De waslijn | De dromen van Nico Tagliafico

Nico Tagliafico is bijna drie jaar Ajacied en een absolute publiekslieveling. Tijd voor een portret van de Argentijn aan de hand van zijn eigen 'waslijn', waar een serie foto's met veel betekenis aan hangt.

Tags

  • #Tagliafico

Socials

De foto’s aan de lijn, waarop hoogtepunten uit zijn persoonlijke leven én voetballoopbaan staan, doen wat met Tagliafico. "Uit deze foto's blijkt wel dat je soms even moet stilstaan, je hoofd tot rust moet brengen en moet terugblikken op vroeger. Om te kijken waar je staat, wat je hebt bereikt en wat je nog kunt bereiken."

Harde kop
"Ik ben geboren met de bal aan mijn voet", vertelt de Argentijn bij het zien van een jeugdfoto. "Mijn broers voetbalden ook. Vanaf mijn geboorte was ik altijd op voetbalveldjes te vinden. Ik had eigenlijk altijd een bal bij me. Mijn broers hebben me leren koppen met een basketbal", glimlacht hij. "Daarom heb ik zo'n harde kop."

"Omdat ik het jongste kind van het gezin was, was ik vaak op mezelf aangewezen. Ik speelde vaak alleen. Ik herinner me een filmpje waarin ik probeer te fietsen. Ik knalde ergens tegenaan en stapte toch weer op. Ik denk dat ik daar veel aan gehad heb."

Trainerschap
Tagliafico kijkt naar een foto van zijn oud-trainer van Banfield, Ricardo Volpe. Het was een coach die hem inspireerde. "Als ik mijn carrière beëindig, en hopelijk duurt dat nog heel lang, dan wil ik graag trainer worden. Ik moet het hier goed doen, want misschien kan ik in de toekomst wel trainer van Ajax worden."

"Ik heb hier geleerd vanaf de allereerste training", vervolgt hij.  "Toen zag ik Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong mee in de aanval gaan. Dat was nieuw voor mij. Ik ben helemaal weg van deze filosofie, maar ik weet dat het op veel manieren kan. Dat maakt deze sport zo geweldig: er bestaat geen recept om te winnen. Je kunt op vele manieren winnen, maar ik vind dit wel één van de beste."

Familiegevoel
"Van mijn vader en broers heb ik de passie voor voetbal meegekregen. Het willen winnen. Dat is heel belangrijk. Soms speel ik voor hen. Ik wil ze laten zien dat alle moeite die ik vroeger heb moeten doen nu uitbetaald wordt. Dat ik iemand ben die altijd meer wil en wil blijven groeien. Ik probeer ze altijd trots te maken."

Tagliafico ziet een foto waar hij op staat met Edwin van der Sar en Marc Overmars. "Je ziet dat Edwin heel tevreden is en Marc nog niet helemaal", grapt de Argentijn. "Het gaat er soms best vreemd aan toe in het voetbal. Het gaat vooral om geld en politiek. Maar bij Ajax is het tóch rustig, omdat het een voorbeeldclub is, die naar eer en geweten handelt."

En zo is de club steeds belangrijker voor hem geworden. "Ze weten hier wat ze van je willen. En wat het familiegevoel betreft: je voelt je nooit alleen. Dat geeft een geborgen gevoel."

Alles eruit halen
"Ik geloof erin dat alles een reden heeft", vertelt Tagliafico. "Ik zal alles doen om Ajax zo goed mogelijk te helpen. Daarover geen twijfel. Tot op de laatste dag. Maar dit jaar ben ik 28 jaar geworden en daarom wil ik kijken of het mogelijk is om nog een stap te zetten. Daar droomt elke speler van; om te proberen er alles uit te halen wat erin zit."

"Nu kan ik nog niet verder denken dan de doelen die ik hier wil bereiken. Je moet ervan genieten zonder te denken aan het verleden of de toekomst. Je moet er nú van genieten. Van elk moment."

Tagliafico wil ook buiten het voetbal veel bereiken. "We zijn niet alleen profvoetballers, maar ook rolmodellen. Daar moeten wij ons bewust van zijn. We moeten dus verder kijken dan de sport alleen en proberen om ons altijd goed te gedragen en een goed voorbeeld te zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Je wil jongeren ook iets meegeven."

De linksachter werpt een laatste blik op de waslijn vol foto’s. "Deze beelden laten zien dat het een lange en zware weg was, maar dat het allemaal de moeite waard was. En dat er nog een hoop foto's bij moeten komen."

Tags

  • #Tagliafico

Socials

Gerelateerde artikelen

2020 10 16 Training Ajax 0101

Zidane of Zlatan? | 14 vragen aan Noussair Mazraoui

In onze rubriek 14 questions leggen we Ajacieden vragen en dilemma's voor. Ditmaal is het de beurt aan Noussair Mazraoui. Kiest hij voor Zlatan of Zidane? En gaat hij voor het winnen van de Champions League of juist het veroveren van de wereldtitel?

Tags

  • #Mazraoui

Socials

Tenhagclose

Ten Hag: 'Wij kunnen iets moois realiseren dit jaar'

Ajax-trainer Erik ten Hag blikt tijdens de interlandperiode terug op blok twee, en kijkt tegelijkertijd vooruit naar de cruciale, laatste weken van 2020. Weken waarin Ajax de overwintering in de UEFA Champions League veilig kan stellen en met een goed gevoel kan toewerken naar de maand januari, waarin de topduels in de Eredivisie op het programma staan.

Tags

  • #TenHag

Socials

Doorbraak

Ajax Doc | Doorbraak in de mist

Ajax en Liverpool hebben allebei een rijke historie in Europees verband, maar toch staan beide ploegen woensdagavond pas voor de derde keer in de geschiedenis tegenover elkaar. Alleen in 1966 waren Ajax en Liverpool eerder sparringpartners in een beroemd geworden tweeluik.

Tags

  • #Historie

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl