Ajax Podcast over Wereldbeker-jubileum: 'Dat was ongekend'

Blind Sar
Blind Sar

Vraag een Ajacied naar zijn favoriete Ajax-moment met Danny Blind en ongetwijfeld staat 28 november 1995 hoog op het lijstje. Deze zaterdag is het precies 25 jaar geleden dat de verdediger Ajax vanaf de stip naar de tweede Wereldbeker-zege uit de clubgeschiedenis schoot. In deze aflevering van de Ajax Podcast staan we stil bij dit jubileum met twee hoofdrolspelers van toen: Danny Blind en Edwin van der Sar.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

De Ajax Podcast is in het Engels en valt ook via JUKE te beluisteren. Voor onze fans die graag de hoogtepunten in het Nederlands samengevat zien, hebben we onderstaand artikel geschreven.

We gaan terug in de tijd en beginnen in de zomer van 1995. De Champions League-winst zette het leven van de jonge Van der Sar behoorlijk op stelten, weet hij nog.

"Ik ging met mijn vriendin op vakantie naar Griekenland en werd opeens overal herkend en aangesproken. Eenmaal terug in Nederland zette Louis van Gaal ons meteen op scherp en begonnen we weer op nul. Dat werkte, want in de periode erna speelden we misschien wel ons allerbeste voetbal."

Ook Blind herinnert zich die tijd zo: "Niemand dacht dat het mogelijk was dat een jong team uit Amsterdam de Champions League kon winnen. Daarna waren alle ogen op ons gericht en moesten we ons op het voetbal focussen."

Tokio
Kort nadat Real Madrid met geweldig spel opzij was gezet, reisde Ajax naar Japan voor de wedstrijd tegen Grêmio om de Wereldbeker. "We hadden veel gezien in Europa", vertelt Van de Sar over die ervaring. "Maar ik was nog nooit in Japan geweest en Tokio was zo enorm met die hoge gebouwen en overal files."  

Tranen van Scolari
De Braziliaanse tegenstander stond, misschien wel meer dan Ajax, op scherp. Blind: "Ik kwam hun toenmalige coach Felipe Scolari tegen op het WK 2014, toen ik assistent bij Oranje was, en dronk een kopje koffie met hem. We hadden het nog over die wedstrijd in Tokio en toen kreeg hij nog tranen in zijn ogen. Zo teleurgesteld was hij daar nog altijd over."
 
Toyota en feest
Blind werd verkozen tot man van de wedstrijd en ontving om die reden van de organisatie een Toyota. "Op gegeven moment dacht ik: wat moet ik nou met die auto?. Ik heb toen iemand van ABN AMRO die mee was gevraagd om 'm te verkopen. De auto was ongeveer 50.000 waard, maar even later kwam hij terug met 35.000 dollar. In de avond heb ik de rekening van de kroeg voor iedereen betaald en later heb ik mensen om het team heen, zoals Sjakie Wolfs en dergelijke, 1000 dollar gegeven."

Het feest kan Van der Sar zich nog wel voor de geest halen. "We hebben toen goed gefeest, met muziek van André Hazes die op stond. Dat was een beetje alsof we in een Nederlandse bar stonden in Tokio. Ook het Museumplein was prachtig, we kenden het natuurlijk al een beetje van een paar maanden eerder, maar het was weer ongekend."

 

Deze aflevering is via JUKE en de Ajax-kanalen te beluisteren en vanaf vrijdagmiddag ook te vinden via alle andere podcast-apps. Vergeet je niet te abonneren via jouw favoriete platform zodat je nooit meer een aflevering hoeft te missen.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Gerelateerde artikelen

Zlatan1280

Ajax Podcast | Zlatans Ajax-jaren (1/2)

Het is 2001. Rafael van der Vaart breekt door bij Ajax. Co Adriaanse is de coach van de club, Leo Beenhakker gaat over het technische beleid. In de zomer van dat jaar haalt Ajax een aantal nieuwe, relatief onbekende spelers; Maxwell tekent, Mido en Hatem Trabelsi worden gecontracteerd. En er komt een jonge ster uit Zweden: Zlatan Ibrahimovic is zijn naam.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Zlatan 2

Ajax Podcast | Zlatan’s Ajax Years (2/2)

It is the beginning of the 21st century. Ajax brought in some new players like: Maxwell, Mido and Hatem Trabelsi. And there was a young star from Sweden: Zlatan Ibrahimovic is his name.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Zlatan

Socials

IMG 4512

The Danish Ajax Romance: ‘Meest genoten bij Ajax’

Ze hebben een prominente plek in de geschiedenis van Ajax: Deense Ajacieden. Er zijn tal van voorbeelden van spelers uit het Scandinavische land die succesvol waren in Amsterdam. Voor ons alle reden om in aanloop naar de UEFA Champions League-ontmoeting met FC Midtjylland een speciale Deense aflevering van de Ajax Podcast te maken.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials