Ajax Vrouwen overtuigend naar hoofdtoernooi UWCL

Noordamschot1920

De Ajax Vrouwen hebben zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League. Na de 0-6-overwinning van vorige week bij FC Zürich was een 2-0-overwinning in eigen huis ruim voldoende voor plaatsing voor het hoofdtoernooi.

• #UWCL
  • #AjaxVrouwen

De Ajax Vrouwen wilden zich voor eigen publiek graag laten zien. Met de ruime overwinning in het achterhoofd wilde de ploeg van Suzanne Bakker er voor eigen publiek graag een feestje van maken.

Hoewel de intenties goed waren op sportcomplex de Toekomst, was het wedstrijdverloop niet zo spectaculair als in Zwitserland. Daar dicteerden de Ajax Vrouwen vanaf minuut één en werd de score al binnen tien minuten geopend door Quinty Sabajo.

Doelpuntloze eerste helft
In Amsterdam waren de kansen schaarser. Toch was Lily Yohannes na slechts anderhalve minuut voetballen al enorm dicht bij de 1-0. Ze kopte alleen vogelvrij over. In de eerste helft kreeg alleen Leuchter nog een dubbele kans op de openingstreffer. In plaats van voor eigen succes te gaan, koos ze tot tweemaal toe om de bal af te leggen op Sabajo. De middenvelder van Ajax werd niet bereikt.

In de tweede helft bleef de brilstand lang op het scorebord staan. Maar met nog een kwartier te spelen volgden de kansen zich ineens in rap tempo op. Leuchter gaf het startsein met haar rake vrije trap. De bal leek houdbaar voor goalie Noemi Benz, maar de Zwitserse liet de bal los op de doellijn. Uit de beelden bleek dat de bal de lijn ruim had gepasseerd: 1-0.

Nog geen vijf minuten later was het opnieuw Leuchter die Benz wist te passeren. Na een soepele Ajax-aanval was de spits het eindstation. De 22-jarige Ajacied maakte alweer haar 63e doelpunt in 63 wedstrijden. Ajax leidde daarna met 2-0 en kon het duel rustig uitspelen.

Geschiedenis geschreven
In de slotfase raakte alleen Soraya Verhoeve nog de lat met een indraaiende vrije trap. Het waren voor Verhoeve de eerste speelminuten van dit seizoen. De 3-0 had de kers op de taart kunnen zijn, maar ook de 2-0 was ruim voldoende om FC Zürich te elimineren. Met de winst plaatsen de Ajax Vrouwen zich voor de eerste keer in de clubgeschiedenis voor de groepsfase van de UEFA Women's Champions League. Het hoofdtoernooi werd al vaker bereikt, maar tot 2021 kende het toernooi alleen nog een knock-outfase.

Ajax Vrouwen - FC Zürich 2-0 (0-0)
74. Leuchter 1-0
78. Leuchter 2-0

Ajax Vrouwen: Van Eijk, Noordam, Spitse (62. Kardinaal), De Sanders, Weerden (62. Verhoeve), Sabajo, Van Gool (62. Noordam), Yohannes (81. Keijzer), Grant, Leuchter (81. Tolhoek), T. Hoekstra