. Ze lopen een ochtend mee in de keuken én in de jeugdopleiding van Ajax. Zo zetten de deelnemers tijdens het project de eerste stappen richting een gezonde levensstijl.

Gerelateerde artikelen

Rensch 1920

Rensch en Noordam seizoen ambassadeurs Ajax Foundation

Devyne Rensch en Nadine Noordam vervullen tijdens het seizoen 2023/2024 de rol als ambassadeur voor de Ajax Foundation. Het tweetal wordt toegevoegd aan het ambassadeursteam en is betrokken bij diverse maatschappelijke projecten.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Rodyturpijn1

Team van Toen | Rody Turpijn: van tieneridool tot bestuurslid van de Ajax Foundation

Als bestuurslid van de Ajax Foundation deelde oud-Ajacied Rody Turpijn enkele weken geleden een jeugdfoto met zijn collega’s. Op de foto staat de Ajax C1 uit seizoen 1991/1992. Hij wordt op de beeltenis onder andere vergezeld door Danny Schenkel, de huidige coach van de Ajax Vrouwen en man van Loïs Schenkel die op haar beurt sinds kort ambassadrice is geworden van de Foundation. “Kijk, zolang gaan wij al terug.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Jaarverslagfoundation1920

Jaarverslag Ajax Foundation 2022/2023 gepubliceerd

Het seizoen 2022/2023 is voor de Ajax Foundation goed verlopen. Dankzij verschillende projecten zijn er dit jaar weer veel jongeren geholpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Daarnaast heeft de Ajax Foundation gezorgd voor nog meer bewustwording van het gedrag en gedragingen van Amsterdamse jongeren.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials