Ajax Podcast | Heitinga en De Zeeuw over hun ontwikkeling ná het voetbal

Heitinga Podcast2
Heitinga Podcast2

Hoe pak je als professioneel voetballer de draad op nadat je bent gestopt? Welke instelling is vereist om ook ná je actieve carrière succesvol te zijn? Trainer John Heitinga, ondernemer Demy de Zeeuw én onze co-host Eyong Enoh gaan er in een nieuwe aflevering van de Ajax Podcast openhartig over in gesprek met David the Host. 

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

De Ajax Podcast is in het Engels en valt ook via JUKE te beluisteren. Voor onze fans die graag de hoogtepunten in het Nederlands samengevat zien, hebben we onderstaand artikel geschreven.

Zowel Heitinga (coach van Ajax O19) als Demy de Zeeuw (oprichter van Baller en 433) werd gedwongen om op relatief jonge leeftijd te stoppen met voetballen. "Ik wilde het liefste door tot mijn 36e, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik moest stoppen op mijn 32e”, vertelt Heitinga.  

"In mijn hoofd was ik toen nog steeds dezelfde voetballer als in 2010, maar mijn lichaam zei iets anders. Ik wist daarna dat ik iets binnen het voetbal wilde gaan doen, maar nog niet in welke rol. Toen kreeg ik de kans in de jeugd van Ajax, als trainer bij de O11. Dat bleek niets voor mij. Maar toen ik assistent werd bij Jong Ajax wist ik: dit wil ik." 

Het verhaal achter de stap naar het ondernemerschap van Demy de Zeeuw heeft raakvlakken met dat van Heitinga als beginnende trainer. De Zeeuws kantelmoment kwam in 2010, kort nadat hij een schop in zijn gezicht had gekregen tijdens de halve finale van het WK. "Toen ik die trap kreeg, voelde ik dat mijn leven was veranderd", beschouwt de oud-middenvelder. "Ik wist toen dat ik mijn top had bereikt en dat het als voetballer minder zou worden."

Investeren 
Waar Heitinga en ook Enoh na het stoppen nog zochten naar de precieze rol die zij wilden gaan invullen, had De Zeeuw zijn toekomst al uiterst helder voor ogen. "Mijn droom werd om de grootste voetbal-outlet ter wereld te bezitten." 

Om daar te komen bleek het voor De Zeeuw vooral zaak voortdurend in zichzelf te investeren en te leren van anderen. “Als je met succesvolle mensen praat, merk je dat die op een bepaald denkniveau zitten. Door veel te luisteren kan ik tegenwoordig een visie ontwikkelen en uitspreken."

De kennis die De Zeeuw op dit vlak heeft opgedaan, deelt hij regelmatig via sociale media. Dat is ook Heitinga niet ontgaan. “Demy helpt me in mijn ontwikkeling. Dat weet hij niet eens, maar wat hij op Twitter deelt: daar leer ik van. Ik stel vragen, lees en praat met mensen. Je moet er uren werk in steken om jezelf te ontwikkelen.” 

Dromen 
Die investeringen in de eigen ontwikkeling moeten leiden tot vervolgstappen. De Zeeuw wil zijn platformen gaan gebruiken om de voetbalwereld ten goede te veranderen. "Nu vinden we het ook tijd om maatschappelijke thema’s aan te snijden, zoals racisme en de rol van transgenders en homo’s in het voetbal. Daarmee willen we echt teruggeven aan de voetbalwereld.” 

Vergeet niet te abonneren
Deze aflevering is eerst via JUKE en de Ajax-kanalen te beluisteren en even later later ook via alle andere podcast-apps. Vergeet je niet te abonneren via jouw favoriete platform zodat je nooit een aflevering hoeft te missen.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Gerelateerde artikelen

El Ghazi2

El Ghazi in Ajax Podcast: 'Ajax moet echt op zijn hoede zijn'

In deze aflevering van de Ajax Podcast staat onze start van de UEFA Europa League centraal. Donderdag is op Franse bodem deel één van het tweeluik met Lille. Met wie kun je dan beter vooruitblikken dan met Anwar El Ghazi? De aanvaller die voor beide clubs actief was en met Ajax ook in de Europa League uitkwam.

Tags

  • #UEL
  • #AjaxPodcast

Socials

Litmanenajax

'Abraham' Litmanen in speciale Ajax Podcast: ‘Ajax gaf mij de tijd’

Jari Litmanen is jarig! De Ajax-legende is op zaterdag 20 februari vijftig geworden. Een prachtige mijlpaal in het leven van de Fin. Al denkt hij daar zelf anders over. “Ik voel me meer ‘dertig plus’. Maar goed, de mensen herinneren me aan dat ik vijftig ben geworden”, lacht hij in de nieuwe Ajax Podcast.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Litmanen

Socials