'Abraham' Litmanen in speciale Ajax Podcast: ‘Ajax gaf mij de tijd’

Litmanenajax
Litmanenajax

Jari Litmanen is jarig! De Ajax-legende is op zaterdag 20 februari vijftig geworden. Een prachtige mijlpaal in het leven van de Fin. Al denkt hij daar zelf anders over. “Ik voel me meer ‘dertig plus’. Maar goed, de mensen herinneren me aan dat ik vijftig ben geworden”, lacht hij in de nieuwe Ajax Podcast.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Litmanen

Socials

De Ajax Podcast is in het Engels en valt via JUKE te beluisteren. Voor onze fans die graag de hoogtepunten in het Nederlands samengevat zien, hebben we onderstaand artikel geschreven.

Het gaat gelukkig goed met de oud-Ajax-middenvelder. Dat is in de afgelopen periode weleens anders geweest. Hij raakte, net als zijn vrouw, besmet met het coronavirus. En COVID-19 kreeg hem flink te pakken. "Een jaar geleden was ik echt fit. Maar toen kreeg ik het coronavirus en daar ben ik nog steeds niet echt van hersteld. Het was best heftig. Mijn vrouw en ik hoefden niet naar het ziekenhuis, maar doen het nog wel rustig aan. Het gaat stap voor stap beter, maar ik ben nog niet honderd procent."

Overmars en Van der Sar
In de Ajax Podcast blikt de Fin terug op de twee periodes die hij bij Ajax voetbalde. Zo noemt hij de winst van de UEFA Champions League in 1995 zijn mooiste moment in Amsterdam. "Maar ik was zo ontzettend moe na die wedstrijd. Ik dronk één glas champagne en ben naar bed gegaan."

Met enkelen van dat team heeft hij nog steeds contact. Zeker met Edwin van der Sar en Marc Overmars, die beiden nog werkzaam zijn bij Ajax. "Als een jonge, talentvolle speler is de Eredivisie fantastisch. Ik heb het geluk gehad dat ik op een belangrijk moment in mijn carrière bij Ajax speelde, met een fantastische groep aan spelers en trainers."

Het had niet veel gescheeld of Litmanen was nooit een Ajacied geweest. Hij kreeg een proefperiode in Amsterdam, maar kende een slechte eerste dag. Assistent-trainer Gerard van der Lem stond op het punt om hem het slechte nieuws te vertellen, totdat de Fin in een oefenwedstrijd werd geposteerd op de ’10-positie’.

Ajax wil Litmanen
"Ik had altijd 4-4-2 gespeeld. Mijn rol was: rennen, de bal krijgen en scoren. Bij Ajax kreeg ik er taken bij. Ik speelde rechtermiddenvelder in mijn eerste wedstrijd. Dat was niet mijn positie. Bij mijn tweede oefenwedstrijd kreeg ik een nieuwe kans. Ik maakte vier goals en gaf twee assists. Trainer Louis van Gaal kwam na de wedstrijd naar mij toe en zei streng: ‘Kan je met mij mee naar buiten komen?’"

Daar werd hem verteld dat Ajax hem toch wilde hebben. "Je moet soms geluk hebben op het juiste moment. De hele omgeving was perfect; de spelers, de mensen er omheen. En ik was zelf pas 21. Het kostte mij één jaar om de Ajax-cultuur te leren kennen. Bij vele andere clubs had ik die tijd nooit gekregen. Bij Ajax wel."

Verder vertelt de Fin verder over de belangrijke rollen die Danny Blind en Van Gaal hebben gespeeld in zijn Ajax-periode. Ook bespreekt hij zijn periodes bij FC Barcelona en Liverpool. En keert hij misschien ooit in een rol terug bij de club? "Ajax zit in mijn hart. Je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt."

Vergeet niet te abonneren
Deze aflevering is eerst via JUKE te beluisteren en even later later ook via alle andere podcast-apps. Vergeet je niet te abonneren via jouw favoriete platform zodat je nooit een aflevering hoeft te missen.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

 

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Litmanen

Socials

Gerelateerde artikelen

Blind Sar

Ajax Podcast over Wereldbeker-jubileum: 'Dat was ongekend'

Vraag een Ajacied naar zijn favoriete Ajax-moment met Danny Blind en ongetwijfeld staat 28 november 1995 hoog op het lijstje. Deze zaterdag is het precies 25 jaar geleden dat de verdediger Ajax vanaf de stip naar de tweede Wereldbeker-zege uit de clubgeschiedenis schoot. In deze aflevering van de Ajax Podcast staan we stil bij dit jubileum met twee hoofdrolspelers van toen: Danny Blind en Edwin van der Sar.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

El Ghazi2

El Ghazi in Ajax Podcast: 'Ajax moet echt op zijn hoede zijn'

In deze aflevering van de Ajax Podcast staat onze start van de UEFA Europa League centraal. Donderdag is op Franse bodem deel één van het tweeluik met Lille. Met wie kun je dan beter vooruitblikken dan met Anwar El Ghazi? De aanvaller die voor beide clubs actief was en met Ajax ook in de Europa League uitkwam.

Tags

  • #UEL
  • #AjaxPodcast

Socials

Klaassen (4)

Klaassen in Ajax Podcast: 'Dat kan flinke druk met zich meebrengen'

In de nieuwste aflevering van de Ajax Podcast schuift Davy Klaassen aan. De middenvelder is sinds zijn terugkeer in oktober 2020 direct weer een belangrijke speler geworden bij Ajax. De middenvelder blikt terug op zijn doorbraak in het rood-wit en zijn status die door de loop van de jaren is veranderd.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Klaassen

Socials