❌❌❌ | Ajax Vrouwen pakken derde kampioenschap in historie

Titel3 1420
Titel3 1420

De drie Amsterdamse kruizen staan sinds zondag gelijk aan het aantal kampioenschappen van de Ajax Vrouwen. Dankzij de overtuigende 1-6-zege op PEC Zwolle zijn de Amsterdammers de beste vrouwenvoetbalploeg van Nederland, voor de derde keer in de clubhistorie.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Sinds de oprichting van de vrouwentak bij Ajax in 2012 eindigden de Ajax Vrouwen vóór zondag twee keer bovenaan in de competitie. In het seizoen 2016/2017 en 2017/2018 welteverstaan. Met een nieuwe titel is de derde een feit.

De eerste
Onder leiding van trainer Ed Engelkes veroverden de Ajax Vrouwen in het seizoen 2016/2017 de eerste landstitel in de clubhistorie. De Amsterdammers eindigden in de reguliere competitie, waar alle acht teams drie keer tegen elkaar speelden, bovenaan met 54 punten. Samen met FC Twente, PSV en ADO Den Haag werd er in de kampioensgroep gestreden om de titel.

Vanwege de halvering van de punten uit de reguliere competitie begonnen de Ajax Vrouwen met een voorsprong van vijf punten aan de kampioensgroep. Deze marge kwam niet meer in gevaar waardoor, één wedstrijd voor het einde, het kampioenschap werd veroverd.

Met onder meer de afzwaaiende Daphne Koster en Anouk Hoogendijk binnen de lijnen wonnen de Amsterdammers op de Toekomst met 2-1 van ADO. Dankzij een vroege goal van Inessa Kaagman stonden de Ajax Vrouwen snel op voorsprong. De bevrijding kwam echter vlak voor tijd via Marjolijn van den Bighelaar. De spits zette de Toekomst met haar doelpunt in de 89e minuut op de kop, waardoor de titel een feit was.

Titelprolongatie
Eén seizoen later volgde er een trainerswissel in Amsterdam. Benno Nihom volgde Engelkes op en was in zijn eerste seizoen even succesvol als zijn voorganger. Met de toetreding van Excelsior/Barendrecht bestond het seizoen 2017/2018 uit negen vrouwenteams. Opnieuw volgde er na een reguliere competitie een kampioenspoule. De Ajax Vrouwen moesten in de reguliere competitie FC Twente voor zich dulden en begonnen de apotheose met twee punten achterstand. Een geweldige inhaalrace volgde.

Waar concurrent FC Twente drie keer onderuitging in de kampioenspoule wonnen de Amsterdammers zes van de acht wedstrijden en speelden het slechts twee keer gelijk.

De ontknoping volgde uitgerekend tegen de Tukkers. Op de één na laatste speeldag gingen de Ajax Vrouwen met twee punten voorsprong op bezoek bij FC Twente. De Amsterdammers wonnen, na een 1-0-achterstand, via goals van Van den Bighelaar en Desiree van Lunteren met 1-2. Het laatste duel met PSV deed er niet meer toe waardoor de Ajax Vrouwen opnieuw de beste waren van Nederland.

Nek-aan-nek
Vijf jaar na het laatste kampioenschap volgt in 2023 dus kampioenschap nummer drie. Zelden staken twee teams zover boven de rest uit als in het net afgelopen seizoen. Met inmiddels elf teams in de Azerion Vrouwen Eredivisie en één volledige competitie waarin teams elkaar twee keer treffen is er een hoop veranderd ten opzichte van het laatste Amsterdamse kampioenschap.

De ploeg van debuterend coach Suzanne Bakker keek het hele seizoen tegen een ongenaakbaar FC Twente aan. De Tukkers lieten geen steek vallen, maakten talloze doelpunten en leken opnieuw richting het kampioenschap te gaan na het gelijkspel van de Ajax Vrouwen op 4 maart tegen Feyenoord. Vanwege de nederlaag van FC Twente bij Fortuna Sittard in diezelfde speelronde hadden de Amsterdammers het kampioenschap ineens weer in eigen hand, de achterstand bedroeg twee punten.

In stijl naar nieuwe titel
Beide ploegen wonnen hun daaropvolgende duels, waardoor de kraker op zaterdag 29 april, doorslaggevend was. De Ajax Vrouwen versloegen, met nog één duel te gaan, op een uitverkochte Toekomst FC Twente met 1-0 dankzij een goal van Tiny Hoekstra. Met één punt voorsprong reisden de Amsterdammers zondag af naar PEC Zwolle. Hier kwam de titel niet in gevaar en wonnen de Ajax Vrouwen met 1-6.  Daarmee eindigen de Ajax Vrouwen de competitie bovenaan met 56 punten uit twintig wedstrijden.

Voor Lize Kop, Liza van der Most, Soraya Verhoeve en Vita van der Linden is het de derde titel van de Ajax Vrouwen. Uit de huidige selectie zijn zij de enige Ajacieden die alle drie de kampioenschappen uit de historie van de Ajax Vrouwen meemaakten.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Gerelateerde artikelen

Header12802

Verslag | Ajax Vrouwen in stijl naar de landstitel

De Ajax Vrouwen hebben zondag op overtuigende wijze de derde landstitel uit de historie veroverd. De ploeg van Suzanne Bakker klaarde de klus op bezoek bij PEC Zwolle eenvoudig: 1-6. In het MAC³PARK stadion was Romée Leuchter de absolute uitblinker. Ze scoorde tweemaal en gaf twee assists.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Ajax Vrouwen Willen Winnen 'Wordt Tijd Om Schaal Naar Huis Te Halen' Thumbnail 1

Ajax Vrouwen willen winnen: 'Wordt tijd om schaal naar huis te halen'

De Ajax Vrouwen kunnen zondag, mits er wordt gewonnen van PEC Zwolle, kampioen van Nederland worden. Lize Kop en Chasity Grant blikken vooruit op het kampioensduel. Voor Kop kan het haar derde landskampioenschap worden en voor Grant zou het haar eerste in haar carrière worden.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials