Bakker neemt afscheid: 'Hier werken voelde zo fijn'

Suzanne Bakker was de afgelopen twee seizoenen hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen en boekte enkele hele mooie successen in Amsterdam. De 37-jarige trainer verlaat de Amsterdammers deze zomer, maar voordat het zover is blikken we terug op haar periode bij Ajax. "Ik sprong iedere dag met plezier uit bed omdat ik hier mocht werken met talentvolle speelsters en specialisten."

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #Bakker

Socials

"Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik aan het werk was en sprong iedere dag met veel plezier uit mijn bed, omdat ik hier mocht werken met talentvolle speelsters en specialisten", begint een dankbare Bakker die sinds 2022 hoofdtrainer was van de Ajax Vrouwen. 

Kampioen
We gaan terug naar het eerste jaar. "Dat was bijzonder omdat we direct kampioen werden, maar ook net naast de groepsfase van UEFA Women's Champions League grepen. We begonnen dat seizoen in Denemarken in de voorrondes en speelden tegen twee pittige tegenstanders. In de blessuretijd wonnen we van Eintracht Frankfurt, dat zal ik nooit vergeten. Toen troffen we Arsenal en tijdens de eerste wedstrijd in Londen (2-2) haalden we echt een hoog niveau. Daar speelden we met zoveel lef en durf en dat maakte mij echt trots."

Dat seizoen werd afgesloten met de landstitel. "Het was heel spannend en in de een na laatste wedstrijd versloegen we FC Twente. Dat was wel de wedstrijd waarin we voelden dat we het nooit meer gingen weggeven. Dat kampioenschap was heerlijk, echt fantastisch", vertelt Bakker met een glinstering in haar ogen.

Geschiedenis
Ook het tweede seizoen kende heel veel mooie momenten. "We hebben een stukje geschiedenis geschreven. We wilden heel graag de groepsfase halen en dat lukte. Als je nu terugkijkt op dat avontuur, besef ik pas hoeveel bagage we hebben meegenomen. Dat is eigenlijk niet in woorden te omschrijven."

"Toen ik begon heb ik gezegd dat ik graag wil dat ze het spel leren begrijpen", zegt Bakker over wat ze haar selectie heeft bijgebracht in twee jaar. "Situaties oplossen met elkaar zodat ze zelf weten wat ze moeten doen. Ik hoop dat ik ze dat op tactisch vlak heb bijgebracht. Ik denk dat ik qua mindset heel erg heb uitgestraald om bezig te zijn met zaken waar we invloed op hebben en geen focus te hebben op de onbelangrijke dingen. Dat nuchtere heb ik meegegeven aan ze, denk ik."

Bakker stelt verder dat ze zelf ook heel veel heeft geleerd. "We gingen van een wedstrijd spelen per week naar twee. Hoe ik dat moest managen heb ik geleerd. Maar ook het managen van een hele selectie en staf waarin je constant op zoek bent naar de juiste benadering per individu."

Dankbaar
Onvergetelijke momenten waren er genoeg tijdens haar periode in Amsterdam. Die periode begon in 2018 als trainer van het Vrouwen Talententeam. "Om in het coronajaar hier te trainen op anderhalve meter was bijzonder om mee te maken. Daardoor had ik wel tijd om mezelf op andere vlakken te ontwikkelen. Door dat jaar kon ik data beter toepassen. Maar ook de stap naar het eerste was een mooie kans. Werken hier voelde zo fijn iedere dag. Iedere dag keek ik met plezier terug op de dag."

Het geluid na de eerste treffer in de groepsfase van de Women's Champions League van Tiny Hoekstra tegen Paris Saint-Germain vindt Bakker nog altijd geweldig. “Dat staat me nog zo bij en zal ik nooit meer vergeten."

Tot slot is Bakker enorm dankbaar voor iedereen die met haar heeft gewerkt. "Als ik kijk welke stappen er de afgelopen jaren zijn gezet op de vrouwenafdeling verdienen al die mensen credits. Ik wil ze daarvoor heel erg bedanken."

IMG 1625

Gerelateerde artikelen

Seizoensoverzichtajaxvrouwen

Seizoensoverzicht Ajax Vrouwen | UWCL-succes en bekerwinst

Het seizoen 2023/2024 van de Ajax Vrouwen is er een voor in de geschiedenisboeken. De Amsterdammers reikten tot de kwartfinale van de UEFA Women's Champions League en wonnen de KNVB Beker. We blikken samen met trainer Suzanne Bakker en sterkhouder Kay-Lee de Sanders terug op het memorabele jaar.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Ajax Vrouwen Doc

Ajax Doc | 'From her story to history'

Een uniek seizoen, een unieke documentaire. De Ajax Vrouwen beleefden een geweldig avontuur in de UEFA Women's Champions League. Alle deuren gingen open en wij kregen 'all access'. In een prachtig seizoen waarin records werden gebroken en geschiedenis werd geschreven waren wij erbij: 'From her story to history'.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Leuchtertop10goalsajaxvrouwen

Top 10 Goals | Ajax Vrouwen 2023/2024

De Ajax Vrouwen hebben een memorabel seizoen afgesloten met de zesde beker in de clubgeschiedenis. De Ajacieden van trainer Suzanne Bakker maakten tal van doelpunten op nationaal én internationaal podium. Wij zetten de tien mooiste van het seizoen 2023/2024 op een rij.

Tags

  • #Top10Goals

Socials