Ajax rondt voorbereiding ongeslagen af na winst op FC Augsburg

Alvarez (1)
Alvarez (1)

Ajax is ongeslagen gebleven in de voorbereiding. De Amsterdammers wonnen de 9e oefenwedstrijd van het voorseizoen met 1-0 van FC Augsburg. Het vriendschappelijke potje op sportpark de Toekomst vormde zodoende de perfecte generale repetitie voor de competitiestart van zondag 13 september. Dan gaat Ajax op bezoek bij Sparta Rotterdam.

• #AJAAUG
  • #PreSeason

Na het vertrek van Donny van de Beek naar Manchester United en bij de afwezigheid van de internationals, startte Mohammed Kudus op de 8-positie. Jurgen Ekkelenkamp speelde op 10, achter Zakaria Labyad die weer als spits fungeerde. Devyne Rensch en Lisandro Martínez vormden het centrale duo achterin.

Ajax werd vanaf minuut 1 in de opbouw onder druk gezet door de Duitsers. De Amsterdammers waren in de openingsfase zoekende naar een manier om daar onderuit te voetballen. Maar na een minuut of 10 greep Ajax de controle.

Hands in strafschopgebied
Na enkele speldenprikjes uit Ajax-corners viel de bal in 18 minuten spelen pardoes op de arm van Daniel Caligiuri. Omdat de Duitse middenvelder z’n armen echt breed hield, gaf scheidsrechter Pol van Boekel terecht een penalty.

Zonder daarvoor een echte kans te hebben gecreëerd kreeg Ajax ineens de mogelijkheid om weer vrij vroeg in de wedstrijd op 1-0 te komen. Zakaria Labyad toonde zich koeltjes vanaf 11 meter en schoot onberispelijk raak.

Het positiespel bleef daarna vaak goed bij Ajax, de finesse ontbrak echter in de eindfase van de aanval. Daarom werd doelman Rafal Gikiewicz niet vaak getest.

Aan de andere kant hoefde Andre Onana ook amper op te treden. Hoewel André Hahn en oud-sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason regelmatig dreigend waren, ontbrak het ook bij FC Augsburg aan scherpte voor de goal.

Kansen voor Neres
Met nog een kleine 10 minuten te spelen in de eerste helft kreeg David Neres een aardig kansje op de 2-0. Hij werd vogelvrij aangespeeld in de punt van het strafschopgebied. Nadat hij opendraaide zocht de Braziliaan de verre hoek op. Z’n schot zeilde uiteindelijk voorlangs.

In dat geval begon de tweede helft een stukje interessanter. Na een prachtige combinatie tussen Nicolas Tagliafico en Antony schoot de Argentijn de bal van randje 16 op de vuisten van doelman Gikiewisz.

Net als in de eerste helft moest daarna opnieuw Neres de 2-0 maken voor de Amsterdammers. Na een blundertje van de Poolse doelman, kreeg Neres vrij voor de goal de bal voor z'n voeten. In plaats van de bal in de verre hoek in de goal te leggen koos hij voor de optie die het meest dichtbij was: de korte hoek. Jammer genoeg voor Ajax schoot hij naast.

Toch moesten de Amsterdammers ook na de thee oppassen op gevaarlijke uitbraken aan Duitse kant. Een gelijkmaker zou niet onverdiend zijn, maar net als in de eerste helft ontbrak het de bezoekers aan precisie in de aanvalslinie.

Wissels
Na een uurtje spelen begon 'het grote wisselen' aan beide kanten. Zo kreeg onder andere Lassina Traoré nog een half uur om zich te laten zien in de punt van de aanval. Dat deed hij nog bijna met succes, toen hij in het strafschopgebied een steekballetje kreeg van Antony. De Burkinees probeerde de bal te chippen over de ingevallen doelman Tomas Koubek, maar z'n poging ging naast.

Waar Ajax in de voorbereiding tegen bijvoorbeeld RKC Waalwijk (6-1), FC Utrecht (5-1) en Red Bull Salzburg (4-2) het doel makkelijk wist te vinden, lukte dat tegen de fysiek sterke Duitsers een stuk minder. Het laatste kwartier leverde niks meer op aan beide kanten. Zodoende bleef het 1-0 en kroonde Labyad zich -andermaal- tot de man van de wedstrijd.