Avila: nieuwe Argentijn in Amsterdam

Avila Verhaal 1920 Header
Avila Verhaal 1920 Header

Met Gaston Avila heeft Ajax een nieuwe Argentijn aan zich gebonden. De verdediger komt over van het Belgische Royal Antwerp FC en maakte zijn eerste stappen van het betaalde voetbal in zijn vaderland Argentinië. Tijd om de nieuweling uit te lichten.

Tags

  • #Avila

Socials

Op 30 september 2001, bijna 22 jaar geleden, ziet Avila het levenslicht in Rosario, Argentinië. Een stad die ruim tweehonderd kilometer ten noordwesten van hoofdstad Buenos Aires ligt. Twee steden die, voordat Avila naar Europa vertrekt, een prominente rol spelen in het begin van zijn professionele voetbalcarrière.

Rosario
De loopbaan van de jonge Avila begint in zijn geboorteplaats bij Morning Star en later Club Atlético Tiro Federal. Beide clubs zijn afkomstig uit Rosario en vanuit laatstgenoemde vertrekt Avila uiteindelijk naar Rosario Central, een club op het hoogste niveau van Argentinië.

Via het tweede elftal verdient Avila in 2019 een transfer naar de hoofdstad. Boca Juniors is geïnteresseerd en neemt de verdediger voor een kleine twee miljoen over van Rosario Central. Heel veel speelt de Argentijn niet voor Boca Juniors, waardoor hij in 2021 wordt uitgeleend aan zijn oude club. Daar kent Avila een goed seizoen en groeit hij uit tot een sleutelfiguur in de achterste linie.

Bij de club uit zijn geboorteplaats komt Avila tot 35 officiële wedstrijden en drie doelpunten. Ondanks zijn gemiddelde lengte maakt hij al deze goals met het hoofd. Hij speelt zeventien keer in de Superliga en tien keer in de Copa de la Liga. Daarin wint hij 73% van zijn verdedigende en 63% van zijn aanvallende duels. Daarnaast is hij ook nog acht keer actief in de Copa Sudamericana.

Na zijn sterke seizoen keert hij begin 2022 terug naar Boca Juniors, maar die periode is van korte duur. Een Europese club meldt zich bij de Argentijnen en komen uiteindelijk in de zomer van 2022 tot een akkoord. Avila laat Boca Juniors na 12 officiële wedstrijden achter zich voor het Belgische Royal Antwerp.

Europa
Hij komt in zijn debuutseizoen tot 26 officiële duels voor de Belgen, waar hij achterin samenspeelt met oud-Ajacied Toby Alderweireld. Laatstgenoemde zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat Royal Antwerp op de laatste speeldag van de Belgische competitie kampioen wordt dankzij een 2-2-gelijkspel bij KRC Genk. Daarmee verovert Avila zijn eerste seizoen direct met de dubbel, want ook de Belgische beker is een prooi voor Royal Antwerp na een 0-2-zege tegen KV Mechelen.

Als we verder inzoomen op zijn eerste seizoen in België zien we dat Avila voornamelijk als linkervleugelverdediger speelt, terwijl hij in Argentinië voornamelijk als linker centrale verdediger zijn wedstrijden afwerkt. Hij geeft in 26 wedstrijden één assist: tijdens de 0-1-zege in het competitieduel met KRC Genk. Zestien keer is hij actief in de Jupiler Pro League en zes keer in de play-offs om het kampioenschap. Zijn passnauwkeurigheid daarin is 80% en hij wint 69% van zijn verdedigende duels. In het seizoen 2022/2023 speelt hij ook nog vier wedstrijden in de Croky Cup.

Voordat zijn transfer naar Ajax is beklonken, maakt Avila dit seizoen ook nog minuten voor de Belgen. Hij staat in de basis in de gewonnen Supercup tegen KV Mechelen en maakt twee keer de negentig minuten vol tegen KV Kortrijk (6-0-winst) en OH Leuven: 1-1. Tegen Kortrijk geeft hij één assist.

Broer
Bij het zien van Avila vallen zijn tattoo’s direct op. Eén daarvan staat symbool voor zijn oudere broer, die ook actief is op de Europese velden: de acht jaar oudere Luis Ezequiel 'Chimy' Avila. De centrumspits is, net als Gaston, actief bij Club Atlético Tiro Federal, voordat hij de overstap maakt naar de Superliga in Argentinië. De oudere broer maakt naam bij San Lorenzo en speelt daarna ruim zeventig duels bij het Spaanse SD Huesca voordat hij in 2019 de overstap maakt naar Osasuna. Daar is de aanvaller het afgelopen seizoen in La Liga goed voor acht doelpunten in 29 duels.

Terug naar de Ajacied Avila. De verdediger treedt, kijkend naar zijn positie, in de voetsporen van Nico Tagliafico, Lisandro Martínez en Lisandro Magallán. In de huidige selectie treft hij één landgenoot: Gero Rulli. Avila wordt met zijn overgang de tiende Argentijn in Amsterdamse dienst. Buiten bovengenoemden gingen Juan, Ivan César Gabrich, Mauro Rosales, Darío Cvitanich, en Lucas Ocampos hem voor.

Gerelateerde artikelen

Avila Pb 1920

Ajax contracteert Gaston Avila

Ajax, Royal Antwerp FC en Gaston Avila hebben overeenstemming bereikt over de transfer van de verdediger naar Ajax. De 21-jarige Argentijn tekent een contract tot en met 30 juni 2028. Avila stond bij de Belgische club nog tot en met medio 2027 onder contract. Ajax betaalt een transfersom van € 12,5 miljoen aan Royal Antwerp FC. Dit bedrag kan middels variabelen oplopen tot maximaal € 14,5 miljoen.

Tags

  • #Avila

Socials

Behind The Scenes

Behind the scenes | Avila's eerste dag

Gaston Avila is Ajacied. De Argentijn heeft zich voor vijf jaar verbonden aan de Amsterdammers en is de volgende versterking voor de ploeg van Maurice Steijn. Wij volgden hem de hele dag tijdens zijn eerste dag bij Ajax.

Tags

  • #Avila

Socials

Sutalointerview1920

Šutalo blij dat deal rond is: 'Klaar voor deze uitdaging'

De clubs zijn rond en Josip Šutalo heeft zelf ook zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract; de Kroatische verdediger is officieel speler van Ajax. En daar is de 23-jarige voetballer oprecht blij mee. "Ik ben er trots op dat ik deze club mag vertegenwoordigen. Ik was er vanaf het begin klaar voor. Ajax is een grote club met een rijk verleden."

Tags

  • #Šutalo

Socials