'De eerste keer dat we Martínez zagen'

Licha Header 1420
Licha Header 1420

Lisandro Martínez vertrekt na drie seizoenen uit Amsterdam. In exclusieve rapporten van verschillende Ajax-scouts valt te lezen dat de Argentijnse verdediger twee jaar voor zijn komst al opviel en nadrukkelijk werd gevolgd. "Geweldige traptechniek en een mannetjesputter."

Tags

  • #Martínez

Socials

We gaan terug naar januari 2017 waar Martínez met Argentinië O20 een wedstrijd speelt tegen Peru O20. De eerste signalen over de Argentijn zijn goed. "Hij speelt als linker centrale verdediger en beschikt over een goede trap met korte én lange passes op maat."

Concreet in 2018
Dik één jaar later, in april 2018, valt Martínez opnieuw op. Ditmaal tijdens een wedstrijd van zijn, op dat moment huidige club, Defensa y Justicia tegen Boca Juniors. "Geweldige traptechniek en enorm veelzijdig. Hij geeft leiding in het veld, is een mannetjesputter en speelt met gif."

Hierna wordt de interesse concreter. In september van datzelfde jaar valt ook de bouw van de verdediger op tijdens een wedstrijd tegen het Argentijnse Banfield. "Hij heeft een geblokte bouw, is fysiek sterk en zijn wendbaarheid is goed. Ook zijn sprongkracht en snelheid zijn prima." Ondanks zijn positie links in de verdediging bij Ajax speelt hij tijdens deze wedstrijd rechtsback. "Vrijwel tweebenig met een functionele techniek."

Dat Martínez in het Ajax-spelletje past, wordt ook duidelijk tijdens dit duel. "In balbezit doet hij goed mee in de opbouw en is hij altijd aanspeelbaar. Lisandro wil de bal hebben en is altijd in beweging ook al krijgt hij geen bal. Bij balbezit van de tegenstander kan hij met ruimte in de rug spelen en is hij sterk in de één-tegen-één." Ook de 'grinta' valt natuurlijk op. "Lisandro is scherp, fel en keihard als het moet. Hij heeft een echte winnaarsmentaliteit, blijft rustig maar zet de knop snel om wanneer het feller of scherper moet. Altijd alles op honderd procent"

De conclusie na deze wedstrijd is duidelijk in het scoutingsrapport: "Nadrukkelijk blijven volgen en zo snel mogelijk nogmaals bekijken. Dit kan wel eens de tweede Nico Tagliafico worden; een echte verdediger die weet waar het om gaat."

Kennismaking
In maart 2019 gaat de interesse onverminderd verder en zijn de scouts meer en meer overtuigd van de talentvolle Argentijn. "Martínez is een speler die de wedstrijd leest en met inzicht speelt. Hij is pro-actief, durft door te dekken en anticipeert op ballen die worden ingespeeld. Een speler die juiste keuzes maakt en veel gevoel heeft in zijn linkerbeen. Daarnaast dribbelt hij graag het middenveld in."

Na deze wedstrijd wordt er ook voor het eerst kennisgemaakt met Lisandro. De kennismaking verloopt uiterst positief. "De speler maakte een rustige en zelfverzekerde indruk en wil graag de volgende stap zetten in zijn carrière."

Champions League-niveau
In het rapport uit april 2019 zijn de scouts overtuigd. "Zijn inspeelpass met links is top; hard en zuiver waardoor er direct een aantal tegenstanders voorbij worden gespeeld. Ook zijn lange bal is goed. Hij legt een bal over dertig tot veertig meter op lopende middenvelders over de laatste linie van de tegenstander waardoor ze direct voor de keeper staan. Hij heeft de bal aan een touwtje als hij indribbelt en heeft bijna altijd een goed vervolg in zijn passing. Zijn timing is goed waardoor Lisandro veel kopduels wint. Fysieke duels gaat hij vol overgave aan en mede door zijn goede inzichtelijke kwaliteiten gaat hem dit uitstekend af."

De scouts zijn duidelijk in het laatste rapport. Lisandro Martínez is een versterking voor Ajax: "Technisch en inzichtelijk een speler die bij Ajax op Champions League-niveau kan spelen."

Uiteindelijk tekent Martínez in mei 2019 een contract bij Ajax dat per 1 juli 2019 ingaat. De Argentijn speelt in totaal 120 officiële wedstrijden voor Ajax 1.

Gerelateerde artikelen

Martinez 880

Martínez: 'Afscheid nemen was heel moeilijk'

Lisandro Martínez heeft Ajax na drie jaar verlaten. Het was een moeilijke beslissing, omdat hij in Amsterdam erg gelukkig was. "Ajax is een geweldige club en door de mensen hier heb ik me altijd erg op mijn gemak gevoeld."

Tags

  • #Martínez

Socials

Martinez Juichen 1280

Muchas gracias, Lisandro Martínez!

Met de transfer van Lisandro Martínez naar Manchester United neemt Ajax na drie seizoenen afscheid van een zeer gewaardeerde kracht. De 24-jarige Argentijn maakte in zijn eerste seizoen in Amsterdamse dienst voornamelijk minuten op het middenveld, maar floreerde uiteindelijk als centrale verdediger in Amsterdam. De Argentijns international groeide in de Johan Cruijff ArenA mede door zijn Zuid-Amerikaanse temperament en strijdlust uit tot een ware publiekslieveling.

Tags

  • #Martínez

Socials

Martinez In Actie 1280

Ajax en Manchester United bereiken akkoord over Lisandro Martínez

Ajax en Manchester United hebben overeenstemming bereikt over de overgang van Lisandro Martínez. De transfer is nog onder voorbehoud van de medische keuring en de contractuele afhandeling van beide clubs met de speler. De verdediger staat nog tot en met 30 juni 2025 onder contract bij Ajax. Ajax kwam met de Engelse club een transfersom overeen van € 57,37 miljoen. Dat bedrag kan via variabelen nog oplopen naar € 67,37 miljoen.

Tags

  • #Martínez

Socials