Ajax Podcast | Zlatans Ajax-jaren (1/2)

Zlatan1280
Zlatan1280

Het is 2001. Rafael van der Vaart breekt door bij Ajax. Co Adriaanse is de coach van de club, Leo Beenhakker gaat over het technische beleid. In de zomer van dat jaar haalt Ajax een aantal nieuwe, relatief onbekende spelers; Maxwell tekent, Mido en Hatem Trabelsi worden gecontracteerd. En er komt een jonge ster uit Zweden: Zlatan Ibrahimovic is zijn naam.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

De Ajax Podcast is in het Engels en valt ook via JUKE te beluisteren. Voor onze fans die graag de hoogtepunten in het Nederlands samengevat zien, hebben we onderstaand artikel geschreven.

In deze podcast duikt gastpresentator Sam van Raalte voor Ajax in Zlatan's eerste jaren in Amsterdam. Hij spreekt met Priscilla Janssens die jonge, nieuwe spelers begeleidde bij de club. Met teammanager David Endt en spelers als Maxwell en Nikos Machlas. Dit verhaal is geen simpel voetbalsprookje, maar een reconstructie van de soms moeilijke weg die Ibrahimovic moest bewandelen totdat hij de grote ster werd die hij nu is.

Nieuw in Nederland
In de zomer van 2001 is Janssens één van de eerste mensen van Ajax die de Zweed wegwijs moet maken binnen de club en het land. "Er waren toen al wat controversiële verhalen rondom zijn persoon bekend", vertelt ze. "Maar Beenhakker wilde hem absoluut hebben: Zlatan was een grote ster in Zweden."

"Ik weet nog wel dat Maxwell, die toen ook net nieuw was, met mij meeging naar Schiphol om Zlatan op te halen. Één ding zag je gelijk: Zlatan had al wat ‘swagger’. Verder was hij gewoon aardig en vriendelijk. Ik leerde hem gelijk wat culturele dingen. We aten bijvoorbeeld een broodje kroket, van dat soort typisch Nederlandse gewoontes. Ook legde ik hem uit dat je bij ons niet zo snel je hoofd boven het maaiveld uit moest steken. Dan hakken ze je kop er gelijk af in Nederland."

Toch waren de eerste maanden van de Zweed bij Ajax waren op z’n zachtst gezegd niet makkelijk. Helemaal nieuw in het land, nieuw in de stad Amsterdam, moest hij voor zichzelf gaan zorgen. In de podcast vertelt Maxwell over het moment dat Ibrahimovic hem belde om te vertellen dat hij geen boodschappen had gedaan en platzak was. De aanvaller moest wachten op z’n salaris van Ajax.  

Vriendschap met Maxwell
Dat ene belletje naar Maxwell bezorgde de twee een vriendschap tot aan de dag van vandaag. "Ik dacht: ik moet hem helpen. Daar heb ik nooit over getwijfeld. Natuurlijk kon hij bij mij komen inwonen."

Op sportief gebied ging het niet veel beter met Ibrahimovic en Ajax. Trainer Adriaanse werd ontslagen en Ronald Koeman kwam. Die koos in eerste instantie voor Mido in de spits met Wamberto en Nikos Machlas naast hem.

De Griek Machlas zag Ibrahimovic op dat moment struggelen met z’n zelfvertrouwen. "Terwijl hij op de trainingen juist zo ontzettend goed was. De Ajax-fans waren niet altijd even makkelijk aan het begin. En Zlatan wilde juist graag aan de fans laten zien hoe goed hij was. Nu weet iedereen dat wel, maar aan het begin ging het moeizaam.”

De podcast vertelt het verdere verhaal van een moeizaam eerste seizoen van Ibrahimovic. Daarnaast spreekt Endt zich uit over de moeite die hij had met het gedrag van de aanvaller. En volgt er een reconstructie over hoe de Zweed precies op het moment wanneer het moest opstond: in de finale van de KNVB Beker van seizoen 2001/2002. In de verlenging tegen FC Utrecht bezorgt de spits Ajax de nationale beker.

Endt: "Hij werd de ster van die wedstrijd. Hij showde dat seizoen echt al wel zijn waarde, alleen had hij zo’n moment nodig. In de latere periodes bij de club kwam zijn echte kwaliteit steeds meer naar buiten."

Hoe Ibrahimovic bij Ajax uiteindelijk uitgroeide tot een sterspeler, is te horen in het tweede gedeelte van deze speciale Zlatan-editie van de Internationale Podcast. Die volgt donderdag 19 november, dus abonneer op de Ajax Podcast via de JUKE-app.

De aflevering is nu alleen beschikbaar via JUKE en de Ajax-kanalen en vanaf maandagmiddag ook via alle andere Podcast-apps.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Gerelateerde artikelen

IMG 4512

The Danish Ajax Romance: ‘Meest genoten bij Ajax’

Ze hebben een prominente plek in de geschiedenis van Ajax: Deense Ajacieden. Er zijn tal van voorbeelden van spelers uit het Scandinavische land die succesvol waren in Amsterdam. Voor ons alle reden om in aanloop naar de UEFA Champions League-ontmoeting met FC Midtjylland een speciale Deense aflevering van de Ajax Podcast te maken.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Blind Header

Blind in Ajax Podcast: 'Hiervoor wil je bij Ajax spelen'

In de derde aflevering van de Ajax Podcast is Daley Blind te gast. Met presentator David the Host en sidekick plus oud-teamgenoot Eyong Enoh praat hij over zijn doorbraak, social media en de spannende en mooie periode die er voor Ajax in het verschiet ligt.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Blind

Socials

IMG 4462

Ajax Podcast over de CL-loting: 'Hebben laten zien dat we topteams kunnen verslaan'

De tweede aflevering van de Ajax Podcast staat in het teken van de loting voor de groepsfase van de UEFA Champions League. Onze presentator David the Host bekeek donderdag samen met co-host Eyong Enoh en oud-Ajacied Ronald de Boer aan wie Ajax werd gekoppeld en besprak direct daarna ons perspectief tegen Liverpool, Atalanta en FC Midtjylland. Ook werd Sky Sports-commentator en Eredivisie-expert Jonathan Beck nog gevraagd naar zijn oordeel.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #UCL

Socials