Arveladze over clash tussen zijn oude clubs: 'Ik denk 60/40 in het voordeel van Ajax'

Header Shota 1280
Header Shota 1280

Shota Arveladze speelde tussen 1997 en 2001 voor Ajax 1. De Georgische aanvaller verruilde Ajax na 125 officiële wedstrijden voor Glasgow Rangers. In gesprek met de oud-Ajacied kijken we terug op die overgang, bespreken we zijn band met Alfred Schreuder en blikken we vooruit op het UEFA Champions League-duel tussen beide teams.

Tags

  • #UCL
  • #AJARAN

Socials

In 1997 kwam Arveladze over van Trabzonspor. Hij leerde heel veel in Amsterdam. "Spelen op verschillende posities en continu bezig zijn met teamgenoten. De focus lag echt op het samenspelen. Ruimtes creëren voor anderen zonder dat je de bal krijgt. Die zaken heb ik echt bij Ajax geleerd."

Geweldige tijd
Hij maakte vele mooie momenten mee tijdens zijn periode bij Ajax. Eén hoogtepunt kan de dankbare Arveladze niet noemen. "Het was een geweldige periode. Ik heb vele mooie momenten gehad dat ik er niet één kan kiezen. Mijn debuut was mooi, maar ook de geboorte van mijn zoon in Amsterdam was natuurlijk prachtig. Ook het spelen met én tegen grote spelers in de Champions League of tijdens het Amsterdam Tournament was iets geweldigs."

Shota II 900

Na de dubbel in 1998 en de KNVB Beker in 1999 vertrok de spits in 2001 van Ajax naar Glasgow Rangers. Zijn ontvangst in Schotland was goed. "Ik kwam daar heel veel jongens tegen met wie ik al had gespeeld. Denk aan Ronald de Boer en Jan Wouters. Ze kenden mij al als persoon dus het was eenvoudig voor ze om zich aan te passen aan mij. Het is een mooie club en ben blij dat ik voor zo'n club heb mogen spelen."

Nederlandse enclave
"Ik was gewend aan het Nederlandse voetbal. Vanwege de grote hoeveelheid Nederlanders op dat moment bij Rangers kon ik snel mee met de manier van spelen. Er was een soort van Nederlandse connectie. Ik woonde ook in de buurt van alle Nederlanders en de bekende gezichten waren erg fijn", ging hij verder.

Een vergelijking tussen de twee voetbalculturen in Nederland en Schotland kon de oud-spits niet maken. "Het zijn twee verschillende culturen, vooral op dat moment toen ik erheen ging. Er werd in Schotland toen vooral 4-4-2 gespeeld met veel lange ballen. Al werd er bij ons, mede door de inbreng van enkele Nederlanders, al veel meer 'totaalvoetbal' geprobeerd. Met die gedachte trokken ze toen ook spelers aan. Ik kwam van Ajax waardoor het gemakkelijker voor mij was om me aan te passen aan hun manier van spelen. Dat lukte puur vanwege mijn ervaring bij Ajax en de Ajax-filosofie. Zij hebben waarschijnlijk ook daarom voor mij gekozen, omdat ik ergens actief was waar ze hetzelfde speelden. Ik paste me snel aan."

Shota III 900

Het voetbal in Schotland heeft bij sommige clubs sowieso een vlucht genomen volgens Arveladze. "Rangers en Celtic proberen de laatste jaren moderner te voetballen. In Nederland speelt iedereen ongeveer met dezelfde stijl. Iedereen probeert te voetballen, dat is verschillend met Schotland."

Vriend Schreuder
Arveladze kijkt nog altijd graag naar Ajax en heeft een goede band met Alfred Schreuder. "Alfred is een goede vriend van mij. We hebben regelmatig contact gehad toen hij in Barcelona en bij Hoffenheim zat. Dan spraken we over voetbal en meer. Tijdens de coronaperiode heb ik veel met hem gesproken over trainingsvormen. Nu zit hij bij Ajax en hij doet het heel goed. Ik heb hem onlangs nog gesproken."

De huidige trainer van Hull City vindt het mooi om te zien hoe Ajax de laatste jaren omgaat met de vele grote uitgaande transfers. "Er wordt echt goed werk geleverd binnen Ajax. Commercieel waren ze altijd al succesvol, maar nu combineren ze dat ook nog met Europese successen op het veld. Daarnaast is er volgens mij geen enkele club die de laatste jaren zoveel verdient met uitgaande transfers. Ajax-spelers vertrekken naar grote teams. De club moet vervolgens opnieuw beginnen en doet dat elk jaar fantastisch. Ongelofelijk knap."

Shota IV 900

Europese prestaties
Hij is positief gestemd over de kansen van Ajax dit seizoen. "Ik denk dat ze nationaal bovenaan zullen eindigen. Europees is het een ander verhaal. Ajax moet concurreren met grote clubs die heel veel geld hebben. Geld zegt veel, maar niet alles. Dat hebben we de laatste jaren gezien met een plek in de finale van de UEFA Europa League en een halve finale-plek van de Champions League. Net als Rangers, die bereikten vorig jaar de finale van de Europa League. Het is belangrijk dat clubs met een kleiner budget zulke prestaties blijven leveren."

Uiteraard blikte Arveladze ook vooruit op het duel tussen zijn oude clubs. "Ik vind het moeilijk om te zeggen wie er wint. In Amsterdam is Ajax altijd op zijn gemak en kunnen ze het spelletje spelen dat ze willen spelen. Uiteindelijk denk ik dat Ajax iets meer in het voordeel is en een grotere kans heeft om te winnen. 60/40 schat ik de kansen in. We hebben woensdag geen wedstrijd met Hull City. Ik ga zeker kijken en dan gaan we het zien."

Shota I 900

Gerelateerde artikelen

CL Is Back WEB

Ajax vs Europe. Believe.

Alles begint met geloven in het mooiste einde. Ajax versus Europa: de start van de UEFA Champions League.

Tags

  • #UCL
  • #AJARAN

Socials