Berghuis: 'We vonden het tijd om een statement te maken'

Ajax won zaterdagavond in de eigen Johan Cruijff ArenA met 2-1 van Sparta. Steven Berghuis blikte terug op de wedstrijd en sprak zich uit over de 'Silence Social Hate'-campagne. "Hopelijk kunnen we met deze actie aandacht vragen voor online haatberichten en kinderen inspireren."

Tags

  • #Berghuis

Socials

Het initiatief voor de campagne kwam vanuit de club, liet Berghuis optekenen. "Ajax heeft een enorm bereik, zowel nationaal als internationaal. Uiteindelijk is dit een mooie campagne. De illusie dat we het oplossen, hebben we niet. Maar misschien dat de platforms zelf in de spiegel gaan kijken en er oplossingen komen."

"Ik kan mij er zelf goed voor afsluiten", sprak Berghuis zich verder uit. "Ik heb alles afgesloten, dus ik krijg die dingen niet binnen. Dat werkt voor mij heel erg prettig. Ik laat mij niet door Jan en alleman voor van alles en nog wat uitmaken. Ik snap wel dat je tegenwoordig met je eigen brand dat je dit soort platforms nodig hebt. Dan kan het niet zo zijn dat iedereen maar dingen naar je kan roepen."

Wisselwerking met publiek
Over de wedstrijd zelf tegen Sparta was Berghuis gematigd tevreden. Ajax speelde een goede eerste helft, maar na rust daalde het niveau bij de thuisploeg. "We kregen het niet meer georganiseerd. Sparta was gewoon de betere. We trokken deze wedstrijd op mentaliteit over de streep."

De Ajacied zocht in die moeizame fase het contact met het publiek. "We hadden de fans nodig. Ons spel gaf niet echt aanleiding om enthousiast te zijn. Ik probeerde het stadion levendig te houden, zodat wij als team meer energie kregen. Naar die wisselwerking was ik op zoek."

Gerelateerde artikelen

Social Hate Brobbey

Ajax komt in actie tegen Social Hate

Iedere maand ontvangen spelers en speelsters van Ajax meer dan 1500 haatberichten op sociale media. Maar helaas zijn zij niet de enige. Dit soort berichten maken deel uit van een groeiende trend die online miljoenen mensen raakt. Als oproep om social hate het zwijgen op te leggen speelt Ajax dit weekend met drie witte stippen op het shirt, in plaats van namen. De drie stippen staan internationaal symbool voor stilte. Maar ook voor het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en bijbehorende accounts te rapporteren.

Tags

  • #SilenceSocialHate

Socials

Berghuisclub100 1920

Berghuis in Club van 100: 'Dortmund-thuis was mijn beste wedstrijd'

Steven Berghuis trad onlangs toe tot de Club van 100. De linksbenige Ajacied blikt voor de fotowand terug op zijn eerste honderd officiële duels in Amsterdamse dienst. "Voornamelijk de eerste weken waren spannend, maar uiteindelijk ben ik er wel blij mee en trots op hoe ik het heb gedaan."

Tags

  • #Berghuis

Socials