Rooftop Talks | Blind over zijn band met Ajax en mentale groei na hartproblemen

Daley Blind viert woensdag zijn 32e verjaardag. Recent spraken we de Ajacied uitgebreid in het W Hotel in hartje Amsterdam. Over de band met Ajax, zijn grootste kwaliteiten en zijn mentale groei na hartproblemen.

Tags

  • #Blind

Socials

"Ik heb heel veel te danken aan de club. En ik denk dat ik de club ook al heel veel heb teruggegeven", opent Blind het interview in het hart van de hoofdstad. ''Maar ik denk dat we samen ook nog heel veel kunnen bereiken."

Dynamiek
De locatie van het interview bevalt de ras-Ajacied wel. Blind voelt zich thuis bij het geluid van trams en in de dynamiek van een wereldstad. Hetzelfde geldt voor zijn gevoel bij Ajax. Zijn club. ''Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. Dat wordt er natuurlijk ingepeperd. Je probeert wel altijd je mannetje te staan."

"In de opleiding merkte je dat wel met jongens die van buiten Amsterdam kwamen, dat daar overheen werd gelopen. Als speler moet je je daar tegen wapenen door je mannetje te staan. Datzelfde zag je bij de vertegenwoordigende elftallen."

Er zijn maar weinig Ajacieden die de club zo goed kennen als Blind. Het valt op dat hij en veel andere spelers uit de jeugdopleiding multifunctioneel zijn in hun spel.

"Heel veel jongens kunnen op verschillende posities goed uit de voeten'', zegt hij daarover. Jurriën Timber, Ryan Gravenberch, maar ook de ervaren Davy Klaassen zijn wat Blind betreft goede voorbeelden. "Dat is wel uniek. Ik denk dat veel jongens zich ook daardoor sneller en beter ontwikkelen."

Vooruit denken
"Mijn grootste kracht ligt in de passing en het vooruit denken", zegt de Oranje-international en oud-speler van Manchester United. "Dat laatste ontwikkel je ook met de tijd. Je gaat spelsituaties sneller herkennen en krijgt met bepaalde spelers een klik."

"Je leert ook voordat je een bal krijgt alvast goed te kijken wat je kunt doen. Een stap vooruit denken dus. Soms gok je ook wat een tegenstander zal doen. Dat vind ik ook leuk om mee te spelen."

Mentale groei
In december 2019 viel Blind in het UEFA Champions League-duel met Valencia uit. Hij bleek met hartproblemen te kampen. Blind vertelt er inmiddels open over. "Ik wilde daarna alleen maar zo snel mogelijk terug naar het voetbalveld. Ik heb mijn angst meteen geparkeerd en die angst nooit de kans gegeven om er te zijn. Als mensen me zeggen dat ik niet kan spelen, wil ik dat juist wél." 

"Ik ben veel dingen meer gaan waarderen", vervolgt hij. "Sinds het me overkwam, heb ik veel over mezelf geleerd. Je maakt dan stappen in het leven en ik denk minder zwart-wit. Het besef dat je thuis een prachtige vrouw en twee kinderen hebt, maakt relativeren makkelijker."

Blind is inmiddels zelfs ambassadeur van de Hartstichting. Zo geeft hij een positieve draai aan een moeilijke zaak. "Ik kreeg het gevoel dat ik er wel iets mee moest doen. Ik wil mensen op een persoonlijke manier helpen. Door in gesprek te gaan probeer ik ze een hart onder de riem te steken."

Tags

  • #Blind

Socials

Gerelateerde artikelen

Blindstill880

Blind: 'Een heel groot compliment aan de fans'

Daley Blind kon zijn geluk niet op na de 4-0-overwinning op Borussia Dortmund. Ajax is na drie wedstrijden in de UEFA Champions League nog foutloos. "Het was fantastisch. We mogen trots zijn op het resultaat en er even van genieten."

Tags

  • #UCL
  • #AJABVB

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl