Alderweireld: 'Nooit een Klassieker verloren'

Toby Header 1920
Toby Header 1920

Toby Alderweireld groeide als jonge Belg op in de straten van Amsterdam en brak in 2009 door in het eerste van Ajax. De verdediger en Klassiekers vormden een perfecte combinatie. "Ik dacht op dat moment: ik schiet gewoon."

Tags

  • #AJAFEY
  • #Alderweireld

Socials

De inmiddels 34-jarige Alderweireld schoot zijn huidige club Royal Antwerp afgelopen zomer hoogstpersoonlijk naar de landstitel. Die prijs won hij in Nederland ook vier keer met Ajax, de club waar hij ruim vier jaar in het eerste speelde. "Ik volg Ajax nog zoveel als ik kan", zegt hij via de telefoon.

Alderweireld speelde tijdens zijn Ajax-carrière tien Klassiekers. Acht in de competitie en twee in de beker. Hij verloor er niet één: zeven zeges en drie gelijke spelen. "Ik prijs me gelukkig dat ik bijna altijd aan de winnende kant stond, ik heb er nooit één verloren. Ik was er één keer niet bij vanwege een blessure, toen verloren we", lacht de verdediger.

Kennis over Klassieker
Ondanks de Belgische nationaliteit groeide Alderweireld tijdens zijn tijd in Amsterdam op met de Klassieker. "Het belang van die wedstrijd had ik heel snel door. Ik merkte hoe ongelofelijk belangrijk het duel was, zowel binnen als buiten de club. Het zijn de twee grootste clubs van Nederland en het is de mooiste wedstrijd die er is. Ze zijn op het scherp van de snede, daar houd ik van."

Al lopend door de Albert Heijn in de week van de Klassieker werd Alderweireld regelmatig aangesproken. "Ik woonde net buiten het centrum en kwam niet veel buiten vanwege ons drukke schema. Maar in de supermarkt kwamen mensen vlak voor duels met Feyenoord vaker naar me toe en zeiden: 'Regel het zondag, hè.' Ik voelde dat het bij iedereen leefde, dat merkte ik echt aan alles. Dat was heel speciaal."

Doelpunt
Op 19 januari 2011 was Ajax – Feyenoord eenmalig een avondwedstrijd, Ajax won met 2-0. In dat duel maakte Alderweireld de 1-0 van grote afstand. Hij omschrijft die wedstrijd als zijn mooiste Klassieker-moment. "Ik dribbelde in die periode vaak vanuit de achterhoede het middenveld in, maar maakte vaak de foute keuze. Op dat moment dacht ik: ik dribbel en ik schiet gewoon. Achteraf besef ik dat ik destijds best onzeker was over wat ik moest doen. Uiteindelijk schoot ik de bal fantastisch binnen."

Met Gaston Avila haalde Ajax deze zomer een oude bekende van Alderweireld. Het tweetal speelde tijdens het kampioensjaar van Royal Antwerp samen in de verdediging. "Zodra Gaston in ons elftal kwam is hij enorm gegroeid en zette hij een stijgende lijn in. Ik speelde graag met hem in de defensie. Winnen staat bij hem boven alles, dat is naast zijn voetbalkwaliteiten fijn om in je team te hebben. Zijn grinta, die is belangrijk."

"Voor hem is het een geweldige stap en een mooie transfer. Ajax heeft er een hele jonge en goede speler bij. Iemand met Zuid-Amerikaans temperament die een over-mijn-lijk-mentaliteit heeft", gaat Alderweireld verder. Of hij nog in heeft moeten praten op de Argentijn? "Nee", lacht hij. "Ajax is van een andere categorie. Als Ajax komt, is het moeilijk om nee te zeggen. Ajax is zo'n grote club dat ik weinig mensen hoef te overtuigen, dat zeggen zelfs de overige Nederlanders bij ons."

Avila is één van de nieuwelingen binnen de selectie van Ajax. Richting de Klassieker weet Alderweireld, met zijn ervaring, wat belangrijk is om het duel tot een goed einde te brengen. "Ze moeten koel blijven, zeker in het hoofd. Wij hadden in die tijd altijd meer kwaliteit dan Feyenoord. Het was zaak om dezelfde strijd te leveren, maar wel het hoofd erbij te houden. Natuurlijk was het intens, maar uiteindelijk kwam onze kwaliteit altijd boven drijven."

"Met de fans erachter kan het een prachtige pot worden zondag. Als je zo'n grote wedstrijd winnend afsluit kan het ook de start zijn van iets moois. Je hebt een aantal kantelwedstrijden nodig in een seizoen en die kunnen bepalend zijn voor het restant", sluit Alderweireld af.

Gerelateerde artikelen

Betterprepared1920

Better Prepared | Ajax - Feyenoord

In de wekelijkse rubriek Better Prepared blikken we vooruit op de Eredivisie-wedstrijd van het weekend. In speelronde zes is het zondagmiddag tijd voor Ajax - Feyenoord. Wij zetten alle belangrijke feiten op een rij in aanloop naar de Klassieker.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Steijnajafey1920

Steijn: 'Enorm bittere pil'

De Klassieker is gestaakt. Ajax - Feyenoord stond op dat moment 0-3. In dit liveblog lees je alles terug over het duel in de Johan Cruijff ArenA.

Tags

  • #AJAFEY

Socials