Verslag | Ajax wint overtuigend eerste oefenduel met Leeds

Ramussen1
Ramussen1

Ajax heeft woensdag het eerste oefenduel met Leeds United van de dag gewonnen. Het werd 3-1 door goals van Max de Waal, Christian Rasmussen en Kristian Hlynsson.

Tags

  • #PreSeason
  • #AJALEE

Socials

Op de Toekomst zaten John Heitinga (trainer Jong Ajax) en Mitchell van der Gaag (assistent-coach Ajax 1) samen op de bank. Zij hadden een jong en talentvol team tot hun beschikking. Erik ten Hag keek op de tribune aandachtig toe. 

Ajax begon de eerste minuten nog wat onwennig en moest de eerste kans aan de Engelsen laten. Doelman Jay Gorter redde in de korte hoek op het schot van Poveda.

Eenrichtingsverkeer
Eenmaal warmgedraaid begon het te lopen bij de Ajacieden, die na dertien minuten de leiding namen. Een lange trap van Gorter belandde na Engels mistasten bij Rasmussen. De Deen legde uiteindelijk breed op De Waal, die na het uitglijden van zijn directe tegenstander een vrije schotkans kreeg en doeltreffend uithaalde: 1-0.

Het bleef vervolgens Amsterdamse kansen regenen. Na 25 minuten werd het 2-0 en ditmaal was Rasmussen de doelpuntenmaker. Een cornervariant werd door Youri Regeer de zestien ingeslingerd. Op de achterlijn kopte Rio Hillen de bal uitstekend voor het doel en bood hij daarmee Rasmussen een niet te missen kans. 

Ajacieden klasse beter
Leeds mocht bepaald niet klagen dat het bij 2-0 bleef. Vooral toen Regeer op het vijandelijke doel afstormde, maar zijn breedtepass belandde net niet bij Victor Jensen. Diezelfde Jensen was met een schot net naast ook nog dichtbij, terwijl een strakke voorzet van Rasmussen net geen Ajacied bereikte. Toch was de conclusie duidelijk: Ajax tikte Leeds – met EK-finalist Philips in de gelederen – bij vlagen zoek.

Ajax wisselde in de rust liefst vijfmaal, maar van aanpassingsproblemen was geen sprake. Sterker nog, Hlynsson - één van de verse krachten - schoot in de 49e minuut met een droge schuiver de 3-0 tegen de touwen. 

Vervolgens brak er een korte fase aan waarin Ajax even het initiatief aan de opponent moest laten. De Engelsen kregen twee grote kansen, maar die waren niet aan de bezoekers besteed. 

Rasmussen kiezelhard op de lat
Het volgende moment was weer voor Ajax, toen Rasmussen opnieuw zijn klasse etaleerde. De maker van de 2-0 rukte vanaf rechts een meter of dertig op en legde de bal vervolgens voor zijn favoriete linker. Het kiezelharde schot spatte helaas uiteen op de lat. 

De slotfase had niet heel veel meer om het lijf. Gorter redde nog wel bij een grote kans voor Leeds, toen Summerville vrij voor hem opdook, en leek daarmee de clean sheet veilig te stellen.

In de negentigste minuut ging de bal echter op de stip, na een overtreding van Hillen. Gorter zat nog met zijn vingertoppen aan de inzet van Dean, maar kon een tegentreffer toch niet voorkomen. 

Ajax – Leeds United 3-1 (2-0)
13. De Waal 1-0
25. Rasmussen 2-0
49. Hlynsson 3-0
90. Dean 3-1

Ajax: Gorter, Regeer, (46. Van Gelderen), Magallán (46. Llansana), Hillen, Salah-Eddine (60. Salah-Eddine), Fitz-Jim, Ekkelenkamp (46. Warmerdam), Jensen (46. Hlynsson), Rasmussen (67. Gibson-Jah), De Waal (76. Musampa), Martha (46. Giovanni)

Gerelateerde artikelen