CF Pachuca geniet én leert tijdens Future Cup: 'Vandaag zijn we beter dan gisteren'

Header Pachuca 1280 2
Header Pachuca 1280 2

Sinds de zomer van 2022 werken Ajax en CF Pachuca samen op het gebied van kennis- en talentontwikkeling. De Mexicaanse club nam tijdens het paasweekend deel aan de Future Cup op sportcomplex de Toekomst. Een mooie mijlpaal in de samenwerking. "Het is voor ons een eer om hier te zijn."

Tags

  • #FutureCup
  • #Pachuca

Socials

Met de deelname van Pachuca was er voor de eerste keer in de historie van het prestigieuze internationale jeugdtoernooi voor O17-teams een ploeg uit Mexico actief. Corné Groenendijk, manager van de Ajax Coaching Academy, vindt het goed dat de samenwerking op deze manier samenkomt. "Het is mooi om te zien dat we ons internationale netwerk kunnen aanspreken om zulke mooie tegenstanders te vinden en daarmee ook inzicht te krijgen in de ontwikkelingen in het jeugdvoetbal in Mexico, een prachtig voetballand. De deelname van Pachuca aan de Future Cup is een mooie mijlpaal in de samenwerking tussen beide clubs."

Uitwisseling
Een grote delegatie reisde vanuit Latijns-Amerika af naar Amsterdam. Onder hen Alan Calleja, de technisch directeur van de club. Calleja is positief over de samenwerking tot dusver met Ajax. Tijdens zijn bezoek aan de Future Cup vertelt hij enthousiast en ambitieus over de plannen. "De samenwerking met Ajax is heel goed, zowel op sportief vlak als in de opleiding. We vinden het fantastisch om de specialisten van Ajax in Mexico te ontvangen en andersom. Dat zorgt voor een uitwisseling van ideeën en filosofieën waar beide partijen van profiteren."

Ook Fidel Martínez Garcia, trainer van het O17-team van de Mexicanen is te spreken over de samenwerking met de Amsterdammers. "Het past ons als een ring om een vinger", zegt de oefenmeester. Hij ziet veel vergelijkingen tussen de clubs. "Talent opleiden en hard werken aan onze jeugd."

Europa
Met Edson Álvarez en Jorge Sánchez zijn er momenteel twee Mexicanen actief in het eerste van Ajax. Iets waar Calleja meer en meer naartoe wil. "We willen spelers en speelsters die in Mexico succesvol zijn, naar Amsterdam sturen. Daarnaast is het doel om, ook al hebben we in Mexico de beste jeugdopleiding én zijn we landskampioen met het eerste, zo snel mogelijk beter te worden in alle geledingen zodat we in Europa op ons best zijn. Het is voor ons belangrijk dat we onze jeugdspelers opleiden zodat er meer in Europa gaan spelen. We zijn zelfkritisch en we blijven onszelf evalueren om te groeien."

"Het is voor ons een eer om hier te zijn", gaat Calleja verder, terwijl hij rondloopt op de Future Cup. "We zijn trots om tegen deze ploegen van wereldtopniveau te mogen spelen.” Pachuca stond ingedeeld in poule A en trof daarin gastheer Ajax (0-2-verlies), titelhouder Juventus (1-2-verlies) en een andere debutant: Borussia Mönchengladbach (3-2-winst). In de laatste groepswedstrijd tegen de Duitsers boekten de Mexicanen een zwaarbevochten zege in een spectaculair duel. "We hebben gewonnen van een heel moeilijke tegenstander en ons op een goede manier tegen andere excellente teams laten zien", stelt de technisch directeur.

'Een geweldige ervaring' noemt de trainer het. Ondanks dat de resultaten niet helemaal passen bij de verwachtingen van de club plaatst Garcia het in een perspectief. "Het is heel anders dan in Latijns-Amerika. Het tempo, de intensiteit en het fysieke aspect verschillen enorm. Deze ervaring helpt enorm in de ontwikkeling van deze jonge voetballers. Zo'n toernooi, zulke tegenstanders en het bezoeken van een wedstrijd van Ajax 1 in het stadion, is ongelooflijk. Ik ga rustig en tevreden terug naar Mexico, ondanks het verlies. Vandaag ben ik beter dan gisteren, vanwege alles wat we hier hebben meegemaakt", aldus een tevreden Garcia.

Familie
In de strijd om de zevende en achtste plek werd met 2-1 verloren van Chelsea. Spelers Gael Alvarez en Santiago Amador kijken desondanks terug op een prachtig toernooi in Amsterdam. "Het is een eer om tegen deze topclubs te spelen", begint Alvarez die zelf scoorde tegen Borussia Mönchengladbach. "Dat was een intensieve wedstrijd." Ook doelman Amador vindt de zege tegen de Duitsers mooi. De Mexicanen kwamen op achterstand en wonnen uiteindelijk met 3-2. "We lieten onze hoofden niet hangen en vochten voor elkaar. We voelden ons verenigd als een familie, waardoor we de voorsprong vasthielden."

Met een gestopte penalty op zak reist Amador terug naar zijn vaderland. Iets wat hij in Mexico nog nooit deed. "Het was de eerste keer dat ik mijn land verliet en dan stop ik direct een penalty, onvergetelijk. Het is hier wel koud", lacht hij. "Maar het eten was lekker." De stad Amsterdam is Alvarez goed bevallen. "Het is een mooie stad en sowieso een mooie trip. Terug in Mexico heb ik genoeg stof om over na te denken en veel te vertellen tegen mijn teamgenoten die niet mee waren."

Verrassing
Op de avond voor de finaledag kreeg Pachuca in het hotel een aangename verrassing. Edson Álvarez, die helemaal aan het begin van zijn carrière kort actief was bij Pachuca, bracht een bezoek aan de hele ploeg en technische staf. "Dat was een enorme motivatie", vertelt trainer Garcia. "Hij weet waar de club voor staat en wat wij doen. Hij is een voorbeeld voor de jongens."

Het bezoek van de Ajacied zorgde voor stralende gezichten en mooie momenten in het hotel. Alvarez stak veel op van de woorden van zijn naamgenoot. "Hij vertelde over zijn ervaringen in Mexico en over alles wat hij heeft moeten doen om bij Ajax te komen. 'Blijven vechten voor je dromen' was zijn boodschap. Zijn woorden helpen ons om te groeien."

Gerelateerde artikelen

Stage Mexicanen 1280

Spelers van CF Pachuca lopen stage bij Ajax: 'Dit verrijkt ons leven'

Eind oktober, begin november kwamen twee spelers van het Mexicaanse CF Pachuca voor een stage van twee weken naar Amsterdam. Ajax heeft een samenwerkingsverband met de Mexicaanse grootmacht. Het werd een onvergetelijke ervaring voor Julio Pérez en Fernando Álvarez.

Tags

  • #Pachuca

Socials