O17 7 (1)
O17 7 (1)

Op een koude en regenachtige Toekomst kwam een flink aantal jeugdteams van Ajax in actie. Hoe het die ploegen verging lees je in dit artikel.

• #AjaxJeugd

We beginnen bij Ajax O17, dat thuis de topper tegen PSV speelde. De bezoekers stonden bij aanvang van de wedstrijd bovenaan de ranglijst, terwijl Ajax op een teleurstellende vierde plaats stond.

Met wat kansen over en weer kwam het duel rustig op gang. Na de 0-1 van PSV, Simons schoot de bal achter doelman Tommy Setford, werd het spannender. Ajax reageerde snel op de tegengoal. Uitblinker Rico Speksnijder stuurde Yoram Boerhout weg; de spits verdiende daarna een penalty die hij zelf benutte.

Ajax ging op zoek naar de voorsprong en voetbalde behoorlijk goed. Toch ging het kort voor rust voor een tweede keer mis. PSV-aanvaller Kwaaitaal speelde Setford uit na een goede actie en tekende voor de 1-2.

Na de rust deed Ajax er alles aan om de schade weer te repareren. De Eindhovenaren loerden vooral op de counter en werden op die manier ook meerdere malen gevaarlijk. Ajax mocht niet klagen dat PSV het duel niet al eerder in het slot gooide.

Het was Boerhout die een punt voor zijn ploeg wist te redden. Nadat Stanis Idumbo Muzambo een strafschop miste, was het de jonge spits die weer scoorde. Uit de kluts kwam de bal voor zijn voeten en Boerhout knalde koelbloedig de gelijkmaker binnen: 2-2.

Ajax O18 sterk
Steven Pienaar stond als vervangend hoofdtrainer langs de lijn tijdens de oefenwedstrijd tussen Ajax O18 en AZ. Hij zag zijn ploeg prima starten en onmiddellijk een flinke kans krijgen.

In de fase erna leek het duel nét wat dood te bloeden, toen Ajax na een half uur spelen toch toesloeg. Rida Chahid ontving de bal in de zestien en schoot keurig binnen.

Na rust volgde een rustige fase. Na een afgekeurde goal van AZ leek Ajax wakker te schrikken. Er volgde een aantal goede kansen, waaronder voor Jay Enem. De 2-0 kwam vijf minuten voor tijd, toen Raphaël Sarfo een dribbel inzette en die knap afrondde.

In de slotfase verzorgde Enem de beslissende 3-0, toen hij uit een afgeslagen hoekschop raak schoot. Het was een prima opwarmer voor het belangrijke UEFA Youth League-duel met Sporting CP van aankomende dinsdag.

Overige wedstrijden
Op de ijzige Toekomst werd nog een groot aantal andere duels afgewerkt. Het grootste deel daarvan verliep uitstekend. Zo won Ajax O10 van FC Utrecht en maakte de ploeg een paar prachtige doelpunten.

Overigens kwamen zaterdag ook de dames van het Ajax Vrouwen Talententeam in actie. De ploeg won met 5-2 van de beloften van FC Twente Vrouwen. Doelpuntenmakers waren Ziva Henry, Elisha Kruize (3) en Rosa van Gool.