Ajax O18 met man minder simpel voorbij Napoli

Misehouy 1280
Misehouy 1280

Ajax O18 heeft dinsdag uitstekende zaken gedaan in de poulefase van de UEFA Youth League. De thuiswedstrijd tegen de leeftijdgenoten van Napoli leverde een ruime overwinning op: 5-1. Stanis Idumbo-Muzambo scoorde twee keer in de derde groepswedstrijd in de jeugdvariant van de UEFA Champions League. Ajax speelde bijna een uur met een man minder tegen de onmachtige Italianen.

Tags

  • #UYL
  • #AjaxO18

Socials

"We zijn misschien wel de sneak preview voor vanavond'', blikte Ajax O18-trainer Frank Peereboom op de Toekomst vooruit op het Europese topduel voor talenten. Zes uur later stond immers de aftrap gepland van de 'grote' ontmoeting tussen Ajax en Napoli in de Champions League in de ArenA.

Het was een uitspraak met een dubbele lading. Het talentenduel was niet alleen letterlijk een voorprogramma voor de volwassen ontmoeting later op de dag. De 'sterren van morgen' hopen binnenkort zelf te flonkeren op Champions League-niveau. Ook in dat opzicht zijn de duels in de Youth League een preview richting de toekomst.

Creatief en fris talent
Peereboom schonk zijn vertrouwen aan een interessante ploeg, of zoals de commentator van Ajax TV het verwoordde: een sexy elftal. Aan creatief en fris talent dan ook geen gebrek bij de thuisformatie. "Nu kijkt iedereen naar ons. Laat ze genieten. Waarna ze vanavond hopelijk nog een keer kunnen genieten. Dan hebben we een goede dag,’’ besloot Peereboom zijn vooruitblik.

Gabriel Misehouy als ‘tien’ en de jonge Jorrel Hato als linksback waren slechts enkele van de eyecatchers aan Ajax-kant. De Amsterdamse formatie bestond uit toptalenten uit de bovenbouw, van wie sommigen al meespelen op profniveau. Zo scoorde Misehouy dit seizoen al meermaals in de Keuken Kampioen Divisie. Peereboom sprak vooraf ook uit dat de aanvallende middenvelder zijn ploeg op sleeptouw moest nemen. De 16-jarige Hato is op papier speler van Ajax O17. Goed genoeg is oud genoeg, is een klassieker uit Ajax’ opleidingsrepertoire. De verdediger was deze middag zelfs de aanvoerder van O18.

Uitgerekend Hato stond met een assist aan de basis van de openingstreffer. Dat die 1-0 werd gemaakt door Misehouy was al evenmin toeval. De middenvelder sloeg al na acht minuten toe na een panklare voorzet vanaf links van de knap mee opgestoomde Hato. De middenvelder en linker vleugelverdediger stelden daarmee niet teleur. Vijf minuten later was de voorsprong al verdubbeld. Dit keer haalde Idumbo-Muzambo de achterlijn en kwam tot een voorzet, waarna het voor rechtsbuiten Jeppe Kjaer simpel binnentikken was: 2-0.   

Flitsende start
Ajax O18 kon die flitsende start ook goed gebruiken in de strijd om Europese overwintering. Het elftal van trainer Frank Peereboom won de eerste wedstrijd in de Youth League van Rangers FC met 2-1. Tegen Liverpool waren de Ajax-talenten een week later echter kansloos. In Engeland ging Ajax O18 met 4-0 onderuit. De jonge Ajacieden stonden vooraf op gelijke hoogte met de leeftijdgenoten van Rangers. Liverpool begon de speelronde als koploper met zes punten uit twee duels. Napoli was vooraf nog puntloos.

Afgelopen zaterdag wonnen de Ajacieden van Peereboom, weliswaar in andere samenstelling, met 3-1 van PEC Zwolle. De koploper in de Eredivisie herstelde zich van een 1-0-achterstand. Zaterdag spelen de talenten van Peereboom voor eigen publiek de topper tegen PSV. Het is een hopelijk aantrekkelijke generale voor de return tegen Napoli, komende week.   

