Ajax’ Lid van Verdienste Henk van Teunenbroek (82) overleden

Henk Van Teunenbroek Header 1280 Voorland AFC006000010 94 011
Henk Van Teunenbroek Header 1280 Voorland AFC006000010 94 011

Ajax ontving donderdag het trieste bericht over het overlijden van Henk van Teunenbroek. De oer-Ajacied overleed maandag op 82-jarige leeftijd. Van Teunenbroek senior werd vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging en binnen de jeugdopleiding in 2010 benoemd tot Lid van Verdienste.

Tags

  • #VanTeunenbroek

Socials

Van Teunenbroek werd op 27 november 1939 geboren en belandde via zijn zoon Tinus, toenmalig jeugdspeler van Ajax, in de Amsterdamse jeugdopleiding. Van Teunenbroek junior wees zijn vader op het tekort aan jeugdleiders op Voorland, het oude jeugdcomplex van Ajax nabij stadion De Meer. Nadat hij Ajax vanaf 1972 al steunde als donateur, was Van Teunenbroek senior vanaf 1976 maar liefst 37 jaar leider in de jeugdopleiding. De clubman had in die lange periode zowel de allerjongste als ook de oudste talenten onder zijn vleugels.

Vaste waarden binnen de opleiding
Opmerkelijk genoeg was Tinus eerder al begonnen als jeugdleider. Junior had al in zijn tienerjaren een leidersrol. Vader en zoon ontwikkelden zich al snel tot vaste waarden binnen de Ajax-opleiding. Voor Van Teunenbroek junior geldt dat nog steeds, hij was afgelopen seizoen teammanager van Ajax onder 15.

Henk van Teunenbroek vierde in zijn lange Ajax-loopbaan onnoemelijk veel sportieve successen en opleidingssuccessen. Zo was de landstitel die hij met Ajax D1 in 2011/2012 won een hoogtepunt in zijn nadagen als jeugdleider. De lijst van jeugdspelers die hij onder zijn hoede had en die uiteindelijk doordrongen tot Ajax 1 is lang en indrukwekkend. Zo leerden onder meer latere topspelers als Richard Witschge, Michel Kreek, John Heitinga, Wesley Sneijder en Matthijs de Ligt de specifieke club- en de veeleisende Ajax-cultuur kennen via Van Teunenbroek. Net als zoon Tinus beschikte hij over Ajax-DNA en gaf zijn clubliefde door aan vele generaties Ajacieden.

Lid van Verdienste
Henk van Teunenbroek was veel meer dan 'slechts' jeugdleider. Hij werd op 28 augustus 1980 benoemd tot Ajax-lid. Dat lidmaatschap dankte hij ook aan zijn onbezoldigde werk voor de jeugdcommissie (een rol die hij naast zijn jeugdleiderschap vervulde). Daarbij was Van Teunenbroek een bekend gezicht bij de thuiswedstrijden van Ajax 1. Ruim 28 jaar lang begeleidde hij de jeugdspeler die als mascotte mocht optreden bij de thuiswedstrijden van Ajax 1. Eerst in De Meer en later ook de Johan Cruijff ArenA. Tijdens de Vanenavond in mei 2010 werd Van Teunenbroek benoemd tot Lid van Verdienste. Bestuurslid Cor van Eijden overhandigde hem de bijbehorende onderscheiding.

Van Teunenbroek senior zwaaide na het seizoen 2014/2015 af. Het zomernummer van Ajax Clubnieuws, het orgaan van en voor de leden van Ajax, was deels gewijd aan de iconische jeugdleider. De warme woorden die vele oud-pupillen over de leider spraken, maakten duidelijk hoeveel indruk de Ajacied op hen had gemaakt. Van Teunenbroek stopte weliswaar als leider, maar hij bleef zijn club trouw.

Ajax wenst de nabestaanden van Henk van Teunenbroek veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.

Gerelateerde artikelen

Loek Den Edel 2 1280

Oud-Ajacied Loek den Edel (88) overleden

Met verdriet en verslagenheid heeft Ajax maandag kennisgenomen van het overlijden van Loek den Edel. De Ajacied speelde tussen 1945 en 1959 voor de club. Hij werd 88 jaar. De oud-aanvaller was de eerste speler die voor Ajax scoorde in de Eredivisie.

Tags

  • #DenEdel

Socials

Groot Header 880 Goed

Oud-Ajacied en topschutter Henk Groot (84) overleden

Ajax bereikte woensdag het trieste nieuws over het overlijden van Henk Groot. De illustere oud-Ajacied speelde tussen 1959 en 1970 305 officiële duels voor Ajax en maakte daarin liefst 207 doelpunten. Daarmee behoort hij tot de allerbeste schutters in de Ajax-historie. Alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen scoorden vaker voor Ajax.

Tags

  • #Groot

Socials