De Lang: 'Dat geeft me een goed gevoel vanuit de transferwindow'

Kelvin de Lang is tevreden over de winterse transferperiode van Ajax. "We wisten op voorhand dat we niet al teveel konden en wilden doen. Dat we dan toch een goede transfer hebben gedaan, daar ben ik dan wel tevreden over", doelt De Lang op het binnenhalen van Jordan Henderson. Ajax haalde verder ook Julian Rijkhoff en Kian Fitz-Jim terug.

Tags

  • #DeLang

Socials

De Lang streek in mei 2023 bij Ajax neer als nieuwe hoofdscout. Vervolgens werd hij begin november aangesteld als technisch aanspreekpunt. Hoe heeft De Lang zijn eerste fase in Amsterdam ervaren?

Team
"Hectisch, maar wel eervol om in deze rol te stappen. Als hoofd scouting en recruitment ben ik door de club gevraagd om de verantwoordelijkheid te nemen voor de transferperiode. Tegelijkertijd doe ik dat niet alleen, het is echt wel een heel team waarmee we aan de slag zijn gegaan."

De Lang geeft aan veel contact te hebben met John van 't Schip en Dave Vos, de trainers van Ajax en Jong Ajax. "Maar op de club zelf, zowel bij de jeugd als het eerste elftal, lopen veel oud-spelers waarmee je in gesprek kunt voor ideeën over de samenstelling van de selectie. Verder heb je natuurlijk in de RvC Danny Blind met al zijn ervaring in allerlei verschillende functies en daaraan gekoppeld Louis van Gaal als adviseur. Die kennis binnen de club is enorm waardevol en daarvan moet je goed gebruik maken in de samenwerking."

Henderson
De Lang is in zijn nopjes met het binnenhalen van Henderson, zowel op sportief als menselijk vlak. "Hij is heel geïnteresseerd: hij gaat bij Jong Ajax kijken en op zijn bakfiets de stad in. Daarnaast is hij continu bezig met spelers coachen en heeft hij de ambitie om weer deel uit te gaan maken van de Engelse nationale selectie voor het EK. Wij hebben dan weer de ambitie om te vechten voor de derde plek. Dat samen voelde goed."

Voor de Ajax-selectie was de nodige belangstelling, zo vertelt De Lang desgevraagd. "Er is voor veel spelers wel interesse geweest. Alleen vechten we nu voor de plekken richting Europees voetbal en het hoogst haalbare daarin. Dan moet je zorgen dat je de selectie goed op orde houdt. Als er clubs geïnteresseerd zijn die ofwel qua bieding te laag zitten, ofwel het gaat om een verhuuroptie, dan moet je goed nadenken of je daarin meegaat. Dan moeten de condities wel echt goed zijn."

Rijkhoff en Hato
Het terughalen van Rijkhoff stemt De Lang ook tevreden. "Hij heeft het bij Dortmund gewoon heel goed gedaan, enorm veel goals gemaakt. Toen de mogelijkheid ontstond om hem terug te halen, merkte ik bij hem veel enthousiasme om zich weer aan te sluiten bij zijn oude club. Het is een jongen die vroeger bij wijze van in een Ajax-pyjama sliep. Wat ik ook belangrijk vind is dat hij zelf te kennen gaf dat hij ziet dat jonge spelers de kans krijgen bij Ajax als je 'm ook verdient. Dat is ook waar we naartoe willen. We willen eigen jeugd vooropstellen, maar tegelijkertijd ook de boodschap meegeven: je moet voor Ajax willen spelen. Dan komen die kansen."

De Lang geeft aan goede hoop te hebben dat Jorrel Hato langer behouden blijft voor Ajax. "Natuurlijk heeft dat de hoogste prioriteit", vertelt hij. "Meteen vanaf het begin dat ik in mijn functie kwam, stond dat al op de agenda. We hebben goede hoop dat we er uit gaan komen. Dat gaat de goede kant op."

Goed gevoel
Al met al heeft De Lang een goed gevoel overgehouden aan de maand januari op technisch vlak. "Met name zoals ik de selectie nu zie. De energie die er is, maar ook het gevoel van: we komen steeds dichterbij de plekken die ons iets moois kunnen bieden. Dat geeft me een goed gevoel vanuit de window."

Gerelateerde artikelen

De Lang 1920

De Lang: 'Live scouten blijft voor mij het belangrijkste'

Kelvin de Lang is sinds begin augustus het nieuwe Hoofd Scouting van Ajax. De 42-jarige Amsterdammer vertelt in een uitgebreid gesprek over zijn ervaringen bij Manchester City, het 'nieuwe scouten' en zijn doelen voor de komende periode. "Het is meer dan negentig minuten voetbal."

Tags

  • #DeLang

Socials

Contract1920

Ajax contracteert Julian Rijkhoff

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Julian Rijkhoff en Borussia Dortmund over de overgang van de negentienjarige spits naar Amsterdam. Rijkhoff tekent in Amsterdam een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft tot en met 30 juni 2027, met een optie tot verlenging met nog een jaar.

Tags

  • #Rijkhoff

Socials

Henderson1920

Ajax bereikt overeenstemming met Jordan Henderson

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Jordan Henderson over zijn komst naar Amsterdam. De middenvelder kwam het afgelopen half jaar uit voor Al-Ettifaq. Met de club uit Saoedi Arabië bereikte de 81-voudig Engels international onlangs een akkoord over de ontbinding van zijn lopende contract.

Tags

  • #Henderson

Socials