Bedankt, Jurriën | De topjaren van Timber bij Ajax

Timberajaxvertrek1920
Timberajaxvertrek1920

Jurriën Timber is vertrokken naar Arsenal. De verdediger beloonde daarmee zijn stormachtige ontwikkeling in de afgelopen jaren met een transfer naar de Premier League. De mandekker doorliep de jeugdopleiding van Ajax, debuteerde drie jaar geleden in de hoofdmacht en vertrok deze week uiteindelijk door de voordeur met drie prijzen op zak.

Tags

  • #Timber

Socials

De pas 22-jarige Timber toonde zich in de afgelopen seizoenen een geboren leider in de laatste linie van Ajax. Rustig aan de bal en met het inzicht om onder druk altijd een voetballende oplossing te vinden. Een speler die over de gave beschikt om op het juiste moment het middenveld in te dribbelen.

Het talent van de geboren Utrechter tekende zich al vroeg af. Samen met broer Quinten belandde de verdediger als ‘C-tje’ in de jeugdopleiding van Ajax. Stap voor stap ontwikkelde Timber zich tot een betrouwbare pion in de laatste linie. Zijn profdebuut volgde bij Jong Ajax in het najaar van 2018.

Anderhalf jaar later maakte de jonge verdediger zijn eerste minuten in Ajax 1, nadat hij in de winterstop van seizoen 2019/2020 al door toenmalig trainer Erik ten Hag was meegenomen met het trainingskamp van de Amsterdammers.

Debuteren in Friesland
Het was op 7 maart 2020 dat Timber voor het eerst aan de aftrap stond in een Eredivisie-duel. Ajax won op de zaterdagavond van sc Heerenveen: 1-3. Na 82 uitstekende minuten voetballen kon hij met een tevreden gevoel naar de bank. Hij kon op dat moment niet weten dat het voorlopig ook even bij die ruim 80 minuten zou blijven. Het coronavirus gooide nog geen week later het totale leven plat.

Toen de pandemie op zijn retour was, volgden de duels elkaar in rap tempo op. Bijna drie jaar na zijn debuut, op 29 januari van dit jaar, speelde de zelfopgeleide verdediger zijn honderdste wedstrijd. Dat deed hij uit bij Excelsior. Ajax won met 1-4. Sinds die 29e van januari heeft Timber dus een plek in de Ajax’ Club van 100, de eregalerij van de grootste en vaak ook trouwste Ajacieden in de clubhistorie.

Uiteindelijk kwam hij tot 121 duels voor Ajax en die verdeelde hij zo:

In die 121 duels kwam Timber tot zes treffers en vier assists. De verdediger scoorde vier keer met rechts, één keer met zijn buik en was het afgelopen seizoen tegen RKC Waalwijk nog trefzeker met het hoofd. Uiteindelijk won Ajax 82 duels waarin Timber in actie kwam, 18 keer kwam er geen winnaar uit de bus en 21 keer verloor Ajax een wedstrijd waarin de Utrechter speelminuten maakte.

Er valt nog veel meer te vertellen die 121 duels van Timber in Ajax 1. We hebben dus wat interessante feiten op een rij gezet:

  • Timber vormde bij Ajax het vaakst met Lisandro Martínez (58 keer) het centrale duo achterin in alle competities.
  • Timber stond het vaakst samen op het veld met Dusan Tadic (118 keer), Davy Klaassen (109) en Edson Álvarez (105).
  • In totaal noteerde Ajax 52 clean sheets in de 121 duels met Timber.
  • Timber kreeg in zijn loopbaan nog nooit een rode kaart.

De Ajacied bouwde zijn betrouwbare status zorgvuldig op. Na zijn eerste minuten uit bij sc Heerenveen toonde Timber zich met adjudant Lisandro Martínez een steeds sterker wordend centraal duo. Van twintig Eredivisie-duels in zijn eerste volledige seizoen bij Ajax (2020/2021) kwam hij vorig jaar nog tot 30 optredens in de Eredivisie. Dit seizoen toonde hij zich samen met Dusan Tadic de enige speler die geen duel miste in de nationale competitie.

