Elf weetjes over Ajax' nieuwste Club van 100-lid Rensch

Renschopendag1920
Renschopendag1920

Devyne Rensch speelde zaterdag tegen RKC Waalwijk zijn honderdste wedstrijd in Ajax 1. Rensch is daarmee toegetreden tot Ajax’ Club van 100, de eregalerij van trouwste Ajacieden. Hoog tijd voor een elftal weetjes over jubilaris Rensch in Ajax 1.

Tags

  • #Rensch

Socials

De eerste van Rensch
Ruim een maand na zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal, als Jong Ajacied, maakte Rensch op zaterdag 28 november 2020 zijn debuut in Ajax 1. In de uitwedstrijd tegen FC Emmen was de verdediger in de 72e minuut de vervanger van Noussair Mazraoui. Ajax won die avond in Drenthe met 0-5.

Een jonge debutant, maar niet de jongste ooit
Rensch was bij zijn debuut in Ajax 1 zeventien jaar en 315 dagen oud. In de clubhistorie waren ruim dertig Ajacieden jonger bij hun debuut. De jongste debutant in de clubhistorie is Ryan Gravenberch. De inmiddels oud-Ajacied was bij zijn debuutwedstrijd in het seizoen 2018/2019 zestien jaar en 130 dagen. Gravenberch heeft daarmee dus nog altijd het clubrecord in handen.

Talent van de Toekomst in unieke maand
November 2020 was een unieke maand voor Rensch. Op 19 november werd de verdediger uitgeroepen tot Talent van de Toekomst van het seizoen 2019/2020. Rensch werd daarmee de opvolger van Naci Ünüvar, die de Abdelhak Nouri Trofee een jaar eerder ontving. Negen dagen later debuteerde Rensch in Ajax 1.

De honderd van Rensch in alle competities
Jubilaris Rensch verdeelde zijn honderd duels als volgt:

Eredivisie 69
KNVB Beker 11
Johan Cruijff Schaal 2
UEFA Champions League 9
UEFA Europa League 7
Kwalificatie Europa League 2

Balans W/G/V van Rensch in Ajax 1
Rensch won 65 duels als speler van Ajax 1. Veertien wedstrijden gingen verloren, terwijl twintig wedstrijden zonder winnaar bleven. Met Rensch in de ploeg maakte Ajax 248 doelpunten. De Amsterdammers incasseerden 101 goals.

*De gestaakte uitwedstrijd tegen RKC is hier nog niet meegenomen.

Rensch’ zeven goals en zes assists ontleed
Rensch maakte in zijn vorige 99 duels in Ajax 1 zeven goals en de verdediger tekende voor zes assists. Hij maakte al zijn goals in de competitie.

Rensch scoorde na een assist van: David Neres (2), Antony, Brian Brobbey, Dusan Tadic, Francisco Conceicao en Kenneth Taylor.
Rensch gaf zijn zes assists op: Brian Brobbey, Danilo, Dusan Tadic, Kenneth Taylor, Mohammed Kudus en Steven Bergwijn.

Gespeelde duels en Ajax-trainers
Rensch speelde zijn honderd wedstrijden onder deze vier Ajax-trainers:

Erik ten Hag: 56
Alfred Schreuder: 21
John Heitinga: 15
Maurice Steijn: 8

Met wie speelde Rensch het vaakst samen?
De spelers die het vaakst met Rensch in zijn honderd officiële duels speelden zijn: Davy Klaassen (91), Dusan Tadic (89), Jurriën Timber (78), Edson Álvarez (77) en Steven Berghuis (62).
Als we alleen kijken naar verdedigers (die ook als verdediger in het desbetreffende duel in actie kwamen) waren dat Timber (78), Daley Blind (49), Lisandro Martínez (45) en Perr Schuurs (40).

Actieve Ajacied in de Club van 100
Sinds het vertrek van Davy Klaassen naar Internazionale had Ajax geen actieve spelers meer in de prestigieuze Club van 100. Na afgelopen seizoen waren dat naast Klaassen ook Dusan Tadic, Edson Álvarez en Jurrien Timber. Het kwartet routiniers verliet de club afgelopen zomer. Met Rensch is de Club van 100 sinds zaterdag weer een actieve Ajacied rijker.

Jonkies in de eregalerij van trouwste Ajacieden
Rensch is op de wedstrijddag van RKC – Ajax twintig jaar en 255 dagen oud. De zelf opgeleide verdediger is daarmee bepaald niet de jongste Ajacied die deze mijlpaal bereikt. Onder meer deze illustere oud-Ajacieden waren nog jonger toen zij hun honderdste duel in Ajax 1 speelden: Matthijs de Ligt (negentien jaar en 199 dagen), Ryan Gravenberch (negentien jaar en 328 dagen), Christian Eriksen (twintig jaar en vijf dagen), Ryan Babel (twintig jaar en 89 dagen), Nigel de Jong (twintig jaar en 128 dagen) en Rafael van der Vaart (twintig jaar en 236 dagen).

Jubilaris met fraaie erelijst
Voor een prille twintiger bezit Rensch al een jaloersmakende erelijst. Op die lijst prijken twee landstitels (2020/2021 en 2021/2022) plus een KNVB Beker (2020/2021). Zijn Abdelhak Nouri Trofee, gewonnen na het seizoen 2019/2020, heeft natuurlijk ook een ereplek in het overzicht. Hetzelfde zal gelden voor de Europese titel die hij in 2019 won als speler van Oranje Onder 17.
Wie weet welke prijzen de Ajacied in de toekomst nog kan bijschrijven?

Gerelateerde artikelen

Renschschoolplein141280

Devyne Rensch opent Schoolplein 14 in Lelystad

Devyne Rensch heeft vrijdagmiddag zijn eigen Schoolplein 14 geopend op de Finnjol in Lelystad. De negentienjarige vleugelverdediger ontving in 2020 de Abdelhak Nouri Trofee en mocht zelf kiezen op welke school zijn persoonlijke pleintje gerealiseerd werd.

Tags

  • #Rensch

Socials

Rensch1280

Rensch: 'Supertrots dat ik mocht debuteren'

Devyne Rensch beleefde één van de mooiste weken uit zijn carrière. De achttienjarige verdediger van Ajax maakte in de thuiswedstrijd tegen Turkije zijn debuut voor het Nederlands elftal. Terug op sportcomplex de Toekomst liet Rensch vol trots zijn haasje zien.

Tags

  • #Rensch

Socials