Club van 100: vijf toffe statistieken van Steven Berghuis

Berghuis 1920
Berghuis 1920

''De ambities van Ajax passen bij mij'', sprak Steven Berghuis bij zijn komst naar Ajax in 2021. Zijn transfer van Feyenoord naar Ajax was geen alledaagse overstap, maar wel een goed doordachte en succesvolle. Met Ajax speelde Berghuis in de UEFA Champions League, won hij het landskampioenschap en werd hij afgelopen seizoen Speler van het Jaar. Met zijn wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion komt er een nieuwe mijlpaal bij: Berghuis treedt toe tot Ajax’ Club van 100.

Tags

  • #Berghuis

Socials

Met zijn honderdste duel voor de Amsterdammers bemachtigt hij een fraaie plek in de eregalerij van Ajacieden. Lijstaanvoerder blijft Mister Ajax Sjaak Swart. Spelers die recent toetraden tot de Club van 100 waren onder meer: Devyne Rensch, Jurriën Timber en Ryan Gravenberch.

Berghuis wordt met zijn toetreding de 131e Nederlander die een portret krijgt op de wall of fame in de Johan Cruijff ArenA. Na de Nederlanders zijn de Denen met zeven leden het best vertegenwoordigd. Brazilië, Marokko, België en Duitsland maken gezamenlijk met allen drie leden de top drie aan nationaliteiten compleet.

Maar hoe zit het met Berghuis en zijn vorige 99 duels in Ajax 1?

Welke fraaie cijfers hebben de honderd duels verder opgeleverd? Aan de hand van vijf statistieken nemen we zijn Ajax-carrière onder de loep.

1. Berghuis’ beste Ajax-duel
Steven Berghuis was op zondag 9 april 2023 met twee goals en twee assists goud waard in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Hij was voor het eerst bij vier doelpunten betrokken in een Eredivisie-duel. Ajax won met 4-0. Berghuis werd na afloop gehuldigd als King of the Match.

2. Berghuis: de man van de assist
Met 28 assists en 24 goals in honderd wedstrijden blijkt dat de aanvaller annex middenvelder niet alleen een neusje voor de goal heeft, maar dat hij juist ook oog heeft voor zijn medespelers. Maar met welke Ajacieden had (of heeft) hij de beste connectie en bereidde hij een treffer voor?

Berghuis gaf in totaal 28 assists in Ajax 1 (20 Eredivisie, 2 KNVB Beker, 3 UEFA Champions League), op de volgende spelers:

-Haller, Álvarez: 5x
-Brobbey: 3x
-Kudus, Bergwijn, Akpom: 2x
-Mazraoui, Lucca, Hlynsson, Taylor, Timber, Tadic, Klaassen, Bassey, Antony: 1x

Om het plaatje helemaal compleet te maken is het dan ook interessant om te zien welke collega-Ajacieden Berghuis in staat stelden om te scoren.

In totaal maakte Berghuis 24 doelpunten in Ajax 1 (17 Eredivisie, 1 KNVB Beker, 5 UEFA Champions League, 1 UEFA Europa League), met een assist van:

-Tadic: 5x
-Kudus 3x
-Timber, Sánchez, Bassey, Gravenberch, Álvarez, Blind, Brobbey, Bergwijn,Klaassen, Sosa: 1x
-Zes doelpunten zonder aangever (rebound/interceptie).

Berghuis heeft dus de beste connectie met Dusan Tadic en Edson Álvarez (bij beide zes goals/assists in totaal).

3. Berghuis’ beste periode
Steven Berghuis kende zijn sterkste periode als Ajacied in september 2021. Tussen 11 en 28 september was hij in maar liefst zes opeenvolgende duels telkens goed voor minstens een assist of doelpunt. Ajax speelde in die periode vier competitieduels en twee wedstrijden in de UEFA Champions League. Berghuis was in die zes duels goed voor vier goals en zes assists.

In het eerste duel in die reeks (Sporting CP–Ajax (1-5) in de Champions League) tekende Berghuis ook voor zijn eerste goal als Ajacied.

4. Hoe maakte Berghuis zijn goals?
Berghuis scoorde voor Ajax het vaakst met links (negentien keer). Hij was drie keer trefzeker met het hoofd en twee keer met rechts. Er moet nog één kanttekening worden geplaatst bij deze statistiek. De treffer in de gestaakte wedstrijd tegen RKC (die hij met links maakte) is hier niet in meegenomen.

5. Winstpercentage en favoriete tegenstander
Met Berghuis op het veld won Ajax 61 keer. De totaalbalans is W61-G15-V24. Daarbij gold RKC als favoriete tegenstander van Berghuis. Namens Ajax was de middenvelder het vaakst trefzeker tegen de Waalwijkers (vijf keer, inclusief zijn doelpunt in de gestaakte wedstrijd).

Met de toetreding van Berghuis kent de Club van 100 bij Ajax nu 176 leden. Het eerstvolgende lid kan Brian Brobbey worden die nu inclusief het duel met Brighton & Hove Albion op 92 optredens staat.

Met Berghuis erbij in de Club van 100 wordt het ledenbestand van deze illustere club mooier en mooier. Gefeliciteerd ‘Stevie’, met je honderdste optreden in het wit-rood-wit!

Gerelateerde artikelen

Akpomschreeuw1920

Ajax verliest met 0-2 van Brighton

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Brighton & Hove Albion met 0-2 verloren. Lees in ons liveblog terug hoe de wedstrijd verliep. 

Tags

  • #UEL
  • #AJABHA

Socials

Schip

Van ’t Schip: 'Thuis andere wedstrijd spelen dan in Brighton'

Trainer John van ’t Schip en Brian Brobbey keken woensdag in de Johan Cruijff ArenA vooruit naar het thuisduel met Brighton & Hove Albion. De oefenmeester en zijn aanvaller keken optimistisch, maar vooral ook realistisch vooruit naar het vierde groepsduel in de UEFA Europa League.

Tags

  • #UEL
  • #AJABHA

Socials

Renschopendag1920

Elf weetjes over Ajax' nieuwste Club van 100-lid Rensch

Devyne Rensch speelde zaterdag tegen RKC Waalwijk zijn honderdste wedstrijd in Ajax 1. Rensch is daarmee toegetreden tot Ajax’ Club van 100, de eregalerij van trouwste Ajacieden. Hoog tijd voor een elftal weetjes over jubilaris Rensch in Ajax 1.

Tags

  • #Rensch

Socials