Verslag | Voorsprong ontglipt Ajax na vervelende tweede helft

Penaltadic
Penaltadic

Ajax heeft een 1-0-voorsprong tegen AS Roma uit handen gegeven. In de Johan Cruijff ArenA leken de Amsterdammers na een goal van Davy Klaassen op het goede spoor te zitten, maar het tij keerde na een gemiste penalty van Dusan Tadic. Het eindigde door goals van Lorenzo Pellegrini en Roger Ibañez in 1-2.

• #UEL
  • #AJAROM

De Amsterdammers gingen in een redelijk vertrouwde opstelling van start tegen de Romeinen. Kjell Scherpen was net als tegen sc Heerenveen de vervanger van Maarten Stekelenburg. Achterin stond Devyne Rensch op rechtsback en Jurriën Timber speelde centraal.

Goede start
Zowel de ploeg van Erik ten Hag als de Italiaanse bezoekers gingen met durf van start. De eerste mogelijkheid was voor Roma, na een gevaarlijke uitbraak op links. Aan die kant was de ploeg sowieso gevaarlijk, met de linksback Leonardo Spinazzola als voornaamste dreiging. Dat hij na 23 minuten uitviel met een blessure, was voor de Romeinen dan ook uiterst onprettig.

Ondertussen had Bryan Cristante doelman Scherpen met een uithaal gedwongen tot een prachtige redding. Ajax schoot niet op doel, maar was wel degelijk dreigend. Zo ontvouwde zich een spannend duel.

Juist na een wat moeilijkere fase, waarin Roma wederom wat kansen kreeg, sloeg Ajax hard toe. Davy Klaassen zette druk en onderschepte dicht op de Italiaanse zestien de bal, ging een combinatie aan met Dusan Tadic en tikte binnen. Het was de zesde goal van Klaassen in het hoofdtoernooi van de Europa League, waarmee hij Kasper Dolberg evenaarde als topscorer van Ajax.

Tij keert
Omdat Antony vlak na de openingstreffer een grote kans miste, ging Ajax met een 1-0-voorsprong de rust in. Na de thee leek het alleen maar beter te gaan voor Ajax. Maar na een goede fase ging het juist akelig mis. Tadic miste een strafschop en kort daarna ging Scherpen de fout in bij een vrije trap van Pellegrini. Na 57 minuten stond het 1-1.

Ajax had daarna duidelijk even tijd nodig om van die klap te bekomen. De Amsterdammers hielden de druk er wat minder goed op dan eerder. Pas rond de zeventigste minuut veranderde dat. Het leverde direct kansen op, maar invaller Brian Brobbey en Antony misten van dichtbij.

Dat de grootste klap van de avond nog moest komen, was in die fase haast onvoorstelbaar. Toch ging het nog helemaal mis, toen Ibañez in de 87e minuut uit een corner hard raak volleerde. Voor een slotoffensief ontbrak de tijd en zodoende reist Ajax volgende week met een vervelende uitgangspositie naar Rome.

Ajax - AS Roma 1-2 (1-0)
39. Klaassen 1-0
57. Pellegrini 1-1
87. Ibañez 1-2

Ajax: Scherpen, Rensch (79. Klaiber), Timber, Martínez, Tagliafico, Álvarez, Klaassen, Gravenberch, Neres (64. Brobbey), Tadic, Antony (88. Antony).