Als een huis
Vooral in seizoen 2021/2022 waren de statistieken van Timber ongekend. In de eerste vijftien duels in de Eredivisie kreeg hij samen met Martínez maar twee goals tegen. Daarnaast won Ajax alle zes de wedstrijden in de groepsfase van de UEFA Champions League. Aan het einde van het seizoen kreeg de verdediger de trofee voor Talent van het Jaar.

In augustus van het jaar bekroonde hij zijn ijzersterke seizoen met een gloednieuwe verbintenis bij Ajax. "Het gevoel heeft de doorslag gegeven. Maar ook het plan dat we hebben gemaakt. Zoiets beslissen in je ééntje is niet 'easy'. Daarom heb ik ook de mensen om mij heen nodig gehad. Het was een hectische zomer", vertelde Timber destijds bij zijn contractverlenging.

Hoewel de successen met Ajax dit seizoen uitbleven, stonden de verdedigende en vooral opbouwende statistieken van de twintiger in de Eredivisie als een huis.

Met twee landstitels, de KNVB Beker en een persoonlijke prijs in de vorm van het Talent van het Jaar 2021/2022 op zak, kan Timber dus terugkijken op een prachtige Ajax-periode.

Ajax & Arsenal
De connectie met Arsenal is ook niet nieuw en stamt onder andere uit de jaren negentig. Een van de eerste Ajacieden die voor Arsenal speelde was Dennis Bergkamp. De non flying Dutchman stapte niet direct vanuit Amsterdam in de trein naar Londen, maar speelde eerst nog twee jaar voor Internazionale.

Voor de Engelsen smaakte de samenwerking met de Nederlander naar meer. In 1997 vertrok Mark Overmars na zijn succesjaren in Amsterdam naar Londen. Na drie jaar in de Engelse hoofdstad vertrok hij voor veertig miljoen euro naar FC Barcelona. Daarmee werd hij de duurste Nederlandse voetballer van dat moment.

Overmars werd na zijn transfer in 1997 twaalf jaar later opgevolgd door Thomas Vermaelen. De verdediger vertrok voor ongeveer 12 miljoen euro van Ajax naar Arsenal. Toen hij in 2009 werd verkocht was hij aanvoerder in Amsterdam. In de tussentijd had Quincy Owusu Abyei in 2002 de jeugdopleiding van Ajax wel verlaten en zich gemeld bij Arsenal. Tot een definitieve doorbraak bij de Engelsen kwam het niet.

Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk ook een beetje voor Donyell Malen. De aanvaller verliet de Toekomst voor de jeugdopleiding van Arsenal. Via PSV en Borussia Dortmund gaf hij zijn carrière uiteindelijk nog wel een doorstart.

Op dit moment zijn is er een (ex-)Ajacied in dienst van Arsenal: Victoria Pelova. De spelmaker vertrok afgelopen winter van de Ajax Vrouwen naar de Engelse grootmacht. Ook Joel Ideho stond de afgelopen jaren onder contract in Engeland. Hij is sinds 1 juli geen speler meer van Arsenal.

Gerelateerde artikelen

Timber1920

Ajax en Arsenal bereiken akkoord over Jurriën Timber

Ajax en Arsenal hebben overeenstemming bereikt over de overgang van Jurriën Timber. De verdediger stond nog tot en met 30 juni 2025 onder contract bij Ajax. Ajax kwam met de Engelse club een transfersom overeen van € 40 miljoen. Dat bedrag kan middels variabelen nog oplopen tot € 45 miljoen.

Tags

  • #Timber

Socials

Timberinterview1920

Timber kijkt terug: 'Leefde in een jongensdroom'

"Alles waar ik van heb gedroomd is uitgekomen hier". Jurriën Timber vertrekt met een voldaan gevoel bij Ajax. De verdediger tekende een contract bij Arsenal. De club waar hij als jong mannetje al fan van was. "Het is een trots moment. Voor mijn familie en voor mezelf."

Tags

  • #Timber

Socials

Timbervideo1920

Tot ziens, Timber | 'Bij Ajax spelen is het beste dat er is'

Jurriën Timber gaat zijn carrière vervolgen bij Arsenal. Met trots neemt de 22-jarige verdediger afscheid van zijn geliefde Ajax. Hij heeft nog een mooie boodschap voor de jeugdige Ajacieden. "Je moet geduld hebben, dromen en blijven werken."

Tags

  • #Timber

Socials