Rood voor Kremers
Desondanks incasseerde Ajax O18 een domper toen het met tien man verder moest na rood voor doelman Sten Kremers. De doelman verwerkte een terugspeelbal niet vlekkeloos. De goalie wierp zich in een ultieme poging een tegentreffer te voorkomen op Landry Boni. Scheidsrechter Damian Sylwestrzak kon weinig anders doen dan de Ajax-keeper rood geven. Leonardo Rossi schoot de strafschop ijskoud voorbij de vliegensvlug ingebrachte reservedoelman Paul Reverson.   

Zo moest Ajax bijna een uur doorkomen met een mannetje minder. Gelukkig verschafte Idumbo-Muzambo zijn ploeg al snel de broodnodige extra lucht. Luttele minuten voor de rust rondde de Belg een rush over links met een diagonaal schot superieur af. De bal caramboleerde via de onderkant van de lat in het Napolitaanse doel: 3-1. Met die voorsprong bereikte het gehavende Ajax de rust. Het was even op adem komen na een - zacht uitgedrukt - enerverende eerste helft.

Nieuwe rush
De Italianen loerden geduldig op een nieuwe treffer, maar dwongen bar weinig kansen af. Ajax moest de schade beperken, maar kwam er desondanks een aantal keer knap en gevaarlijk uit. Twaalf minuten voor tijd tekende Idumbo-Muzambo voor zijn tweede van de middag. De linksbuiten rondde een nieuwe rush opnieuw doeltreffend af. Jaydon Banel maakte er vlak voor tijd uit een strafschop zelfs nog 5-1 van. Een lichte overtreding op David Kalokoh werd zwaar bestraft door de Poolse arbiter.

Ajax scoorde daarmee knap genoeg drie keer in ondertal. De thuisploeg deed met de royale 5-1-overwinning goede zaken in de groepsfase van de Youth League. De winnaar van de poule gaat immers direct door naar de knock-outfase. Voor de nummer twee is een Europees vervolg nog ongewis. Het is te hopen dat de Ajax-talenten volgende week in Napels opnieuw kunnen winnen.  

Ajax O18 – Napoli 5-1 (3-1)

Scoreverloop: 8. Misehouy 1-0, 13. Kjaer 2-0, 36. Rossie 2-1 (pen.), 38. Idumbo-Muzambo 3-1, 78. Idumbo-Muzambo 4-1, 84. Banel 5-1 (pen.)

Bijz.: 33. Rode kaart voor Kremers

Ajax: Kremers; Jermoumi, Aertssen (79. Viereck), Milovanovic, Hato; Vos (67. Kalokoh), Misehouy (67. Chourak) , Agougil; Kjaer (34. Reverson), Banel, Idumbo-Muzambo (79. Sarfo)

Gerelateerde artikelen

Header O18 1280

Blik op de Toekomst | Winst voor O18, topper O17 onbeslist

Een drukke zaterdag met wisselende resultaten voor de Ajax-jeugd. Zo verloor Ajax O13-2 de mini-Klassieker, speelde Ajax O17 de topper gelijk bij AZ en won Ajax O18 van de leeftijdsgenoten van PEC Zwolle. Bekijk hoe het de Ajacieden verging in Blik op de Toekomst.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials

Ajax Napoli 1280

Vijf zaken die je moet weten over Ajax en Napoli

Ajax en SSC Napoli behoren tot de bekendste clubs in Europa. Opmerkelijk genoeg delen de Amsterdammers en Napolitanen slechts een korte gezamenlijke historie. Toch zijn er volop raakvlakken tussen beiden clubs. Vijf opvallende zaken die je moet weten over Ajax en Napoli, dinsdagavond in de ArenA opponenten in de UEFA Champions League.

Tags

  • #UCL
  • #AJANAP

Socials