Alfred Schreuder: 'Ik heb er ongelofelijk veel zin in'

Alfred Schreuder is na drie jaar terug bij Ajax. Toen als rechterhand van Erik ten Hag, nu als hoofdcoach van de regerend landskampioen. In een eerste interview in zijn nieuwe rol vertelt Schreuder over zijn plannen voor komend seizoen met Ajax. "Als trainer wil ik begrijpen hoe de mens achter een speler in elkaar zit."

Tags

  • #Schreuder

Socials

"Ik ben een trainer die veel op Erik ten Hag lijkt. Denk aan de manier van spelen en werken maar ook de intensiteit op de training. Daarin wil ik mijn spelers en de technische staf veel vrijheid geven zodat er een wij-gevoel ontstaat. We gaan het samen doen. De hoofdtrainer is daar belangrijk in, maar kan het niet alleen", begint Schreuder.

Geweldige kans
Na Hoffenheim, FC Barcelona en een kampioenschap bij Club Brugge staat Schreuder voor een geweldige uitdaging bij Ajax. "Prachtig. Het is een mooie kans voor mij om terug te keren. Ik wilde het gelijk doen." Schreuder begrijpt dat ze bij hem zijn uitgekomen. "Ajax wil de lijn van Ten Hag doortrekken. De eerste anderhalf jaar heb ik met hem gewerkt, dus ergens is het logisch."

Schreuder neemt veel kennis mee vanuit het buitenland. "Het variëren in de oefenstof heb ik in Duitsland geleerd. Bij FC Barcelona heb ik gewerkt met Ronald Koeman, zijn manier van werken was indrukwekkend om te zien. Hij was echt een manager. Ik heb daar gezien hoe hij dingen deed als hoofdtrainer. Op dat vlak kon en moest ik nog veel leren."

Connectie met spelers
De speelwijze is duidelijk. "Veel positiewisselingen, dominant zijn en heel veel op de helft van de tegenstander spelen. Met de ingrediënten in Amsterdam is alles mogelijk." Het is bekend dat Schreuder een goede band heeft met zijn spelers. "Ik vind relaties met spelers heel belangrijk. Als coach wil ik begrijpen hoe de mens achter een speler in elkaar zit. Als je dat weet, dan zie je dat spelers heel erg verschillen. Het voetbal komt vanzelf als er hierin veel tijd en energie wordt gestoken. Hoe gaan we met elkaar om, wat verwachten we van elkaar, dat vind ik belangrijk."

Ajax kroonde zich afgelopen seizoen tot kampioen van Nederland. Schreuder vindt dat meer dan terecht. "Ze hadden natuurlijk te maken met blessures waardoor er soms met een ander systeem gespeeld moest worden. Ik vind het knap om dan alsnog zoveel wedstrijden te winnen. Een groot compliment aan Ten Hag en aan de selectie."

In welke systeem Schreuder ook speelt, het gaat volgens hem maar om één ding. "De juiste veldbezetting. Ajax staat voor 4-3-3, maar of dat nu met de punt naar voren of naar achteren is, dat gaan we zien. Als de posities op het veld maar kloppen."

Rust en vertrouwen
Schreuder heeft al veel contact met Hamstra en Huntelaar over de selectie van komend seizoen. "We praten iedere dag met elkaar en geven onze ideeën aan. Die liggen dicht bij elkaar. Het is belangrijk om rust en vertrouwen uit te stralen. Zo versterk je elkaar. Nu brengen we in kaart op welke positie we eventueel versterkingen nodig hebben, dat is ook afhankelijk van transfers."

Er wordt veel getrokken aan spelers van Ajax. "Dat hoort erbij. Daar ben je ook Ajax voor. Het is belangrijk om geduld te hebben en te vertrouwen op het vakmanschap van mensen. Binnen Ajax werken overal professionals."

Variatie in aanvalsspel
Op voorspraak van Schreuder wordt de Duitser Matthias Kaltenbach aangesteld als assistent. "Hij is een hele interessante trainer voor Ajax omdat hij heel goed is in het trainen van de aanvallende sjablonen op het veld. Daarin moet veel variatie zitten. Hij heeft een moderne kijk op aanvalspatronen en kan dat heel goed wegzetten op het trainingsveld. Het past heel goed bij mij, omdat ik een andere trainer ben."

Spannend vond Schreuder het overigens niet tijdens zijn eerste dagen. "Ik heb er ongelofelijk veel zin in, vertrouw op hetgeen ik kan en op de mensen hier. Het is belangrijk dat ik dat uitstraal. Als we succesvol willen zijn mag er geen speler groter zijn dan Ajax. Spelers moeten commitment hebben aan het team. We moeten het samen doen."

Gerelateerde artikelen

Schreuderthumb

Schreuder klaar voor klus als hoofdtrainer bij Ajax

Alfred Schreuder is definitief de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. De 49-jarige oefenmeester heeft in de Johan Cruijff ArenA zijn handtekening gezet onder een contract tot en met medio 2024, met een optie voor nog een derde seizoen. Schreuder volgt komend seizoen de naar Manchester United vertrokken Erik ten Hag op bij Ajax. Hij is klaar om nieuwe successen te beleven in Amsterdam.

Tags

  • #Schreuder

Socials

Schreuder Header 880

Over Schreuder | 'Alfred is echt een mensenmens'

Alfred Schreuder is officieel begonnen aan zijn periode als hoofdtrainer bij Ajax. Wij spraken verschillende personen die in het verleden met hem werkten over de persoon Alfred, zijn werkwijze en zijn komende tijd in Amsterdam. "Als we scoorden, was hij alweer bezig met alles tactisch neerzetten."

Tags

  • #Schreuder

Socials

Schreuderthumb

In beeld | Alfred Schreuder terug op het oude nest

Alfred Schreuder is na drie seizoenen afwezigheid als hoofdtrainer teruggekeerd bij Ajax. Tijdens zijn eerste periode in Amsterdam was de 49-jarige oefenmeester succesvol als assistent van Erik ten Hag. We doken het Ajax-archief in en hebben de mooiste momenten op een rij gezet.

Tags

  • #Schreuder

Socials