Ajax opent nieuw seizoen met partnerclubs

Header1280
Header1280

De Ajax Coaching Academy heeft maandag de kick-off gehouden voor het voetbalseizoen 2022/2023. Tijdens een interactieve sessie met de partnerclubs van Ajax op de Toekomst werd er vooruitgeblikt op het nieuwe seizoen en sprak er een partnerclub over de samenwerking.

Tags

  • #ACA

Socials

Ajax telt inmiddels meer dan veertig aangesloten partnerclubs waar kennis mee wordt uitgewisseld om het niveau van opleiden omhoog te brengen. De opkomst en het enthousiasme was groot bij de aanwezigen.

Aftrap
Sander Middelbeek, verantwoordelijk voor de partnerclubs van Ajax, vindt het belang van een kick-off groot. "Het is de aftrap van een nieuw seizoen. Het is belangrijk om elkaar even te ontmoeten, terug te blikken en vooruit te kijken naar wat komen gaat.”

De 1* Ajax Opleiding vormt de basis van het opleidingsaanbod en daarmee het fundament, vertelde Middelbeek. "Dat zijn veertien online afleveringen waarin je eerst wordt meegenomen in het Ajax DNA en vervolgens kennis maakt met de organisatie en werkwijze van alle afdelingen binnen de club. Er wordt de partnerclubs ieder jaar een aanbod gedaan deze opleiding te volgen.”

Komend seizoen wordt het aanbod uitgebreid. "We gaan starten met een opleiding voor (keepers)trainers en videoanalisten bij een viertal van onze partnerclubs: AVV Zeeburgia, SV Hoofddorp, Koninklijke HFC en RKVV Westlandia. Het biedt een mooi podium voor als je jezelf verder wilt ontwikkelen en de ambitie hebt om te werken voor Ajax. De werving zal op korte termijn worden opgestart. Daarnaast komen dit jaar ook een terugkerend aantal activiteiten aan bod zoals het spelen van oefenwedstrijden tegen partnerclubs en een toernooi.”

Terugblik
Na de opening door Middelbeek waarin er werd teruggeblikt op het afgelopen seizoen was het de beurt aan Xander Baert, hoofdjeugdopleiding van Roda ’23, om te vertellen over de samenwerking tussen beide clubs en de 1* Ajax Opleiding. "Het partnership met Ajax bevalt ons zeer goed. In de aantal jaren dat we samenwerken zijn wij ook gestart aan de 1* Ajax Opleiding Het heeft ons enorm geholpen om de kennis goed te borgen. Dat hebben we op onze eigen wijze kunnen doen en de kernwaarden kunnen vaststellen. Tijdens de sessies heb ik, ook met andere clubs, veel gepraat over dit soort zaken.”

"Daarnaast hebben we binnen Roda ’23 een intern scoutingsapparaat. Daar werken we heel nauw samen met Ajax. Uiteindelijk hebben we onze scouting ingericht om anders naar talent te kijken. Naast het opleiden van spelers leiden we ook trainers op en vinden we het ook mooi als een trainer de stap kan maken naar een Betaald Voetbal Organisatie of een grote amateurclub”, sloot Baert af.

Kennisdeling en kruisbestuiving
Net als Roda ’23 is ook de Koninklijke HFC al een tijdje partnerclub van Ajax. Caspar Dekker is in zijn nopjes met de samenwerking. "De clubs werken al heel lang samen en dat is geïntensiveerd door het worden van een Partnerclub Ster. Dat geeft ons heel veel kennisdeling. De kruisbestuiving waarbij talentvolle trainers vanuit ons naar Ajax gaan en goed geschoolde trainers naar ons komen vanuit Amsterdam is perfect.”

Frank Korpershoek, Gertjan Tamerus en Rik Verhage zijn allemaal voorbeelden van de samenwerking tussen beide clubs. "Tamerus is bij ons een hele succesvolle hoofdtrainer van het eerste en werkt tegelijkertijd bij Ajax. Verhage is dankzij zijn goede werk bij HFC opgepikt door Ajax en daar zit hij nu al een tijd waar hij zijn eigen visie heeft kunnen door ontwikkelen. Dat zijn mooie zaken. Wij zijn daar als club heel trots op.”

Dankzij de nauwe samenwerking heeft de Koninklijke HFC een regionale voetbalstatus ontwikkeld waarmee ze de clubs in de regio Haarlem naar een hoger niveau kunnen tillen. "We hebben heel veel samenwerkingsverbanden in de omgeving waarbij we eigenlijk hetzelfde doen zoals Ajax bij ons doet. Als wij ons niveau kunnen waarborgen komend seizoen dan trekken we een hele mooie lijn door en kunnen we de volgende stappen gaan zetten in de toekomst.”

Tijdens de sessie in de school van de Toekomst kwamen verder de doelstellingen en het programma van het nieuwe seizoen aan bod, aangevuld met ervaringen van partnerclubs uit het afgelopen jaar.

Nieuwe samenwerking
Naast aangesloten verenigingen waren er ook clubs uit de omgeving aanwezig die zich kandidaat stellen om een partnership met Ajax af te sluiten met als inzet de jeugdopleiding naar een hoger niveau te tillen. Sebastiaan Steur, bestuurslid van ASC Waterwijk, ziet een samenwerking met de Amsterdammers zitten. "Met het partnership willen we kijken naar nieuwe trainingstechnieken, leren over organisatorische keuzes en ervaren hoe andere clubs het aanpakken. Onze focus in de bovenbouw ligt op video-analyse. In de onderbouw willen wij de stap naar een stage bij een BVO zo klein mogelijk maken. Bij Ajax trainen ze met verschillende maten ballen, dat kenden wij nog niet waardoor het een blokkade kan zijn als een speler van ons bij Ajax stage mag lopen.”

Steur speelde zelf drie jaar in de jeugd van Ajax. "Het is leuk om hier weer te zijn, maar er is heel veel veranderd. De trainingsintensiteit is verhoogd, maar ook het aantal trainers op het veld is enorm.”

Komende week worden alweer de volgende stappen gezet in de kennisuitwisseling. Dit keer krijgen de partnerclubs een inkijkje op de Toekomst in de organisatie en werkwijze van de afdeling van Ajax Media. In samenwerking met AVV Zeeburgia wordt vervolgens de vertaling gemaakt naar de partnerclubs in de praktijk.

Wil jij meer weten over het opleidingsaanbod van Ajax? Klik dan hier. 

Gerelateerde artikelen

Pachuca Bezoek 1280

Ajax-delegatie brengt bezoek aan CF Pachuca in Mexico

In navolging van het eerdere bezoek van CF Pachuca aan Ajax heeft nu een Amsterdamse delegatie een bezoek gebracht aan de Mexicaanse voetbalclub. In augustus van dit jaar maakten de beide clubs bekend met elkaar samen te gaan werken op het gebied van kennis- en talentontwikkeling. Het bezoek aan Mexico vormt de inhoudelijke start van het partnerschap.

Tags

  • #Pachuca

Socials